به مناسبت روز جهانی محیط زیست

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): هر سال ۵ JUNE برابر با ۱۵ خرداد در سراسر جهان با عنوان روز جهانی محیط زیست گرامی داشته می‌شود.

تاریخچه روز جهانی محیط زیست به سال ۱۹۷۲ بر می‌گردد. در آن سال برای اولین بار، سازمان ملل متحد کنفرانسی را با موضوع انسان و محیط زیست در شهر استکهلم سوئد برگزار کرد. همزمان با برپایی این کنفرانس، مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه‌ای را تصویب کرد که منجر به تشکیل UNEP (برنامه محیط زیست سازمان ملل) شد.

هر ساله در ۵ JUNE در سراسر جهان UNEP مراسم ویژه‌ای را به مناسبت این روز برگزار می‌نماید. مراسم این روز می‌تواند به اشکال مختلف باشد، مثل راهپیمایی‌های خیابانی، همایش‌های دوچرخه سواری، نمایش، مسابقات نقاشی و مقاله نویسی در مدارس، درختکاری،‌ فعالیت‌های مربوط به بازیافت، پاکسازی و غیره.

هدف از نامگذاری این روز، افزایش آگاهی مردم و دولت ها برای حفظ محیط زیست و ترغیب مسئولان به اتخاذ تدابیری برای مقابله با تخریب محیط زیست و گونه‌های زیستی‌ است.

هر سال یکی از مسائلی که محیط زیست جهان را تهدید می کند به عنوان شعار این روز انتخاب می شود و شعار روز جهانی محیط زیست در سال ۲۰۱۵ نیز اینگونه انتخاب شده است:

انتشار گازهای گلخانه ای و گرم شدن زمین، انتشار آلودگی ها و انباشت زباله، کاهش دسترسی به آب شیرین و سالم، افزایش جمعیت و نابودی تنوع زیستی، مهمترین مخاطراتی است که در حال حاضر سیاره زمین را تهدید می کند و آن را بسوی نابودی پیش می برد.

من برای مراقبت از زمین چه کار می توانم انجام دهم ؟

این سوالی است که شاید از ذهن بسیاری از ما عبور کند و با خود فکر کنیم که من به عنوان یک عضو کوچک از جامعه جهانی چه اقدام اثرگذاری می توانم برای حفظ محیط زیست و مراقبت از سیاره زمین انجام دهم؟

و شاید فکر میکنیم که اقدامات ما به عنوان یک فرد به تنهایی باری از دوش زمین برنخواهد داشت و اقدامات یک نفر به عنوان جزئی از کل، کمکی به حفظ طبیعت نخواهد نکرد، اما اینچنین نیست !

برنامه محیط زیست سازمان ملل UNEP معتقد است هر فرد بعنوان جزئی از هفت میلیارد انسان ساکن بر روی کره زمین می تواند از طریق انجام اقداماتی ساده و عملی در مراقبت از سیاره زمین گام های بسیار موثری بردارد.

فقط کافیست تا تصمیم بگیریم در هر روز برای کاهش تولید گازهای گلخانه ای، جلوگیری از اتلاف انرژی، مقابله با کاهش فضای سبز، اقدام برای کاهش تولید زباله و آگاهی بخشی به دوستان و همکارانمان اقدامی عملی انجام دهیم.

برنامه محیط زیست سازمان ملل ده گام عملی و بسیار ساده در جهت حفاظت از محیط زیست را بعنوان اقدامات اثرگذار در زمینه حفظ سیاره زمین برشمرده است که همه ما می توانیم با تحمل کمترین زحمت در جهت اجرای آن گام برداشته و این ۱۰ گام را به دیگران نیز توصیه کنیم:

 

برنامه محیط زیست سازمان ملل توصیه می کند که هر نفر یک روز در هفته را به رژیم گیاهخواری پرداخته و گوشت مصرف نکند.

وقتی تنها یک روز در هفته گوشت نخورید، پس از یک سال، میزان کاهش تولید گازهای گلخانه ای از سوی شما تقریبا برابر است با بیرون نیاوردن خودرو از منزل به مدت یک ماه.

تصور کنید هفت میلیارد نفر این توصیه را انجام دهند. تا چه میزان تولید گازهای گلخانه ای کاهش پیدا خواهد کرد !

برنامه محیط زیست سازمان ملل توصیه می کند که بلیط سفرهای خود را بصورت الکترونیکی تهیه کرده و از دریافت بلیط کاغذی خودداری کنید.

شاید به نظر شما این اقدام در کاهش میزان مصرف کاغذ و هزینه های مربوطه تاثیر چندانی نداشته باشد اما تصور کنید هفت میلیارد نفر این توصیه را انجام دهند !

