پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): منطقه حفاظت شده البرز مرکزی شمالی در استان مازندران قرار دارد. زون امن گلستانک در حوزه کاری شهرستان نوشهر و زون امن سیاهمکلیز در حوزه چالوس واقع شده است.
بدون شک منطقه حفاظت شده البرز مرکزی شمالی و به خصوص زون امن آن در حوزه پاسگاه کوهستانی گلستانک جزو دست نخورده ترین و غنی ترین اکوسیستم های طبیعی کشور به شمار می رود.
همراهی و همکاری محیطبان منطقه حفاظت شده البرز مرکزی در شهرستان های نوشهر و چالوس همزمان با مهاجرت فصلی مرال ها از مناطق جنگلی میانبند به مراتع زون امن گلستانک در ارتفاعات در کوریدورهای مهاجرتی یکی از عوامل موثر در حمایت از مرال ها به شمار می آید که این مهم با سختی فراوان و حضور شبانه روزی محیطبانان در مناطق به ثمر نشسته است.
حامد تیزرویان عکاس حیات وحش کشور طی شش ماه گذشته در سفرهایی که به این منطقه داشته است تصاویر کم نظیر و شگفت انگیزی را از حیات وحش و چشم اندازهای طبیعی البرز مرکزی به ثبت رسانده است.
جمعیت متراکم و کم استرس مرال های البرز مرکزی در هیچ نقطه دیگری از کشور به این صورت قابل مشاهده نیست. گله های بزرگ کل های وحشی مسن، جمعیت مناسب و زادآور خرس قهوه ای، شنیدن صدای بی وقفه کبک دری، حضور پلنگ ایرانی در تمام منطقه و… تنوع زیستی غنی در این زیستگاه ارزشمند را نشان می دهد.
اما این تنوع زیستی کم نظیر در سایه امنیتی به وجود آمده است که در نتیجه ی تلاش های بی وقفه نیروهای اداره محیط زیست نوشهر و چالوس و محیطبانان البرز مرکزی در ارتفاع بالای ۴هزار متری و با کمترین امکانات ایجاد شده است.
محیطبانان البرز مرکزی که عمدتا از بومیان همان منطقه هستند تعامل خوبی را با جوامع محلی و شکارچیان برقرار کرده و به همین واسطه امنیت مناسبی در منطقه برقرار نموده اند.
شرایط توپوگرافی، عدم وجود هر نوع جاده دسترسی و امکان تردد با خودرو، ارتفاع بالای ۴ هزار متر، سرمای هوا و بارش سنگین برف در فصول سرد سال، حفاظت از این زیستگاه ارزشمند را برای نیروهای محیط زیست با چالش های فراوانی همراه ساخته اما محیط بانان البرز مرکزی با فداکاری و از خودگذشتگی زیاد این سرمایه بزرگ ملی و جهانی را برای ما و نسل های آینده حفاظت می کنند.
ارتقا زون امن منطقه حفاظت شده البرز مرکزی به پارک ملی به جهت افزایش بودجه و امکانات حفاظتی و جلوگیری از توسعه ناپایدار از جمله معدنکاوی و فعالیت های عمرانی بسیار ضروری است.
سال گذشته صدور مجوز برای معدنکاوی در ۱۱ هزار هکتار از عرصه های جنگلی البرز مرکزی این موزه طبیعی ملی را در خطر نابودی کامل قرار داد که خوشبختانه با مخالفت و ایستادگی مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران این موضوع مسکوت ماند.
امید است تصمیم گیران در شورای عالی محیط زیست و سازمان حفاظت محیط زیست توجه ویژه ای به البرز مرکزی داشته و حمایت همه جانبه مادی، معنوی و قانونی را از این زیستگاه ارزشمند بعمل آورند.
تصاویر این گزارش آن قدر زیبا و گویاست که نیاز به هیچگونه توضیح و تفسیری ندارد. با تشکر از ریاست محترم اداره، مسئول و محیطبانان فداکار منطقه حفاظت شده البرز مرکزی


عالی بود .
