نشست سازمان های حفاظت محیط زیست و دامپزشکی برای مقابله با طاعون

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): متاسفانه بر اثر شیوع بیماری طاعون نشخوار کنندگان کوچک (PPR) در منطقه حفاظت شده هفتاد قله اراک، طی یک ماه گذشته صدها کل و بز و قوچ وحشی در این منطقه تلف شده اند.

بر همین اساس نشست مشترک سازمان های حفاظت محیط زیست و دامپزشکی کشور با حضور روسای دو دستگاه و استاندار استان مرکزی به منظور بررسی راهکارهای مقابله با شیوع طاعون در هفتاد قله به میزبانی سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست، در این جلسه مقرر شد پیگیری های لازم برای رفع موانع موجود برای تولید و واردات واکسن مورد نیاز، جلوگیری یا ایجاد محدودیت برای ورود دام به مناطق حفاظت شده تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست، تامین اعتبارات برای برنامه ریزی های بلند مدت و کوتاه مدت مقابله با شیوع طاعون در حیات وحش کشور صورت پذیرد.

همچنین زمانی قمی استاندار استان مرکزی برای تامین بخشی از اعتبار مورد نیاز قول مساعد همکاری داد.

در این نشست که به ریاست معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد و در آن محمود زمانی قمی استاندار استان مرکزی، مهدی خلج رئیس سازمان دامپزشکی کشور و مدیران این سازمان، فرهاد دبیری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی، مجید خرازیان مقدم مدیرکل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست و حسینعلی ابراهیمی کارنامی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی حضور داشتند، ­­­­خرازیان مقدم ضمن ارائه آمار تلفات حیات وحش بر اثر بیماری طاعون در استان مرکزی و ارائه گزارشی از شرایط حیات وحش استان پس از بیماری، اشاره ای هم به اقدامات انجام شده در هفتاد قله و استان مرکزی پس از تایید بیماری و تلفات حیات وحش داشت و گفت: دفن بهداشتی، ضد عفونی کردن آبشخورها و امحای اصولی برخی از اقدامات صورت گرفته است.

مدیرکل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست افزود: به دلیل انتقال این بیماری ویروسی از دام اهلی به حیات وحش، یکی از علل مهم گسترش این بیماری، ورود دام های اهلی به مناطق حفاظت شده تحت پوشش سازمان حفاظت محیط زیست است که سال هاست ادامه دارد و امیدوارم این مساله با توجه و پیگیری ویژه ادارات کل منابع طبیعی سراسر کشور رفع و این ادارات با روش های مختلف مانع ورود دام های اهلی به مناطق حفاظت شده شوند.

واکسیناسیون دام‌های اهلی بهترین روش پیشگیری است

مقدم ادامه داد: بررسی ها نشان می دهد اگر دام های اهلی دو سال مداوم واکسن طاعون نشخوارکنندگان را دریافت کنند مادام العمر نسبت به آن بیماری ایمن می شوند ولی در حال حاضر به دلیل محدودیت های که سازمان دامپزشکی با آن ها مواجه است تنها زمانی که گزارشی از مشاهده بیماری به آن سازمان می رسد، اقدام به واکسیناسیون می کنند، در حالی که این روش درستی نیست و در این فاصله، بیماری تلفات خود را می گیرد.

درخواست برای رفع موانع تولید و واردات واکسن طاعون نشخوارکنندگان

وی ضمن یادآوری اهمیت اکولوژیک و اقتصادی گونه های حیات وحش، خواستار رفع موانع تولید و واردات واکسن طاعون نشخوارکنندگان کوچک به منظور جلوگیری از تکرار حوادث مشابه شد و خاطرنشان کرد: وقتی یک گوسفند تلف می شود می توان ارزش اقتصادی آن را مشخص کرد اما زمانی که یک کل یا قوچ از بین می رود نمی توان ارزش اقتصادی آن را تعیین کرد.

مقدم با تاکید بر اهمیت انجام این واکسیناسیون در کشور به ویژه ده استان برخوردار از بالاترین جمعیت کل و بز و قوچ و میش و تمرکز بالغ بر ۷۰ درصد این گونه ها در این ده استان، تصریح کرد: شرایط تلفات حیات وحش بر اثر خشکسالی با شرایط تلفات بر اثر بیماری طاعون کاملا متفاوت است، زیرا در خشکسالی حیات وحش ضعیف تر از بین می رود، ولی در طاعون عکس آن رخ می دهد و این آسیب بزرگی به ذخیره ژنتیکی ایران است.