برنامه محیط زیست سازمان ملل توصیه می کند لوله های آبی که نشتی دارند را تعمیر کنید تا جلوی هدر رفت آب گرفته شود.

زمانیکه شما یک لوله آب را تعمیر و از نشتی آن جلوگیری می کنید بصورت میانگین از هدر رفت حدود ۴۰ هزار لیتر آب در سال جلوگیری کرده اید.

برنامه محیط زیست سازمان ملل توصیه می کند که لامپ های کم مصرف را جایگزین لامپ های معمولی کنید.

استفاده از یک لامپ کم مصرف به جای یک لامپ معمولی باعث می شود تا ۷۵ درصد در مصرف انرژی برق صرفه جویی شود.

برنامه محیط زیست سازمان ملل توصیه می کند تا دستگاه های اکترونیکی قدیمی را دور نیداخته و آنها را به زباله بدل نکنیم. بلکه این دستگاه ها را بازیافت نموده و از اجزای آنها استفاده کنیم.

برنامه محیط زیست سازمان ملل توصیه می کند که فعالیت های خود را از درون خانه از طریق اینترنت، تلفن و سایر وسایل الکترونیکی و ارتباطی انجام دهید و در حد امکان برای انجام امور از تردد غیر ضروری بخصوص با اتومبیل شخصی بپرهیزید.

این اقدام تا حد زیادی به کاهش تولید کربن و گازهای گلخانه ای کمک می کند.

برنامه محیط زیست سازمان ملل توصیه می کند برای مصرف آب به جای بطری های یکبار مصرف پلاستیکی از قمقمه ها و بطری های دائمی استفاده شود.

با این روش به میزان زیادی از هدر رفتن آب درون بطری های نیمه خورده جلوگیری شده و زباله پلاستیکی کمتری نیز به طبیعت تحمیل خواهد شد.

برنامه محیط زیست سازمان ملل توصیه می کند شیشه و آلومینیم را از زباله ها جدا کرده و به مراکز بازیافت تحویل دهید.

در  این صورت پس از حدود شش هفته همان قطعه شیشه و یا آلومینیم بازیافت شده مجددا به چرخه تولید بازمی گردد و شما ممکن است همان قطعه را به شکل دیگری از یک فروشگاه خریداری کنید.

برنامه محیط زیست سازمان ملل توصیه می کند با دوچرخه به محل کار خود بروید.

وقتی با دوچرخه به محل کار خود می روید شما به تنهایی زمین را از شر ۲۵۰ گرم کربن در ازاء هر یک کیلومتر مسافت راحت می کنید.

برنامه محیط زیست سازمان ملل توصیه می کند درون خانه خودتان غذا درست کنید و بخورید.

وقتی شما درون خانه غذا درست می کنید و غذای خانگی مصرف می کنید، با استفاده نکردن از ظروف یک بار مصرف پلاستیکی علاوه بر کاهش تولید زباله های پلاستیکی، ۲۶۰ گونه جانوری را از خطر خوردن، قورت دادن و گیر کردن در زباله های پلاستیکی نجات داده اید.

اینها اقدامات بسیار ساده و عملی هستند و هرکدام از ما می توانیم بخشی یا تمامی آنها را انجام داده و از این طریق گام بزرگی برای حفظ محیط زیست و سیاره زمین برداریم.

تصور کنید اگر هفت میلیارد نفر این توصیه ها را انجام دهند شرایط زمین چقدر بهتر خواهد شد!

+1178
0
  

14 دیدگاه

  1. من هستم می‌گوید:

    من سعی میکنم انجام بدم.

    پر طرفدار Thumb up 19 Thumb down 0

  2. کوشان مهران می‌گوید:

    بسیار نیکو!

    آشنایی با حیات وحش اتیوپی:
    cokesmithphototravel.com/expedition-to-wild-ethiopia.html
    کشوری به مراتب فقیر تر از ایران ولی به دلیل اهمیت اقتصادی حیات وحش در جذب گردشگرانوشکار تروفی در عرصه زیستگاه ها به مراتب از ما بهتر عمل نموده است.

    طبیعت جیبوتی:
    djiboutinature.org

    کشوری به ظاهر کوچک وناشناخته اما با طبیعی غنی

    تونس ویا کارتاژ باستان:
    cokesmithphototravel.com/expedition-to-tunisia.html

    چگونه نا آرامی های پس از بهار عربی باعث نابودی وکاهش گونه های جانوری گردید که سالیان پیش به طبیعت معرفی مجدد شده بودند.