پر طرفدار
65
7
یعنی احسنت به معنای واقعی درود بر شما ببینید پس تعامل بین محلی ها و شکارچیان چقدر امنیت برقرار میکنه دشمنی و لشکر کشی هیچ وقت جای صلح رو نمیگیره
پر طرفدار
51
38
یعنی فکر می کنی با شکار یه همچین جمعیتی اونجا شکل می گیره …..این بیشتر نشانه شرافت محیطبانان منطقه است که میخشون را در جوامع محلی کوبیدن (هم تعامل و تشویق هم وعده مجازات)……تشویق محیطبانان و ساخت یه مستند حرفه ای حیات وحش از منطقه که بشه تو بازار بین المللی فیلم فروختش حداقل کاره….
پر طرفدار
55
19
شما هم که هر چیز خوبی را به شکار ربط می دهید. همه راه ها به رم ختم می شود بله
پر طرفدار
39
8
به به بسیار زیباست.
شاخهای زیبای کل های منطقه و بچه های خرس ها و مرال ها بسیار چشم نواز است.
پر طرفدار
37
4
واقعا کشور ما چه زیبایی های بزرگ و ناشناخته و ارزشمند و دیده نشده ای دارد همچنین این تصاویر تاثیر مناطق حفاظت شده و خاصه محدوده های امن را نشان می دهد؛ چه که در نواحی دیگر هدف تولید گوشت و چوب ( آن هم با چند برابر ظرفیت و خورده شدن میلیاردها نهال) و ویلاسازی و امثالهم است و طرحهایی مانند خروج دام از جنگل هم کنار گذاشته شده و احتمالا چند سال دیگر طرح استراحت جنگل هم به سرنوشت آن دچار خواهد شد. الان شمال از حالت قبل دارد شبیه شهرهای مرکزی کشور می شود و با کم شدن آب ظرف چند سال این مناظر حتی برنجکاری برای ما مثل مدرسه و کلاس خاطره خواهد شد. همچنین باید گفت فقط بخش اندکی از جنگلهای شمال آن هم تقریبا فقط جنگلهای کم پشت ارتفاعات فوقانی حفاظت شده و کل نوار جنگلهای شمال به عنوان ارزشمند ترین ثروت طبیعی کشور کویری ایران ارزش حفاظت را دارند. با توجه به تاثیر متقابل جانوران و گیاهان در حفظ و سلامت جنگل خاصه در شرایط سخت آب و هوایی و آفات عصر حاضر، حفاظت از این جنگلها ضروری است. برای یادآوری ارتباطات پیچیده و ظریف جانداران و گیاهان یک مثال با ذکر منبع در انتهای نظر می آورم. چندی پیش مقاله ای با عنوان درختی که حیاتش به زاغ دم دراز وابسته است را خواندم که در آن گفته شده بود که
هنوز موفق نشده اند که این درخت را تکثیر و آن را در طبیعت رشد دهند. وابستگی حیات و ماندگاری و رشد این درخت به نوعی پرنده به نام کلاغ کشکی یا زاغی دمدراز است که در منطقه پرور زیست میکند. کلاغ زاغی دم دراز باید از بذر این درخت بخورد و در معده کلاغ، لایهای ایجاد میشود و پس از دفع در طبیعت، به عنوان درخت اورس سبز میشود و تنها در این شرایط است که در طبیعت میتواند رشد کند و مقاومت و سازگاری داشته باشد. آن چیزی که از بدن کلاغ زاغی دفع میشود میتواند در طبیعت رشد کرده و به مقاومت و سازگاری اورس کمک کند.
https://www.doe.ir/Portal/home/?news/196210/550185/875787/درختی-که-حیاتش-به-زاغ-دم-دراز-وابسته-است
پر طرفدار
26
3
پیرو مطالب شما چندی است بحث قرق های اختصاصی داغ شده است از همگان خواستارم به مقاله ارزشمند و کارشناسانه ای که آقای محمد علی یکتانیک در این باره نوشته اند مراجعه کنید تا از عمق فاجعه آگاه شوید
عنوان مقاله:قرقهای اختصاصی، آفت زیستگاههای حیات وحش
حال بخشی از مقاله را برای شما می آورم:
عملکرد تلهمانند قرقهای اختصاصی
یکتانیک ادامه میدهد: این را نه لزوما متخصصان و کارشناسان حوزه محیط زیست بلکه هر فرد عادی جامعه میتواند تشخیص دهد که وقتی زیستگاههای کشور به دنبال سوء مدیریت و عدم نظارت سازمان حفاظت محیط زیست فاقد شرایط لازم برای بقای جانوران شدهاند اگر شما در یک محدوده خاص، شرایط مطلوب را تامین کنید، جانوران از سایر نقاط به سوی این منطقه جذب خواهند شد. شما عملا برای حیات وحش تله گذاشتهاید و یک دامگاه ساختهاید.