میزان واکسن در اختیار سازمان دامپزشکی، جوابگوی نیاز کشور نیست

داریوش جهان پیما مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری‌های دامی سازمان دامپزشکی با اشاره به تلف شدن تعدادی کل و بز وحشی بر اثر طاعون نشخوارکنندگان کوچک (ppr)، گفت: ورود دام به مناطق حفاظت شده و تماس مستقیم دام های اهلی با حیات وحش منجر به انتقال ویروس طاعون نشخوارکنندگان از دام‌های اهلی و جمعیت گوسفند و بز به عنوان میزبانان اصلی این ویروس شده است.

جهان‌پیما با اشاره به سابقه بیماری طاعون نشخوارکنندگان در ایران افزود: این بیماری از سال ۷۸ وارد کشور شد و برای مقابله با آن، برنامه سالانه واکسیناسیون را پیگیری می کنیم که البته به دلیل محدودیت های موجود، میزان واکسن در اختیار سازمان دامپزشکی، جوابگوی نیاز کشور نیست.

مدیرکل دفتر بهداشت و بیماری‌های دامی سازمان دامپزشکی ضمن یادآوری این موضوع که بیماری در صورتی به گله‌های وحشی منتقل می‌شود که با دام‌های اهلی ارتباط مستقیم داشته باشند، اظهار کرد: بعضا دیده می‌شود که محدوده‌های حفاظت شده به دلایل مختلف برای چرا در اختیار دامداران قرار می‌گیرد و مثلا تلفیق و یکی شدن آبشخور دام‌های اهلی و گله‌های وحشی منجر به انتقال بیماری می شود که این خطر بزرگی در انتقال این بیماری ویروسی است.

جهان‌پیما در مورد گله‌های وحشی در منطقه هفتاد قله گفت: در دام اهلی تلفاتی از بیماری مشاهده نشد و تنها بیماری از طریق آنها به حیات وحش منتقل شده است.

وی ادامه داد: با توجه به قرار گرفتن ۸۰ درصد کشور در نقشه کوچ عشایر، همچنین در اختیار داشتن ۲۸ درصد دام کشور توسط عشایر، نگرانی ها برای انتقال این بیماری در کشور بسیار شدید و بالاترین زمان رخداد این بیماری نیز همزمان با فصول کوچ عشایر یعنی بهار و پاییز است.

برای ریشه کنی طاعون نشخوارکنندگان کوچک به ۱۷ میلیون دوز واکسن نیاز است

مدیرکل دفتر بهداشت و بیماری‌های دامی سازمان دامپزشکی تصریح کرد: اولین و بهترین کار برای جلوگیری از انتقال این بیماری ویروسی به حیات وحش و یکی از بهترین اقدامات کوتاه مدت، جلوگیری از تماس با دام‌های اهلی و همچنین گسترش واکسیناسیون دام اهلی در مناطق درگیر همچون هفتاد قله است.

وی با اشاره به پروتکل جهانی ریشه‌کنی بیماری ویروسی طاعون نشخوارکنندگان کوچک تصریح کرد: یکی از مهم ترین راه کارهای بلند مدت برای ریشه‌کنی این بیماری سالانه ۸۰ میلیون دوز واکسن مورد نیاز است که تنها برای پوشش واکسیناسیون بره و بزغاله های حساس دو سال پیاپی به ۱۷ میلیون دوز واکسن نیاز است.

جهان‌پیما گفت: مقابله با بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک (ppr) چهار مرحله پیشگیری، کنترل، ریشه کنی و عدم مداخله دارد و ما در مرحله دوم هستیم و برای پوشش مناطق کانونی ۲۶ میلیون دوز واکسن مورد نیاز است که از تعهد تأمین ۱۵ میلیون دوز آن توسط مؤسسه واکسن و سرم سازی رازی فقط ۶ میلیون دوز آن به ما داده شده است.