    وبلاگی درباره شیر بربری:
    blogs.kent.ac.uk/barbarylion

    پر طرفدار Thumb up 13 Thumb down 0

  3. دوستدار‏ ‏طبیعت‏ ‏و‏ ‏شکار‏ ‏ می‌گوید:

    فرهنگسازی‏ ‏کار‏ ‏مشکلیه‏ ‏اونم‏ ‏تو‏ ‏کشور‏ ‏ما‏ ‏.‏ ‏همین‏ ‏دیروز‏ ‏به‏ ‏اندازه‏ ‏یکسال‏ ‏لیوان‏ ‏یک‏ ‏بار‏ ‏مصرف‏ ‏شربت‏ ‏تو‏ ‏خیابونامون‏ ‏ریخته‏ ‏شد‏ ‏که‏ ‏اکثرا‏ ‏تو‏ ‏جوبها‏ ‏به‏ ‏هومه‏ ‏شهرها‏ ‏رانده‏ ‏میشن‏‏.
    ‏ ‏ما‏ ‏هنوزم‏ ‏زباله‏ ‏هامونو‏ ‏تفکیک‏ ‏نمیکنیم‏ ‏‏.تو‏ ‏زمینهای‏ ‏منابع‏ ‏طبیعی‏ ‏ساخت‏ ‏وساز‏ ‏میکنیم‏ ‏.رودخونه‏ ‏هارو‏ ‏آلوده‏ ‏میکنیم‏ . آبیاریمون‏ ‏سنتیه‏ ‏.‏ ‏کشاورزامون‏ ‏گونو‏ ‏آتیش‏ ‏میزنن‏ ‏وشخمش‏ ‏میکننو‏ ‏صاحبش‏ ‏میشن‏ ‏.دامدارامون‏ ‏بکر‏ ‏ترین‏ ‏نقاط‏ ‏طبیعتوآلوده‏ ‏میکنن‏ ‏و‏ ‏حیات‏ ‏وحشو‏ ‏از‏ ‏بین‏ ‏میبرند.‏ ‏آلودگیهای‏ ‏صوتی‏ ‏و‏ ‏امواج‏ ‏رادیویی‏ ‏نا‏ ‏متعارف‏ ‏کمترین‏ ‏فاکتورهای‏ ‏زندگی‏ ‏سالمو‏ ‏ازمون‏ ‏گرفته‏ ‏.‏ ‏مگه‏ ‏خدا‏ ‏کمکمون‏ ‏کنه

    پر طرفدار Thumb up 14 Thumb down 0

  4. شیرین می‌گوید:

    بسیاری از این توصیه ها قابل عمل کردن هستند
    سپاس از دیده بان

    پر طرفدار Thumb up 9 Thumb down 1

  5. روباه آبی می‌گوید:

    من خیلی از اون ها رو انجام می دم.
    کمی مشکله تا در جامعه جا بیفته.
    هنوز برخی رعایت این اصول رو به خنده و تمسخر می گیرند متاسفانه.
    بهتر است از مدارس شروع کنیم و از بچه هایی اطرافمون هستند.

    پر طرفدار Thumb up 7 Thumb down 0

  6. مجید(حیوانات نگینهای آفرینشند) می‌گوید:

    من اکثرشو انجام میدم. خیلی وقته

    موقع خرید نان پارچه مخصوص دارم و کیسه نمیگیرم

    از خودپرداز قبض نمیگیرم چون پیامکش میاد

    مواد غذایی دور نمیریزم و خیلی کارهای این تیپی

    پر طرفدار Thumb up 6 Thumb down 0

  7. Majid می‌گوید:

    مورد دوم رو ما نمیتونیم تو ایران اجرا کنیم؛ یعنی حداقل در مورد قطار، چون بلیت رو الکترونیکی میگیریم ولی بدون پرینت بلیت که نمیشه وارد شد؛ میشه؟؟؟

    پر طرفدار Thumb up 12 Thumb down 0

  8. کهمره سرخی می‌گوید:

    دیدبان عکس دو خرس قهوه ای که در ارتفاعات زردکوه چهامحال و بختیاری مشاهده شده بود رو براتون ایمیل کردم
    لطفا خبرشو منتشر کنید
    r.sh.85@chmail.ir

    موافقم / مخالفم Thumb up 2 Thumb down 0

  9. kooshan می‌گوید:

    با تأمل در شعار امسال UNEP و نیز ده گام عملی و ساده توصیه شده می توان نکات سودمندی را متوجه شد :

    اولین نکته اهمیت کار تدریجی و پیوسته و واقع گرایانه در زمینه محیط زیست است.

    نکته بعدی اهمیت ابعاد ملی و بین المللی تلاشهاست که ضرورت دارد در هر دو جهت و بطور هماهنگ و هم افزا توسط همه کشورها صورت گیرد.