این کارشناس محیط زیست یادآور میشود: در حال حاضر چارپایان، در زیستگاههای کشور از نبود منابع آب، علوفه و در صدر همه امنیت لازم که حاصل حضور بیدغدغه شکارچیان غیرمجاز است رنج میبرند. حالا مدیریت بخشی از این زیستگاه به عنوان قرق اختصاصی به یک شخص حقیقی واگذار میشود تا در آن امنیت لازم برقرار شده، آبشخور ساخته شود و حتی در صورت لزوم، علوفه برای چرای چارپایان فراهم شود. این قرق میشود یک منطقه ایدهآل که چارپایان را از سایر نقاط زیستگاه به سوی خود میکشدبا جذب شدن چارپایان به طرف قرقهای اختصاصی، گونههای جانوری گوشتخوار مانند پلنگ، خرس، کفتار، کاراکال، لینکس و عقاب ها هم برای یافتن طعمه راهی قرقها شده و و رفتهرفته، زیستگاهها و عرصههای محیط زیست اطراف قرقها از حضور جانوران خالی خواهند شد که این یعنی دستکاری اکوسیستم منطقه. همچنین تردیدى نیست قرقداران حضور رقباى طبیعى را در دامگاهی که براى حیات وحش راه اندازى کردهاند تاب نیاورده و در نبود نظارت بىدرنگ به حذف جانوران گوشتخوار مبادرت کنند.
پر طرفدار
28
7
با تشکر از مطلب تازه و مهم شما، همچنین قرقهای اختصاصی هیچ کمکی به حفظ پوشش گیاهی و جنگلی و گوشتخوران و وحوش غیر کل قوچ و آهو نکرده و برای حفظ طبیعت کشور، افزایش محیطبانان و گسترش مناطق حفاظت شده و امن و حفظ زیستگاهها (که خانه و وسیله زندگی جانواران است) واستفاده از گردشگری اصولی، مفید می باشد.
پر طرفدار
13
5
همه جای دنیا قرق اختصاصی وجود دارد. چطور این مشکلاتی که شمردید به وجود نمیاید؟
داغ
8
27
در اروپا نسل بسیاری از حیوانات در طول تاریخ منقرض شده است ولی در ایران خدا را شکر برخی از گونه های گوشت خوار تا حدودی وجود دارند و ماندن این گونه های ارزشمند به دلایلی همچون نبود جاده های هموار در زمان قاجاریه، بسیار محدود بودن تفنگ در دسترس مردم( تفنگ تنها در دست شاهزاده ها بود که شمار اینها هم بسیار ناچیز بود برخلاف آن زمان اروپا که تفنگ به وفور در سترس همگان بود)، ویژگیهای جغرافیایی و سخت گذر بودن کوهستان های ایران، ناپسند بودن شکار در نظر اکثریت مردم ایران و تاسیس به موقع سامان شکار بانی همگی سبب شدند تا حیات وحش ایران تا حدودی مصون بماند برای نمونه:در کشورهای اروپایی که هر سال مجوز شکار گراز می دهند به این سبب است که نسل ببر و پلنگ در این کشورها به سبب شکار بی رحمانه در گذشته نابود شده و گراز اصولا رقیبی ندارد پس مجبورند برای جلوگیری از افزایش بی رویه گراز؛ مجوز شکار صادر کنند. در این کشور ها حیوانات گوشتخواری مانند پلنگ وجود ندارند تا بتوانند جمعیت آهوها را کنترل کنند ولی در ایران برای بسیاری از حیوانات رقیب وجود دارد و این چرخه تعادل طبیعی که از شاهکارهای خداوند حکیم است تا حدودی حفظ شده است.و همانگونه که ذکر شد وجود قرق های اختصاصی به ویژه اگر جانمایی نادرستی شوند سبب ورود حیوانات گوشتخوار برای شکار آهو و کل و بز به آنجا شده و بسیار محتمل است که صاحبان این قرقگاه ها به طور پنهانی این حیوانات را نابود کنند.