وی افزود: اگر چه با همین ۶ میلیون دوز، به دلیل واکسیناسیون به موقع و توزیع استانی مناسب، شرایط کنترل بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک در کانون‌های درگیر بهبود یافته و با افت ۵۰ درصد کانون های درگیر مواجه بودیم.

جهان پیما خاطرنشان کرد: استفاده از مواد ضدعفونی کننده مناسب و عدم استفاده از آهک و فرمالین برای اجرای دقیق ضدعفونی آبشخورها و فضای اطراف آن ها، دیگر از اقدامات کوتاه مدت برای مقابله با بیماری است.

وی یکی از مهم ترین دلایل توقف یا کندی روند ریشه کنی این بیماری را نبود اعتبارات کافی برای تهیه واکسن، مایه کوبی، تجهیز آزمایشگاه ها، توسعه سامانه های اطلاعاتی و نیازهایی از این دست دانست.

گسترش بیماری از قاره آفریقا به سایر نقاط جهان

مدیرکل دفتر بهداشت و بیماری‌های دامی سازمان دامپزشکی گفت: این بیماری از سال ۱۹۴۲ اولین بار در کشور ساحل عاج مشاهده شد و سپس کل قاره آفریقا به جز جنوب آن را فرا گرفت.

وی افزود: این بیماری ویروسی در نقاط دیگری مثل خاورمیانه، آسیای مرکزی و جنوب آسیا نیز انتشار یافت و سرانجام در سال ۱۳۷۸ از کشور عراق به ایران راه یافت و استان‌های غربی نخستین استان‌های درگیر با این بیماری بودند.

طاعون نشخوارکنندگان کوچک، سومین کاندید ریشه‌کنی در جهان

مدیرکل دفتر بهداشت و بیماری‌های دامی سازمان دامپزشکی اظهار داشت: سازمان بهداشت جهانی  دام (OIE) و فائو این بیماری را به عنوان سومین کاندید ریشه‌کنی در جهان معرفی کرده اند و برنامه‌ریزی شده که این بیماری در بازه‌ زمانی ۱۵ ساله یعنی از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۳۰ به طور کامل در دنیا ریشه‌کن شود.

وی خاطرنشان کرد: منطقه خاورمیانه از بزرگترین کانون های مستعد این بیماری و از نظر سازمان بهداشت جهانی  دام (OIE) این منطقه یکی از بزرگترین تهدیدها برای شیوع این بیماری به حساب می آید و از این رو شرایط ایران بسیار حساس و دشوار است.

جهان‌پیما با بیان اینکه سازمان دامپزشکی ایران در سال ۲۰۱۱ توسط مجامع بین‌المللی برای ریشه‌کنی آبله گاوی مورد تقدیر قرار گرفت تصریح کرد: آبله گاوی دومین بیماری کاندیدای ریشه کنی به شمار می‌رود که در سال ۲۰۱۱ ریشه‌کنی آن اعلام شد.

در ادامه جلسه، عبدالهی نماینده دامپزشکی استان مرکزی نیز به ارائه توضیحاتی در خصوص اقدامات صورت گرفته در استان پرداخت و گفت: پس از تایید بیماری در ۱۴ خردادماه سال جاری، قرنطینه کامل منطقه، واکسیناسیون دام های اهلی، پایش بیماری طاعون و سایر بیماری ها در منطقه صورت پذیرفته است.

تلفات حیات وحش هفتاد قله به ۳۱۶ راس رسیده است

حسینعلی ابراهیمی کارنامی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی نیز با بیان اینکه تلفات حیات وحش هفتاد قله اراک بر اثر بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک به ۳۱۶ راس رسیده است، خواستار برنامه ریزی کوتاه مدت و بلند مدت به منظور پیشگیری از تکرار حادثه مشابه در استان مراکزی و سایر نقاط کشور شد.

وی تامین اعتبارات لازم برای انجام اقداماتی همچون پایش مداوم منطقه را از مهم ترین نیازهای اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی دانست.

0
-20
  

25 دیدگاه

  1. شوکا می‌گوید:

    یه ذره زود نشست برگزار نکردید !!!!؟؟؟؟

    پر طرفدار Thumb up 21 Thumb down 1

    • دوستدار محیط زیست و حیات وحش ایران می‌گوید:

      کمی عجله کرده اند فشار به قلبشان اورده اند !

