رئیس سازمان جنگل‌ها: بهره برداری از جنگل‌های شمال ۳۰درصد کاهش یافته است

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور روز چهارشنبه در کنفرانس خبری که به  مناسبت هفته دولت برگزار شد گفت: درسال ۹۱ حدود ۸۵۰ هزار مترمکعب از جنگل ها بهره برداری چوب صورت می گرفت و این رقم الان به ۵۵۰ هزار متر مکعب رسیده است.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور، خداکرم جلالی با اشاره به اینکه ایران جزء کشورهایی است که روی کمربند خشک زمین قرار گرفته، خاطرنشان کرد: بحث تغییر اقلیم و گرم شدن کره زمین سبب کمبود آب شیرین و بیابان‌زایی شده است که استراتژی ما در سازمان جنگل‌ها حول ۵ محور برای حل این مسئله شکل گرفته است.

وی مقوله  حفاظت از جنگل‌ها، جامعه‌نگری در حوزه آبخیزداری، استفاده از مشارکت مردم برای حفاظت از جنگل‌ها، مهار عوامل ناپایدار منابع طبیعی و جلوگیری از گرد و غبار را از جمله آنها دانست.

به گفته جلالی، حفاظت مشارکتی در ۶ میلیون هکتار از اراضی کشور، تثبیت مالکیت دولت در ۲ میلیون هکتار از اراضی و اجرای طرح کاداستر در ۱۲ میلیون هکتار در عرصه‌های جنگلی و مرتعی از جمله سیاست‌های راهبردی سازمان جنگل ها و مراتع و جزء اقداماتی است که انجام شده است.

سالانه ۱۸ هزار هکتار اطفاء حریق در جنگل ها و مراتع انجام می شود

وی در مورد برخورد با پدیده زمین‌خواری و بازپس‌گیری اراضی دولتی  که از منابع طبیعی در دست افراد افتاده است، گفت: در راستای اجرای احکام قضایی از ۴۲ هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی منایع طبیعی خلع‌ید شد و ایستگاه‌های دیده‌بانی و پایشی برای اطلاع به موقع از حریق تشکیل داده‌ایم، چرا که سالانه به طور متوسط ۱۸ هزار هکتار اطفاء حریق در جنگل ها و مراتع انجام می‌دهیم.

رئیس سازمان جنگل‌ها و مراتع همچنین در مورد آخرین وضعیت خشکیدگی جنگل‌های بلوط کشور در منطقه زاگرس، گفت: خوشبختانه تغییرات اقلیمی نقش زیادی در مهار آفت‌های این جنگل داشت به طوریکه ۲ مرتبه سرمای منفی ۱۰ درجه به کمک ما آمد و سبب شد بتوانیم حائلی بین مناطق آلوده و مناطق سالم ایجاد کنیم.

برای مبارزه با آفت شمشادها، محلول پاشی صورت می گیرد نه سمپاشی

خداکرم جلالی گفت: آنچه برای مبارزه با آفت شمشاد ها در جنگل های شمال صورت می گیرد محلول پاشی از نوع بی تی است نه سمپاشی و این اقدام کاملا مبارزه بیولوژیکی است و از نظر محیط زیست و سازمان حفظ نباتات کاملا تایید شده است.

وی گفت: تاکنون سطحی معادل ۵۰ هکتار از عرصه جنگلی شمشاد که مبتلا به  آفت شب پره است محلول پاشی شده است. چرا که این آفت وارداتی است و اگر اقدام فوری صورت نگیرد شمشادها را بکلی نابود خواهد کرد.

وی همچنین به بحث قاچاق چوب در جنگل های شمال کشور اشاره کرد و گفت: طی ۴ سال اخیر، ۵۹۸ تن ذغال که به صورت غیرمجاز از چوب جنگل‌ها درست شده کشف شد و در کنار آن ۶ هزار و ۱۷۴ تن چوب، هیزم و بوته طی ۳ سال اخیر کشف شده است.