پر طرفدار
20
1
تصاویر واقعا زیبا بودند.
کاش روزی بیاد که به جای مشاهده تصاویر کشتار و نابودی حیات وحش از این قبیل تصاویر را بیشتر ببینیم.
همچنین می توان از ظرفیت بخش خصوصی و با نظارت سازمان حفاظت محیط زیست استفاده کرد و اکو توریسم را در کشور گسترش داد و آن را به یک صنعت پر سود تبدیل کرد ، که هم برای عده زیادی درآمد زایی می شود و هم باعث حفاظت هر چه بیشتر از حیات وحش می شود. ولی صد افسوس که مسئولان محیط زیست کشور به جای حفاظت از این گنجینه های با ارزش در صدد این هستند که با هزاران ترفند دوستداران محیط زیست را دور بزنند و با بهانه های واهی راهی برای صدور پروانه کشتار حیات وحش پیدا کنند تا دو تومن پول مفت گیرشون بیاد. درحالی که با اکو توریسم می توان درآمد های بسیاری بیشتری را کسب کرد.
پر طرفدار
28
20
دوست عزیزخودمتن داره میگه باهمکاری شکارچیهااین امنیت بوجودامده .بازشمابندکردی به شکارچی.مثل اینکه شما حرف دیگه ای جز شکاروشکارچی برای گفتن نداری
داغ
25
45
نه عزیزم تو یه جا متن هم گفته بدلیل نبود جاده و صعب العبور بودن منطقه شکارچی های … ایرانی نمی تونن به شکارها برسن…..باید تمام مناطق حفاظت شده از نظر راه های دسترسی بازبینی بشن….بعضی راه با روش های مثل میخ پنچر کننده لاستیک موتور و ماشین ….کاشت میوه های سمی وسوسه کننده برای رهگذران(خان اول شاهنامه) …..مسدود بشه….و فقط محیطبان های مطمئن بدونن چگونه در منطقه حرکت کنن…..
پر طرفدار
36
11
و
با دیدن گوشه ای ازسخت کوشی و اراده، هم میهنان نجیب و آزاده ،این بخش ازفلات ایران،به زندگی ادامه میدهیم.!
و
یاد میگیریم که مسئولیت پذیری را بیشترتکثیر کنیم.
بی منت عزیزید.!
پر طرفدار
21
8
مراله چه عضلاتی داره…..یه جنبه بد قضیه وسوسه شدن شکارچی های که به سایت سرک می کشن و تصاویر را می بینن…..تصاویر را مثل آیینه عبرت شطرنجی کن…..
پر طرفدار
36
13
این همه تروفه. چرا پروانه صادر نمیشه؟
اشتغال زایی میشه. تنوع ژنتیکی گونه هایی مثل کل و مارال بالا میره و درآمد حاصله رو میشه هم صرف تعطیلی اون معادن کرد.
داغ
19
60
نه عزیزم این تروفه قراره به گوشتخواران بزرگ منطقه اختصاص پیدا کنه …..پولت را هم بگذار در کوزه ……ازپلنگ بگیر تا شاید حتی ببر هیرکانی….
پر طرفدار
40
13
کاش میشد ترتیبی داد تا این تصاویر را نامحرمان نبینند، این جماعت هرانچه که تکان بخورد را در اندیشه کیفور کباب میزنند.
