به مناسبت روز جهانی تنوع زیستی / «تنوع زیستی ما، غذای ما، سلامتی ما»

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست ایران (IEW): بیست و دوم ماه MAY مصادف با اول خردادماه از سوی سازمان ملل متحد روز جهانی تنوع زیستی (IDB- International Day for Biological Diversity) ، برای افزایش درک و آگاهی مردم جهان از اهمیت مسائل مربوط به تنوع زیستی نام گرفته است.

موضوع روز جهانی تنوع زیستی در سال ۲۰۱۹ «تنوع زیستی ما، غذای ما، سلامتی ما» Our Biodiversity, Our Food, Our Health  انتخاب شده است.

امروزه ما به تنوع بیشتری از مواد غذایی نسبت به نسل های قبلی (پدران و پدر بزرگ هایمان) دسترسی داریم. اما با وجود اینکه تنوع مواد غذایی در دسترس ما بیشتر شده اما رژیم غذای مردم جهان (آنچه مردم واقعا میخورند) در حال یکنواخت تر شدن می باشد و این موضوع بسیار خطرناکی است.

طی یکصد سال گذشته ۹۰ درصد ارقام محصولات کشاورزی که قبلا کشت میشد ناپدید شده است. همچنین نیمی از نژادهای حیوانات خانگی نیز منقرض شده اند. سیستم های تولید و عرضه مواد غذایی محلی و سنتی در معرض خطر هستند.

نابودی دانش سنتی مانند طب سنتی، داروهای گیاهی و غذاهای محلی منجربه کاهش تنوع کشت گیاهان گوناگون شده است.

از بین رفتن تنوع مواد غذایی و عدم دسترسی به رژیم غذایی متنوع با بیماری ها و عوامل تهدید کننده سلامت مانند دیابت، چاقی و سو تغذیه ارتباط مستقیم دارد.

هدف از انتخاب موضوع امسال روز جهانی تنوع زیستی تمرکز بر روی حفظ تنوع زیستی به عنوان پایه ای برای حفظ تنوع غذایی و در نتیجه حفظ سلامتی انسان است.

در واقع هدف این است که مردم و دولت ها آگاه شوند و بدانند که زنجیره غذایی، تغذیه سالم و در نتیجه سلامت ما به تنوع زیستی و اکوسیستم های سالم وابسته است.

سازمان ملل متحد اخیرا گزارشی تکان دهنده از وضعیت طبیعت و تنوع زیستی را با عنوان «خلاصه ارزیابی جهانی برای سیاستگذاران» (Global Assessment Summary for Policymakers) منتشر کرده است. (لینک مربوطه)

بر اساس این گزارش خطراتی که در حال حاضر طبیعت و تنوع زیستی زمین را تهدید می کند بی سابقه بوده و روند انقراض گونه ها سرعت گرفته است.

+1
0
  

3 دیدگاه

  1. رضا۱۳۹۴ می‌گوید:

    با سلام
    اگرچه ما ناگزیریم از ارقام پر محصول که مثلا به جای سه تن، سی تن محصول در هکتار تولید می کنند و یا دامهایی که با غذای کمتر چند برابر تولید گوشت و شیر دارند یا میشهای دو قلوزا که نیاز به نگهداری میش را حداقل نصف می کنند استفاده کنیم و این کار فشار روی منابع آب و خاک و چراگاهها و طبیعت کشور کم می کند ولی بایستی گونه های بومی خود را هم حفظ کنیم و برای این کار نخست باید آنها را شناسایی کنیم و سپس به صورت اصولی برای حفظ و ماندن طی هزاران سال (نه انقراض به علت همخونی بعد از حداکثر ده پانزده نسل) لاین و شجره ایجاد کنیم والا گونه ها و داراییهای ژنتیکی مان که طی میلیونها سال تشکیل شده طی چند ده سال مثل گونه در معرض خطر شتر دوکوهان کشور و یا چند نوع گاو بومی کشور، منقرض شده و یا با نژادهای دیگر آمیخته می شود و همچنین در گیاهان هم مثل انواع میوه ها و ارقام مختلف برنج و گندم و پرندگان نیز این کار لازم است. همچنین کار ضروریتر ما که فکر می کنم اگر اقدام شود از کار نخست ساده تر و کم هزینه تر است، حفظ گیاهان وحشی و جانوران وحشی به عنوان پشتوانه دامداری و کشاورزی و دارو وصنعت وحتی محیط زیست کشور می باشد .با توجه به قطعه قطعه شدن زیستگاهها و وجود جمعیتهای کوچک که در درازمدت قطعا اگر جابه جایی مصنوعی وحوش در انها نشود جمعیتهای کوچکشان به علت همخونی منقرض خواهد شد. لذا ما بایستی با ایجاد ذخیره گاههای به مقدار کافی بزرگ (خاصه برای گوشتخوارانی چون خرس و پلنگ) با جمعیت وحوش هم نوع در ارتباط باهم بیش از صد عدد امکان بقای پایدار آنها را فراهم کنیم. مثلا یکی از بهترین کارهها حفظ گذرگاهها و حفاظت ازجنگلهای استان گلستان و اطراف پارک ملی گلستان در استانهای مجاور می باشد و فکر می کنم از جابه جایی وحوش ساده تر و ارزانتر باشد.

    پر طرفدار Thumb up 5 Thumb down 0

  2. گرگ ستمدیده می‌گوید:

    قرار بود یکی دو هفته قبل شیر ایرانی ماده را هم از باغ وحش دوبلین بی آورند چرا هنوز نرسیده است؟

    پر طرفدار Thumb up 11 Thumb down 5

  3. شیر بیشه ای ایرانی می‌گوید:

    چند سال قبل یک طالبی می گذاشتی در یخچال عطر آن کل یخچال را می گرفت و یا برنج ایرانی می پختی نیاز به خورش نداشت یا خیار ها طعم و عطر دیگری داشت ولی الان تنها دو خیار گلخانه ای و کوتاه اصفهان در فروشگاهها پیدا می شود که چندان مرغوب نیست، سایر محصولات هم مثل اینها کیفیت قبل را ندارند. نمی دانم اینها تراریخته اند یا گونه های بی کیفیت و پر محصول هستند. در قبل کشاورزان بهترین محصولات خود را برای بذر سال بعد می گذاشتند کامل برسد و الان هم حداقل در تامین بخشی از بذر از این روش می توان استفاده کرد و آن بذرها را بسته بندی و در فروشگاههای لوازم کشاورزی عرضه کرد و همچنین یک خزانه ژنی و مزرعه گونه های بومی هم نیاز می باشد. همچنین بایستی گونه های مرغوب خود را شناسایی و ثبت کنیم و با تبلیغ در داخل و خارج مردم را با کیفیت آنها آشنا کنیم و فکر می کنم این محصولات با کیفیت بهای بالاتری هم داشته باشد و مطمانا مشتری خودش را خواهد داشت و سود آور می باشد.

    پر طرفدار Thumb up 10 Thumb down 0

پاسخ دادن به شیر بیشه ای ایرانی لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>