      پر طرفدار Thumb up 10 Thumb down 0

      • دستان علوی می‌گوید:

        با سلام و درود
        بله دوستان حدودا دو سال پیش باید جلسه ای توجیهی برگزار میکردند و به مسئولان استان مرکزی و محیط بانان این منطقه آموزش میدادند که گرگ ها و گربه سانان عناصر هجومی دشمن نیستند که وارد منطقه می شوند که جمعیتشان باید کنترل شود. آنها حیوانات پیر و بیمار و مریض رو از طبیعت حذف میکنند و نمیگذارند بیماری در بین گله ها منتشر شود.
        من همون روزی که طعمه ی گرگ های نگون بخت رو از چنگالشون بیرون کشیدن و دستور تعدیل جمعیت گرگ ها رو دادن می دونستم طبیعت انتقام میگیره. حالا هزارتا دارو و راهکار بدن…
        این موارد ربطی به سرعت عمل نداره.اگر راهکار روز اول هم ارائه میشد باز تلفات چندان فرقی نمی کرد. اینجاها گرگ و پلنگ و یوز میخواد…
        با سپاس
        حامی گرگ های ایران

        پر طرفدار Thumb up 8 Thumb down 1

        • kooshan می‌گوید:

          دوست گرامی ، دستان علوی ،
          همه نظرات دوستان از جمله شما را می خوانم ، شاید اشتباه میکنم ، اما گفته های جدید شما در باره تأثیر وجود گوشتخوارانی مثل گرگ در کنترل بیماریهای علفخواران وحشی قبلأ مطرح نشده بود ، بهرحال دیدگاه شما قابل توجه و بررسی است منتها اگر شما بموقع مطالب را مطرح کنید بهتر است و دیگر اینکه اگر منابعی مورد استفاده شماست باز هم بهتر است آنها را ذکر کنید تا هم نظرتان اعتبار بیشتری داشته باشد و هم امکان مراجعه علاقمندان برای اطلاع بیشتر و بررسی مقدور باشد .

          موافقم / مخالفم Thumb up 2 Thumb down 0

        • kooshan می‌گوید:

          دوست گرامی ، دستان علوی ،
          در تکمیل مطالب قبلی باید اشاره کرد که در باره موضوع مطرح شده از سوی شما در مورد تأثیر وجود گرگها بر کنترل بیماری “طاعون بزی ” ابهاماتی وجود دارد که رفع آنها ضروری است :
          اول اینکه در مطلب نوشته شده توسط شما که آدرس آن را در دیده بان قرار داده بودید ، که مربوط به بیش از دو سال پیش بود ، اداره محیط زیست منطقه نام برده شده نیز وجود گرگها را برای تحرک علفخواران وحشی لازم دانسته و فقط ازدیاد جمعیت گرگها را مشکل ساز دانسته بود .
          دیگر اینکه بگفته مدیر کل محیط زیست استان مرکزی در منطقه هفتاد قله اراک در حال حاضر نیز گوشتخوارانی مثل پلنگ ، گرگ ، شغال ، کفتار و … زیست میکنند بنابراین این منطقه خالی از وحوش گوشتخوار نیست .
          بنظر میرسد بهتر باشد ، مفصل تر و با توضیح بیشتری نظر خود را ارائه کنید تا قابل بحث و بررسی باشد .فرضأ این سؤالات و مشابه آن مطرح است ، که آیا وجود گوشتخوران نامبرده دیگر در کنترل این بیماری بی تأثیر است ؟ و یا جمعیت مناسب گرگ با توجه به مشخصات منطقه در چه حد و مقیاسی است ؟ و …

          موافقم / مخالفم Thumb up 0 Thumb down 0

  2. محمود می‌گوید:

    اینها نوشداروی پس از مرگ سهرابند بگذارند اون چند راس هم که باقیمانده از بین برود وقت برای نشست زیاد است

    پر طرفدار Thumb up 17 Thumb down 0

  3. اهورا می‌گوید:

    خسته نباشید پس از کلی که قوچ و میش و کل و بز مفت پر پر شدند حالا به فکر افتادید؟؟!!!!