پر طرفدار
12
2
واقعا که با این طرحت مشکل بیکاری رو کامل حل کردی
پر طرفدار
10
0
سلام دوستان
«محیطبانان البرز مرکزی که عمدتا از بومیان همان منطقه هستند تعامل خوبی را با جوامع محلی و شکارچیان برقرار کرده و به همین واسطه امنیت مناسبی در منطقه برقرار نموده اند.»(از متن سایت)
مازندران یکی از استان هایی است که در آن خلافکاری فراوان و آشکارا انجام می گیرد؛ و کسی نیز نمی پرسد، اجازه نمی گیرد. یعنی تعاملی در کار نیست؛ این همان چیزی ست که در فریدون کنار حاکم است – با قلدری قانون شکنی را حق خود ساختن. اگر لازم شد، من در وبگاهِ «جنگلِ مظلوم» این سخن را بیشتر می گشایم تا عمق فاجعه را بنمایم.
دوستان توجه داشته باشند که حیوانات غیر درنده اغلب با هم جمع می شوند. شما به گوزن های نر(مارال ها)، توجه کنید، هشت گوزن می بینید و یک تک گوزن که به احتمال قوی در جنگ رقابتی باخته و یا به هر دلیلی تک افتاده. و باقی حیوانان را در نزدیک به ۳۰۰ هزار هکتار می بینید. آن زیستگاهِ بسیار بزرگ نزدیک به ۴۰۰ هزار هکتار می باشد، که نزدیک به ۳۰۰ هزار هکتار آن از آنِ مازندران است. لطفن توجه بفرمایید که شما این تعداد وحوش را در نزدیک به ۳۰۰ هزار هکتار می بینید؛ در حالی که در حالت عادی باید چند میلیون حیوان آنجا می زیستند؛ و این نشان می دهد که گرچه ظاهرن منطقه حفاظت شده است؛ ولی همانطور که گزارش تأیید می نماید، به شکارچیان حق شکار در جایی داده اند که کسی نباید حق شکار داشته باشد.
کوتاه: این تعداد حیوان که می بینید را اگر حتی پنج برابر کنیم؛ باز برای آن وسعتِ عظیم اندک ست؛ بسیار اندک. البته این سخن من برای انسان های با وجدانی است که علاقه ای به گول زدن خود و دیگران ندارند.
پر طرفدار
44
3
دورود فراوان بر آقای حامدتیزرویان که با عکسهای خودش روح وروان هر بیننده ای رو به البرز مرکزی برد و دورود فراوان بر همه محیط بانان و مسوولین محیط زیست البرز مرکزی که چنین منطقه ای رو بکر ودست نخورده حفظ میکنن…
پر طرفدار
18
0
واقعا زیباست دست محیط بانای منطقه ک شبانه روز زحمت میکشن درد نکنه
پر طرفدار
16
2
با دیدن کلهای مسن بسیار کیف کردم!
پر طرفدار
23
1
خداوند از چشم نامحرمان مخفیشان بدارد، آمین.
پر طرفدار
8
2
خیلی کیف کردم
بعد از این همه مشکلات کشور ناراحتی مردم مسولبن این بهترب خبر در این ایام بود
خدا حافظ تمام محیط بانان باشرف باشه
در دوره ای که دزدان همه چیزرو چپاول میکنن شما باشرف هستین احسنت به این همت وغیرت
پر طرفدار
13
7
دوستان این عکس ها همش فتوشاپه باور نکنید ،محیط زیست ایران کلاً نابود شده ؛همشم شکارچیا نابود کردن ….
بله دوستان متن بالا چکیده ای از گفته های سازمان محیط زیست ،این سایت و دوستداران طبیعت است که تو این چند سال شنیدم .
حالا شما بگید کدوم رو باید باور کرد؟
یک نکته هم در مورد تفکرات نادرست دوستداران طبیعت بگم .هرسال تعدادی حیوان متولد میشه و تعدادی هم به مصرف طبیعت می رسه و این چرخه ادامه داره و باید توازنی بین زادآوری و حذف از چرخه وجود داشته باشه ،تو تصاویر بالا تعداد زیادی کل با عمر بالاتر از ۸ سال دیده میشه که وجود اونها به این تعداد تو گله ها هیچ سودی نداره و ژن نرهای جوان و قوی خیلی بهتر از ژن نرهای پیر و سالخورده هست ،بنا بر این شکار چهارپایان نر و سن بالا هیچ ضرری به جمعیت گله ها نمیزنه بلکه سودمند هم هست.خود مدیرکل شکار و صید اعلام کرد تو قرق های اختصاصی با وجود شکار متوازن ما رشد بیشتر جمعیت چهار پایان رو شاهد هستیم.
