یادداشت تفاهم همکاری ایران و مرکز تحقیقات فک کشور هلند برای نجات فک خزر

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: یادداشت تفاهم همکاری های زیست محیطی میان معاونت دریایی سازمان حفاظت محیط زیست و مرکز تحقیقات و احیا فک کشور هلند به امضاء رسید.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست: معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در این مراسم با اعلام اینکه جمعیت فک خزر از یک میلیون عدد به یکصد هزار عدد کاهش یافته است، اظهارداشت: صید غیرقانونی در کشور های حاشیه خزر عامل اصلی کاهش این گونه بوده است.

عبدالرضا کرباسی ادامه داد: کشور روسیه سالانه ۱۰ هزار مجوز شکار فک را صادر می کند و کشورهای دیگر نظیر آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان نیز به طور بی رویه فک خزر را شکار می کنند.

وی با بیان اینکه فقط کشور ایران اجازه شکار فک خزر را نمی دهد، افزود: تاکنون کارگاه های آموزشی متعدد امداد و نجات پستانداران دریایی برای جوامع محلی در ایران برگزار شده است و جوامع بومی در حفظ این گونه مشارکت فعالی دارند.

کرباسی همچنین از همکاری سازمان حفاظت محیط زیست با مرکز دلفین کیش خبر داد و گفت: بزودی بیمارستان امداد و نجات آبزیان در کیش راه اندازس می شود.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه ۵۷۰۰ کیلومتر خط ساحلی در ایران وجود دارد، اظهار داشت: این تفاهم نامه با هدف حفظ فک خزری و کسب تجربیات مرکز تحقیقات و احیا فک هلند امضاء شد.

وی ادامه داد: این موسسه تجربیات موفقی در زمینه حفاظت از فک را داراست که  قرار است، دانش تخصصی و مهارت های انسانی این مرکز به بخش خصوصی برون سپاری شود.

همچنین در این مراسم رییس مرکز تحقیقات و احیا فک کشور هلند اظهار داشت: امداد و نجات پستانداران بزرگ دریایی که عمدتا در اثر جراحات به ساحل می رسند، نیازمند مشارکت مردمی است.

خانم لنی هارت، ادامه داد: این موسسه تجارب زیادی در حفظ گونه فک دارد و هرساله دوره های آموزشی زیادی در سراسر دنیا برگزار می کند.

وی مشارکت ماهیگران ایرانی را در حفظ فک خزر خوب ارزیابی کرد و گفت: ماهیگرانی که در حفظ این گونه مشارکت کنند، از سوی این موسسه تشویق نامه دریافت می کنند و بخشی از هزینه تعمیرات تور ماهیگیری نیز به عنوان تشویق به این ماهیگران اعطا خواهد شد.

به گزارش پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: فک خزر تنها پستاندار دریای خزر است. فک در آب زندگی می کند و تنها برای زادآوری و گاهی برای استراحت به ساحل می آید. در خشکی بسیار کم‌تحرک ولی در آب بسیار فعال است و با کمک پاهای خود به سرعت شنا می کند. فک ها از دست‌هایشان برای حفظ تعادل استفاده می کنند.

بدن این پستاندار برای زندگی در آب تغییراتی کرده‌ است. میان انگشتان دست و پای آن پرده‌ای وجود دارد که باعث می شود دست‌ها و پاها شبیه باله‌ای برای شنا شود. پاها در انتهای بدن و در امتداد دم قرار گرفته‌اند. به‌ همین‌ دلیل فک ها نمی توانند به‌ راحتی روی زمین راه‌ بروند.

در گذشته تعداد زیادی از فک ها برای استفاده از پوست و گوشتشان شکار می شدند. در حال حاضر هم هر سال تعداد زیادی از آن‌ها در تورهای ماهیگیران گرفتار می شوند.

برخی ماهیگیران می پندارند که فک ها از ماهیان تجاری، که منبع ارزشمندی برای آنان هستند، تغذیه می کنند. به همین سبب، به محض مشاهده فک ها، آن‌ها را می کشند.
گرم‌شدن زمین، باعث ذوب یخ‌های بخش شمالی دریای خزر، و در نتیجه کاهش زیستگاه‌های فک خزری شده‌ است. از عوامل دیگر کاهش شدید جمعیت این گونه، آلودگی های دریایی و نوعی بیماری ویروسی است که از سگ‌سانان به فک منتقل و در سال‌های گذشته موجب تلفات زیادی در این گونه شده‌ است.

آخرین سرشماری فک خزری به ۴ سال قبل باز می گردد که حاکی از وضعیت ناگوار این تنها پستاندار دریای خزر است. قبل از فروپاشی روسیه سابق تعداد فک خزری حدود یک میلیون قطعه بوده است که  سرشماری سال ۲۰۰۸ نشان می دهد این جمعیت به یک صد هزار رسیده است. به عبارت دیگر ۹۰۰ هزار فک خزری از بین رفته اند.

فک خزر، کوچکترین گونه فک های واقعی یعنی بدون گوش است و تنها در دریاچه خزر یافت می شود. این یگانه پستاندار خزر در اغلب نقاط دریا زندگی می کند، محل زیست آن بر حسب در دسترس بودن موادغذایی و بصورت فصلی متغیر است.

در فصل تابستان و پاییز اکثر فک های خزر در آبهای حوزه ایران بسر می برند. قبل از تجزیه شوروی سابق، کشتار فک خزری حتی به ‪ ۱۶۰‬هزار فک بالغ در سال می رسید. مشاهده جسد این جانور زیبا که گاه همراه با موجهای خزر به ساحل می آید منظره بسیار دلخراشی را برای علاقمندان به محیط زیست فراهم می آورد.

+20
-1
  

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>