    بعلاوه جهت مؤثر و نتیجه بخش بودن اقدامات به حضور همزمان عوامل مهم و تأثیرگذار دیگریَ هم نیاز است ، یکی تلاش مسئولین و شهروندان هر کشور برای رسیدن به سطوح مناسبی از پیشرفت و توسعه است که این خود منجر به ارتقای سطح زندگی و طبعأ فرهنگ عمومی و اجتماعی شهروندان خواهد شد که این نیز بنوبه خود باعث سهولت ترویج و گسترش فرهنگ زیست محیطی مناسب می شود

    عامل مهم دیگر وجود بسترها و مقدمات مناسب در کشورها بمنظور تعامل درخور و شایسته با نهادهای بین‌المللی ذیربط و در این مورد ” برنامه محیط زیست سازمان مللل متحد” ( UNEP ) است

    این بسیار مهم و ضروری است که ارتباط دولتها و سازمانهای مردم نهاد با اینگونه نهادهای جهانی هر چه بیشتر تسهیل شده و این امر مورد تشویق و حمایت قرار بگیرد و از ایجاد محدودیت در اینگونه ارتباطات خودداری شود

    در ضمن ورود کارشناسان نهادهای بین‌المللی برای اجرای برنامه های سالیانه و برنامه ریزی شده و نیز جهت تبادل نظرات لازم تسهیل شود و حضور مقامات رسمی و دولتی، کارشناسان و سازمانهای مردم نهاد و عموم علاقمندان در نهادها و سازمانهای ذیربط بین المللی و شرکت در برنامه های مربوط براحتی صورت گیرد

    موارد پیش گفته در مورد کشور ما نیز صادق و قابل اجراست و بایستی مورد توجه علاقمندان و دوستداران محیط زیست قرار گیرد و با حرکت در این مسیر منطقی ، مدنی و سازنده است که می توان از تبدیل این مناسبتهای مفید به روالهای نمایشی و فرمایشی و فاقد محتوا ممانعت کرده و به کسب نتایج مثبت آنها امیدوار بود.

    پر طرفدار Thumb up 3 Thumb down 0

  10. دنیا اطاقی می‌گوید:

    در پی سانحه اتش سوزی جنگل های ایلام در ۱۵ خردا ۹۴
    تصاویر و مطالب در وبلاگ ما

    موافقم / مخالفم Thumb up 0 Thumb down 0

  11. مهسا می‌گوید:

    خیلی متشکر. مطالب مفیدی بود ، استفاده کردیم..

    موافقم / مخالفم Thumb up 0 Thumb down 0

  12. جلالی شاهرود می‌گوید:

    باتشکر از دیده بان من وخانواده ام هم این اقدامات را در حفظ محیط زیست محله وکشور وجهان انجام میدهیم
    ۱- زباله ها خونه را تفکیک میکنم وبه مراکز پسماند میدهیم
    ۲- از گرفتن پلاستیک های کوچک وبی مصرف از فروشندگان خودداری میکنم و کالاهائی مانند بطری نوشابه بدستم میگیرم ودر ماشین میگذارم
    ۳- اکثرا در منزل با مواد اولیه طبیعی غذا درست میکنیم
    ۴- برای پیاده روی وکوهپیمائی از مسیرهای قدیمی استفاده میکنیم واز ایجاد مسیر جدید وتخریب محیط زیست خودداری میکنم وبه محض اطراق زباله های پیرامون خودمان را جمع آوری و با زباله های خود به باکس زباله شهری منتقل میکنیم
    ۵- خیلی کم وبندرت از ظروف یکبار مصرف مانند سفره ،لیوان ،ظروف غذا ،دستمال های کاغذی وازاین قبیل استفاده میکنیم
    ۶- سعی میکنم خودم وخانواده ودوستانمان در برنامه های زیست محیطی مشارکت داشته باشیم و دیگران را تشویق کنم
    ۷- از کشتن حیوانات حتی برای قربانی کردن وخرید گوشت جانوران وحشی حلال گوشت خوددرای میکنم وبدیگران هم توصیه میکنم زیرا این تقاضا باعث تشویق شکارچیان وقاچاقچیان شکار غیرمجاز میگردد
    ۸- حتماًوسعی میکنم در برنامه های گروهی مدافع محیط زیست باشم و بدیگران آموزش دهم
    ۹- از خدمات وامکانات الکترونیکی برای دریافت وپرداخت قبوض استفاده میکنم واز گرفتن رسید کاغذی جداً پرهیز میکنم
    ۱۰-به عملکرد واز عملکردناثواب برخی مدیران در حیف ومیل کردن بیت المال ناراحتم و اعتراض میکنم
    ۱۱- همه ساله در هفته درختکاری درخت میکاریم وآب میدهیم واز شکستن درختان پرهیز میکنیم

    موافقم / مخالفم Thumb up 0 Thumb down 0

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>