    پر طرفدار Thumb up 14 Thumb down 0

  4. مسافر زمین می‌گوید:

    نوش دارو پس از مرگ سهراب
    بر فرض که دامهای اهلی را واکسینه کردید! با حیات وحش چه میکنید؟
    اکثر بیماریهایی که از خارج از کشور وارد شده اند هم اکنون در کشور ما بومی شده اند و متاسفانه حیات وحش و سلامت جامعه را تهدید میکنند.
    سازمان دامپزشکی باید به وظایف قانونی خود که کنترل مبادی ورود دام به کشور است بپردازد که متاسفانه در این خصوص بسیار ضعیف عمل میکند.
    سازمان حفاظت محیط زیست نیز باید برای کنترل دامهای اهلی داخل مناطق کاری کند.
    مدیریت مناطق چهارگانه حیات وحش باید صرفا به عهده سازمان محیط زیست باشد و مستثنیات مناطق بایستی تحت مالکیت محیط زیست باشد.
    چنانچه وزارتخانه های ذیربط درست به وظایف خود عمل نمایند نیازی به برگزاری چنین جلساتی نخواهد بود و هزینه کمتری به کشور تحمیل میگردد.

    پر طرفدار Thumb up 15 Thumb down 0

  5. عیسی می‌گوید:

    چقدر دیر کاش زودتر این کار انجام می شد
    پیشگیری بهتر است تا درمان حالا که این همه حیوان از بین رفته تازه سازمان به فکر افتاده.

    پر طرفدار Thumb up 10 Thumb down 0

  6. سلیور نانو (نانونقره) به احتمال زیاد جلوی این ویروسو میگیره!
    حالا هی ما بگیم و هیچکه پا پیش نزاره!

    پر طرفدار Thumb up 5 Thumb down 2

  7. DORNA می‌گوید:

    خسته نباشند واقعا… وقت بود حالا … می گذاشتند ده دوازده سال دیگه جلسه می گذاشتند کلا دلایل انقراض قوچ و میش و کل و بز را بررسی می کردند!!!

    پر طرفدار Thumb up 9 Thumb down 0

  8. DORNA می‌گوید:

    tabnak.ir/fa/news/517788/%D9%88%D8%B1%D9%88%D8%AF-%D8%B4%D8%AA%D8%B1%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A2%D9%84%D9%88%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%D9%85%D8%B1%D8%B2%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B4%D8%B1%D9%82%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1

    موافقم / مخالفم Thumb up 0 Thumb down 0

  9. فیلد من می‌گوید:

    ممنون از اینهمه سرعت عمل

    پر طرفدار Thumb up 6 Thumb down 0

  10. امیر از شیخ زنگى می‌گوید:

    هیچى نگم بهتره

    پر طرفدار Thumb up 6 Thumb down 0

  11. kooshan می‌گوید:

    قبل از هر چیز یک اشتباه را که در نظرات قبلی وجود داشت باید اصلاح کرد و آن تصور تلفات دامهای اهلی بر اثر بیماری “طاعون بزی ” شایع در منطقه هفتاد قله اراک بود که در خبرهای قبلی دیده بان هم آمده بود در حالی که طی نشست مشترک اخیر بنقل از مدیرکل “دفتر بهداشت و بیماریهای دامی سازمان دامپزشکی” گفته شده که دامهای اهلی منطقه میزبان و ناقل این بیماری بوده اند اما در بین آنها تلفاتی دیده یا گزارش نشده است.
    آنچه در باره نشست مشترک می توان گفت این است که اگر در مطالب طرح شده دقت کنیم ، خواهیم دید که بیشتر ترسیم واقعیات و موانع و کمبودهای موجود و نیز هشدار در مورد امکان شیوع مجدد بیماری در این منطقه و سایر مناطق کانونی و درگیر است که از این میان کمبود واکسن و برخی نیازهای ذکر شده دیگر سازمان دامپزشکی جهت گسترش واکسیناسیون و نیز بودجه و امکانات لازم برای “س.ح.م.ز.” برای پایش مستمر مناطق قابل ذکر هستند و همانطور که توضیح داده شده ، مناطق کانونی درگیر شامل ده استان کشور است که ٧۰ درصد جمعیت علفخواران وحشی در این نقاط متمرکز هستند .
    بنظر میرسد اگر دولت بتواند مسیر ثبات و آرامش مورد لزوم جهت انجام امور کشور را همچنان ادامه داده و پیگیری کرده و در این مسیر با موانعی جدی مواجه نشود که امید و انتظار است ، چنین باشد، در فضای پیشرفت و آرامش و با تعامل و همکاری “س.ح.م.ز.” ، سازمان دامپزشکی کشور و سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری می توان در کوتاه مدت با اقداماتی چند از جمله محدودیت ورود دامها به مناطق حفاظت شده و واکسیناسیون دامهای مناطق کانونی و درگیر ، بیماری را کنترل و از شیوع مجدد در منطقه و سرایت به سایر نقاط ممانعت کرد تا در مراحل بعد جهت پیشگیری و در درازمدت برای ریشه کنی بیماری امکان انجام اقداماتی اساسی میسر شود .