بهره برداری از جنگل ها از درختان شکسته و افتاده است

وی در مورد کاهش بهره‌برداری از جنگل‌های شمال کشور برای احیای آن نیز این گونه توضیح داد که طی مصوبه دولت از سال ۹۱ میزان بهره‌برداری از ۸۵۰ هزار مترمکعب در سال به ۵۵۰ هزار متر مکعب رسیده که آن هم بیشتر مربوط به درختان افتاده، آسیب‌دیده و شکسته شده است.

وی در مورد توسعه زراعت چوب نیز گفت: زراعت چوب در سطح ۹۵۰۰ هکتار انجام شده و تولید و خرید ۷۷ میلیون اصل نهال اعم از جنگلی، مرتعی و بیابانی انجام شده است.

برای مهار بیابان‌زایی دریاچه ارومیه ۱۰ سال زمان نیاز است

جلالی این را هم اذعان داشت که برای مهار بیابان‌زایی اطراف دریاچه ارومیه حداقل ۱۰ سال زمان نیاز است که شاخص ارزیابی عملکرد سازمان جنگل‌ها و مراتع بین ۱۹ دستگاه در ستاد احیای دریاچه ارومیه ۱۰۰ است.

رئیس سازمان جنگل‌ها و مراتع در مورد پرونده‌های مهم زمین‌خواری در استان‌های مختلف گفت: ۷۰ پرونده مهم را در استان‌ها شناسایی کرده‌ایم که یک مورد آن بیش از ۳ هزار هکتار جنگل در چهارمحال و بختیاری بوده است که با کمک دستگاه قضایی خلع‌ید شد.

۷۰۰ هزار هکتار از اراضی جنگلی در ۴ سال اخیر برگشت

وی مسئله وقف در کشور را یکی دیگر از مسائلی دانست که امروز در عرصه مرتع و جنگل مشکلاتی ایجاد کرده است و در توضیح بیشتر این موضوع اظهار داشت: به عنوان مثال در آق ‌مشهد ساری در سال های گذشته ۵ هزار هکتار جنگل وقف شده و اکنون نایب خاص هم دارد و تفاهم‌نامه‌ای با سازمان اوقاف در همین راستا را داریم که تاکنون طی آن ۷۰۰ هزار هکتار از این گونه جنگل‌ها را در ۴ سال اخیر برگردانده‌ایم، چرا که معتقدیم باید فردی که مالک جایی است آن را وقف کند نه آنکه عرصه‌ای که متعلق به ملت است، وقف شود.

یک هزار و ۲۵۰ مورد آتش‌سوزی در ۵ ماهه امسال

جلالی در مورد آخرین آمار آتش‌سوزی در جنگل‌ها گفت: یک هزار و ۲۵۰ مورد آتش‌سوزی در ۵ ماهه امسال داشته‌ایم که نسبت به ۵ ماهه مدت مشابه سال گذشته ۸ درصد کاهش داشته است و در کنار آن سطح آتش‌سوزی در جنگل‌ها ۱۰ درصد کاهش یافته است.

برای مدیریت جنگل های شمال سالانه ۷۰۰ میلیارد تومان پول نیاز است

وی در مورد اجرای طرح تنفس در راستای احیای جنگل ها نیز گفت: برخی می‌گویند باید جنگل ها را رها کرد و کسی داخل جنگل نرود تا آن احیا شود اما برخی هم به روش‌های علمی معتقدند و اگر دولت بخواهد جنگل‌های شمال را به درستی مدیریت کنیم، باید سالانه ۷۰۰ میلیارد تومان به ما بودجه داده شود، تا کل ۲ میلیون هکتار اراضی را مدیریت کنیم، چرا که در برخی موارد ما حتی با تعداد محدود نیرو مواجه هستیم.

0
-8
  

7 دیدگاه

  1. رشید می‌گوید:

    درصدی که گفته شده نیاز به بررسی های بسیاری میباشد ولی هرچه هست قطع درختان جنگلی و غیره باید به عدد صفر برسد و کاشت درخت در هرمکانی مناسب با آب و هوای منطقه باید در دستور کار سازمانهای مربوطه قرار گیرد!!!