داغ
14
44
واقعا این عکس ها صحت داره و واقعیه؟
اگه اینجوریه پس واقعا به اونایی که عامل بوجود اومدن این همه زیبایی و تنوع زیستی و سلامت این همه حیوانات شدن باید درود فرستاد.
بخدا باورم نمیشه چون آرامش از چشم کل حیوانات معلوم هستش.
خصوصا مرال ها مگه میشه واقعا ؟!
پر طرفدار
15
3
جناب پیمان، این عکس ها واقعن دلپذیر است و هر انسان طبیعت دوستی را به شوق می آوَرَد. ولی توجه داشته باشید که آن زیستگاه، بسیار عظیم است؛ فقط سهمِ مازندران، نزدیک به ۳۰۰ هزار هکتار می باشد؛ یعنی این تعداد گله را اگر چند برابر هم بکنی برای آن همه وسعت اندک است، بسیار اندک. تازه در همین اندک، دیگر کبک(کبک کلاسیک)، تیهو، قرقاول، آهو، قوچ و میش و … دیده نمی شود، حتا یک دانه؛ و این نشان می دهد که منطقه غارت شده است، و نسل بعضی پرندگان و حیوانات می تواند آنجا ور افتاده باشد. کسی عامل به وجود آمدن آن ها نبوده؛ آنجا وطن شان است؛ هزاران سال نسل در نسل آنجا زیسته اند. ولی کسانی، انسان های شریف و طبیعت دوستی دارند زحمت می کشند که نسل کُشی نشود. نه فقط بشر آن ها را ایجاد نکرده، بلکه با دست بشر در مواردی نسل شان رو به نابودی رفته. لطفن دقت فرمایید که بررسی من، یک بررسی علمی، تاریخی و همه جانبه نگر است.
کوتاه: به همین خاطر، من نیز هم لذت فراوان بردم، و هم افسوس بسیار کشیدم. آگاهی، گاه مایه ی رنجِ عظیم است. و این جمله ی آخر را گر نیک بگشایی، خود دفتری گردد.
پیروز و شاد باشید
پر طرفدار
17
1
بسیار زیبا و دلنشین و امید آفرین و حیرت انگیز بود
باورش خیلی سخته ولی عین واقعیت بودن
پر طرفدار
9
0
بسیار زیبا
کاش پلنگ هم بود تو عکسا
پر طرفدار
6
0
ای کاش تمام این سرزمین چنین بود اما أمان از مشتی ارازل و اوباش بی همه چیز که طبیعت و حیات وحش ایران زمین را نابود کردند
پر طرفدار
7
0
با عرض تبریک به زحمت کشان محیط زیست این یکی از مناطقی است که نشان دهنده محیط زیستی توانا در اداره و حفظ گونه های جانوری ایران می باشد با آرزوی اینکه ما شاهد رشد دیگر مناطق حفاظت شده باشیم. با آرزوی سلامتی و پایداری تمام محیط بانان
داغ
6
8
بر خلاف گفته های بعضی از دوستان که ادعا میکنند عکسها فتو شاپ و … هست باید بگم که مخلص گلستانک رو از نزدیک دیدم و به جرات میگم غنی تر از این عکسها هست و البته فکر میکنم بعضی از عکسها مربوط به ارتفاعات ساری باشه ولی در مازندران فقط گلستانک نیست خیلی جاهای این مدلی هست چشم ها را باید شست
داغ
6
15
به به محشره واقعا بهشت ایران است
پر طرفدار
3
0
بنظرم مهمترین نکته عدم وجود جاده در اون ارتفاع هست. وگرنه جاده کشی برابر است با بهره برداریِ افرادِ فراتر از قانون. و در نهایت نابودی حیات وحش. این جمعیت از مرال در این منطقه واقعا شگفت اور هست.
موافقم / مخالفم
1
4
دم عکاس گرم خوش به حالش مرحبا…
پر طرفدار
3
0