    پر طرفدار Thumb up 3 Thumb down 0

  12. دوستدار محیط زیست و حیات وحش ایران می‌گوید:

    شده حکایت افت جنگلهای بلوط غرب کشور بعد از انکه چند صدهزار هکتار الوده شد تازه دست بکار شدند با قطع درختان با افت مقابله کنند . پشت میز نشینی کشور ما را نابود کرده است .

    پر طرفدار Thumb up 8 Thumb down 0

  13. درنا 2 می‌گوید:

    بعد از ۱ ماه تازه جلسه برگزار میکنند و بعد دنبال بودجه میگردن و بعد تا اجرا بشه باید یه جلسه اگه زحمتی نیست بزارن تا راهکاری برای احیای مجدد هفتاد قله در جلسه پیدا شود و چگونگی انقراض منطقه بررسی شود .من فقط سر در نمیارم رسانه ها این موضوع را چرا پیگیری نمیکنند و چرا کسی از مسولین و دولت این موضوع را پیگیری نمیکند .چرا کسی از خانم ابتکار توضیح نمی خواهد از همه جالب تر اینکه فرماندار منطقه قول مساعدت داده .سازمانی به این وسعت و مهمی که ربط مستقیمی با حفاظت از جان انسانها دارد منتظر مساعدت فرماندار است . واقعا متاسفم

    پر طرفدار Thumb up 7 Thumb down 0

  14. م.ن می‌گوید:

    آخر معلوم نشد جواب این فاجعه و جبران خسارت را کی میده ؟

    شوخی نیست که بیش از ۳۰۰ راس یکجا تلف شده است !!!

    پر طرفدار Thumb up 3 Thumb down 0

    • kooshan می‌گوید:

      دوست گرامی ، م . ن ،
      توجه شما به موضوع نکته مثبتی است ولی مسئله مهم این است که با دستیابی به سطح مطلوب و مناسبی از پیشرفت و توسعه در کشور ، وقوع رویدادهای خسارت بار در همه زمینه ها از جمله در حوزه محیط زیست وحیات وحش کاهش یابد . فقدان این شرایط طبعأ زمینه ساز چنین اتفاقات ناگواری است و باعث افزایش آنها می شود و در چنین شرایطی اینکه مرتبأ اعلام شود مثلأ مقصر و جوابگوی این یا آن اتفاق ، این شخص و این دستگاه یا آن فرد و آن نهاد است ، بی فایده بوده و سودی در بر ندارد ، البته در شرایط مناسب پیشرفت در کشور بررسی و مطالعه اتفاقات رخ داده ، نه فقط برای اعلام مقصر و جوابگو ، بلکه برای تجربه اندوزی و ممانعت از تکرار وقوع آنها در آینده ضرورت دارد .