    پر طرفدار Thumb up 14 Thumb down 1

  2. رضا۱۳۹۴ می‌گوید:

    ضمن تشکر از تلاشهای انجام شده فکر می کنم در این مقوله بایستی دید بلند مدت داشته باشیم. برای مثال عمر ساختمانها در کشور حدود ۳۰ سال است که می تواند با کمی افزایش هزینه ساخت، صد سال باشد. الان کشور ترکیه از گردشگری و طبیعتگردی سالانه میلیاردها دلار درآمد کسب می کند. عدم توجه به فواید بیشمار جنگلها باعث عدم هزینه برای آنها و بهره برداری سنگین با ارزش افزوده اندک شده و بسیاری از مناظر جنگلی زیبا که می توانست مقصد گردشگران داخلی و خارجی باشد را به خاطره تبدیل و یا به بیشه های کم پشت با درختان دفرمه و بیمار و کوچک تغییر داده است. این جنگلهای ضعیف و بیمار نیاز به قرق برای نفس کشیدن دارند. همچنین با توجه به از بین رفتن امکان زاد آوری و یا حداقل کند بودن آن، نهال کاری با گونه های بومی در جنگلهای مخروبه ضروری می باشد. فواید جنگلها(مثلا افزایش منابع آب) به حدی است که جنگل کاری اصولی در دیگر مناطق با قابلیت، هم شایسته و مفید و اقتصادی می باشد.

    پر طرفدار Thumb up 8 Thumb down 0

  3. سلام دوستان و خسته مباشید
    اگر می خواهند ایران ما چند دهه بعد به بیابانی بَرَهُوت بدل نشود، دیگر حتی یک نفر درخت برای اهداف صنعتی و تجاری نباید بریده شود.
    پس چه باید کرد؟
    جواب این سوال و گسترده شده ی این افشره سخن را به زودی در مقاله ای در وبگاه «دریای تالش» منتشر خواهم نمود.
    پیروز و شاد باشید

    پر طرفدار Thumb up 4 Thumb down 1

  4. صدای جنگل می‌گوید:

    سلام من را جنگل می شنوید
    دیگر در جنگل ، درختی نمانده آقای رئیس سازمان جنگل‌ها.
    بهره برداری از جنگل‌های شمال ۳۰درصد کاهش یافته یه لطیفه هست …

    موافقم / مخالفم Thumb up 2 Thumb down 0

  5. reza می‌گوید:

    با سلام
    مدیر محترم
    لطفا پیگیر این باشید چرا بخشی از جنگل ها ی مناطقی مثل عباس آباد ، کلارآباد و متل قو و سایر شهرهای بین راه در چالوس دور تا دورش دیوار کشی شده است .
    آیا برای حفظ آنهاست یا اینکه واگذار شده به سازمانی برای ویلا ساری ؟

    پر طرفدار Thumb up 3 Thumb down 0

  6. reza می‌گوید:

    اگر واقعا به فکر حفظ جنگل و منابع طبیعی بودیم چه مردمو چه مسئولین به خودمون اجازه تخریب چه از شاخه شکستن گرفته تا وبلا سازی نمیدادیم

    موافقم / مخالفم Thumb up 2 Thumb down 0

  7. kooshan می‌گوید:

    به این نکته مهم در سخنان ایشان توجه کنیم :
    «……….. اگر دولت بخواهد جنگل‌های شمال را به درستی مدیریت کنیم، باید سالانه ۷۰۰ میلیارد تومان به ما بودجه داده شود، تا کل ۲ میلیون هکتار اراضی را مدیریت کنیم……….»
    و فعلأ از مشکلات دیگری نظیر آنچه که برخی علاقمندان هم به آنها اشاره می کنند بگذریم که :
    «…………. چرا بخشی از جنگل ها ی مناطقی مثل عباس آباد ، کلارآباد و متل قو و سایر شهرهای بین راه در چالوس دور تا دورش دیوار کشی شده است …………….»

    موافقم / مخالفم Thumb up 2 Thumb down 0

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>