اثر طبیعی ملی سوسن سفید (سوسن چلچراغ)

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): سوسن چلچراغ یا سوسن سفید با نام علمی Lilium ledebouri گیاهی است از تیره سوسنیان که تنها در دو نقطه از جهان مشاهده شده است:

۱- روستان داماش عمارلو در استان گیلان

۲- منطقه لنکران در جمهوری آذربایجان

البته به تازگی مشاهده پایه هایی از این گیاه ارزشمند در برخی مناطق جنگلی استان مازندران ازجمله کلاردشت نیز گزارش شده است.

تصویر فوق مربوط به وضعیت سوسن چلچراغ در خرداد سال ۱۳۹۴ در روستای داماش گیلان پس از گلدهی است

این گیاه در سال ۱۳۵۴ در ارتفاعات شهرستان رودبار، در روستای داماش توسط دانشمندی به نام لدبوری کشف و شناسایی شد که به همین سبب با نام علمی Lilium ledebouri در موزه تاریخ طبیعی پاریس ضبط شده است.

ارتفاع پایه های این گل ۵۰ تا ۱۵۰ سانتی متر بوده و در هر پایه دارای ۴ الی ۱۰ گل می باشد ولی نمونه هایی با بیش از ۱۵ گل نیز در آن دیده شده.

این گیاه در اوایل بهار رشد کرده و اواسط خرداد گل می دهد و یک گیاه سایه دوست محسوب می شود.

زیستگاه این گیاه ارزشمند در منطقه داماش عمارلو در سال ۱۳۵۵ طی مصوبه شماره ۷۱ شورای عالی محیط زیست با وسعت ۰٫۶ هکتار به عنوان اثر طبیعی ملی به ثبت رسید.

در حال حاضر تنها رویشگاه این گیاه زیبا و ارزشمند با مساحتی در حدود یک هکتار حصارکشی شده و یک پاسگاه محیط بانی نیز در کنار این اثر طبیعی ملی احداث شده است.

رویشگاه سوسن چلچراغ بویژه در فصل بهار و اوایل تابستان بصورت شبانه روزی توسط محیط بانان مستقر در سرمحیط بانی داماش حفاظت می شود.

+23
0
  

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>