      موافقم / مخالفم Thumb up 1 Thumb down 1

  15. رشید می‌گوید:

    واقعا دمشون گرم عجب پیشیگیری قابل تحسینی .دوستان الان ببخشید اگر ماها رامسخره میکردند بهتر از برگزاری این جلسه بود

    موافقم / مخالفم Thumb up 1 Thumb down 2

  16. حسین می‌گوید:

    مسولیت این حادثه در قدم اول با سازمان محیط زیست می باشدبه دلایلی که عرض می کنم
    ۱-این اتفاق چند سال پیش هم در مناطقی از ایران رخ داده و خیلی از وحوش از جمله کل و بز از بین رفتن و هیچ راه پیشگیرانه هم در ذهن مسولین محیط زیست و برنامه هاشون دیده نشد
    ۲-در ابتدای شیوع و مرگ میر تعداد وحوش الوده این تعداد نبوده و شاید در ابتدا کمتر از بیست راس بوده که اقدامات پیشگیرانه از جمله متمایز کردن می توانستن تعداد مرگ و میر را کنترل رو به عدد خیلی کمتری برسونن
    ۳-مثل اینکه نمونه برداری و کنترل سلامت در گونه ها در سازمان سالانه انجام نمیشه و منتظر میمون تا تعدادی از وحوش از بین بره تا اقدامات مطالعاتی از این قبیل انجام بشه
    ۴- از اطلاعاتی که از وحوش مرده در ابتدا بدست اومده و جایی هم مطرح نشده مثل مو و گرگ زمستانه از بدن کل و بز های مرده و همچنین طول مدت که این بیماری می توانه این گونه از بین ببره مشخص شده بود که شیوع این بیماری در بین وحوش هفتاد قله زمانی زیادی طول کشیده و هیچ اقدامی و اطلاع رسانی نشده که نشان دهنده عدم توجه محیطبان و در اخر اداره محیط زیست اراک بوده

    موافقم / مخالفم Thumb up 2 Thumb down 2

  17. م.ن می‌گوید:

    اقای kooshan-بفرمایید کی قراره پیشرفت وتوسعه در کشور روی دهد ؟ به عمر ما قطعا قد نمیدهد ! حسین اقا -از توضیح شما بسیار خوشنود و مشعوف شدم- این یک واقعیت است که گفتن ان شهامت میخواست و شما شهامت ان را داشتید .ممنون

    موافقم / مخالفم Thumb up 1 Thumb down 0

  18. Amir می‌گوید:

    با سلام خدمت دوستان گرامی :
    این اتفاق یک فاجعه جهانی بود .کجا هستند دوستان طبیعت دوست ما کجا هستند حامیان حیات وحش کجا هستند کسانی که به خاطر شکار و جنایت کشتن یک قوچ جوان ماهها در فضای مجازی صداها به راه انداختند ؟ ا الان که در خدمت شما هستم لاشه حدود ۴۷۰ کل و بز و قوچ و میش که در دسترس بوده اند توسط سازمان محترم جمع اوری شده و سوزانده شده است .تخمین کسانی که در منطقه حضور دارند و شناخت کامل و با تجربه ۴۰ ساله از منطقه دارند ۳۰۰ چهرپای دیگر که تلف شده اند در مناطق صعب العبور و پرتگاهها و تاقچه های غیر قابل دسترس هستند و ای امار مرز ۸۰۰ را بی تردید رد خواهد کرد . بیدار شوید طبیعت دوستان .بی کفایتی تا کجا؟؟؟؟؟ نشست پس از مرگ سهراب ؟ انهم براد برنامه های کوتاه بلند مدت سازمان ؟ نظارت بر منطقه به گونهای ضعیف و ناقص بوده که به یکدفعه با چند صد راس چهار پای تلف شده روبرو شده اند ! این درد و فاجعه وجود ما را سوزاند و نابود کرد عزیزان چشمتان روشن که با وجود قرنطینه کردنتان بیماری به پشت منطقه و منطقه خورهه جاده اصفهان هم سرایت کرد ! چه کسی جوابگوی تلف شدن ۸۰۰ راس کل و بز فاخر و بی نظیر و شاخص منطقه مرکزی و ایرن زمین خواهد بود > شرم بر ما شرم بر ما شرم بر ما و شرم بر ما

    موافقم / مخالفم Thumb up 2 Thumb down 0

  19. فرزاد می‌گوید:

    اینها همان کل و بزهایی هستند که یه روزی یه بنده خدایی یکی فقط یکی از اونهارو با تفنگ زد و به یک سری از آقایون بر خورد! الان چرا بر نمیخوره؟! چرا هیچ نظارتی روی چرای بیرویه دامهای اهلی نیست؟ چرا انقدر مدیریت محیط زیست ضعیف عمل میکنه؟؟

    موافقم / مخالفم Thumb up 0 Thumb down 0

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>