تنوع زیستی کردستان در حال نابودی / حذف ۲گونه و خطر انقراض ۱۴گونه جانوری

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: به علت وضعیت خاص طبیعی به ‌ویژه پوشش گیاهی و اقلیم خاص، زندگی جانوری در استان کردستان از تنوع خاصی برخوردار است، در این استان تعداد متنوعی از مهره‌داران وجود دارند که علاوه بر اهمیت بوم‌شناختی، برخی گونه‌ها در اکوسیستم‌های منطقه دارای ارزش‌های ویژه می باشند.

به گزارش روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان کردستان، تاکنون بیش از ۳۵ گونه پستاندار، حدود ۵۰ گونه خزنده، ۲۰۰ گونه پرنده و ۶ گونه دوزیست در استان کردستان شناسایی شده است.

گونه های جانوری شاخص استان کردستان عبارتند از:

پستانداران: قوچ ومیش ارمنی، کل وبز، خرس قهوه ای، پلنگ، سیاهگوش، گربه جنگلی، گربه وحشی، کاراکال، گربه وحشی، سنجاب ایرانی، کفتار و گرگ

دوزیستان: سمندر خالدار کردستانی و سمندر آتشین

پرندگان: عقاب طلایی، کرکس (دال)، هما، میش مرغ (میشه سی)، پری شاهرخ، جی جاق و عقاب مارخور

خزندگان: مار حعفری، گرزه مار، افعی تکابی

۱۴ گونه جانوری استان کردستان شامل خرس قهوه ای، پلنگ، سیاهگوش، گربه وحشی، گربه جنگلی، سگ آبی، کل وبز، قوچ ومیش ارمنی، عقاب طلایی، هما، کرکس (دال)، سمندر آتشین، سمندر خالدار کردستانی و عقاب مارخور در خطر انقراض قرار دارند و دو گونه آهو و میش مرغ مدتهاست که مشاهده نشده و به احتمال فراوان منقرض شده اند.

در این میان وضعیت بسیاری از گونه های دیگر مانند کبک و خرگوش با روند فعلی شکار بی رویه اصلا مناسب نیست.

زمانی دشت های جیران دوزی حسن آباد یا سوکند شهرستان بیجار جولانگاه آهو بود اما از دهه پنجاه به بعد اثری از این حیوان زیبا باقی نمانده و از آن زمان تاکنون دیگر مشاهده نگردیده است.

پرنده زیبای میش مرغ (میشه سی) هم که زمانی نه چندان دور در دشت های دزج شهرستان قروه و زرینه اوباتو زندگی می کرد حدود چهار سال است مشاهده نگردیده و احتمال منقرض شدن نسل این گونه در استان کردستان زیاد است.

سمندر آتشین تنها گونه جانوری است که پراکنش آن تاکنون تنها در استان کردستان شناسایی شده است.

متاسفانه در طول چند سال اخیر وجود پدیده ای به نام قاچاق گونه های مختلف جانوری مانند سمندر و سنجاب ایرانی از استان کردستان به سایر نقاط کشور و حتی دیگر کشورها به عاملی جهت تشدید انقراض گونه های نادر جانوری تبدیل شده است.

در استان کردستان زیستگاه های زیادی وجود دارد که گونه های متنوعی از انواع پستانداران و پرندگان در آنها یافت می شود. استان کردستان دارای چهار منطقه حفاظت شده، سه منطقه شکارممنوع و یک پناهگاه حیات وحش میباشد.

در استان کردستان مطالعات جامع و عمیقی بر روی گونه های جانوری و گیاهی صورت نگرفته است و هنوز درباره خیلی از گونه ها اطلاعات زیادی در دست نیست.

در یک اکوسیستم طبیعی گونه ها با هم تکامل و سازگاری پیدا میکنند و با وجود تنوع ژنتیکی مناسب با تغییرات تدریجی ملایم در محیط زیست سازگار میشوند اما امروز با افزایش جمعیت انسان، فشار بر منابع طبیعی و محیط زیست دو چندان شده و تغییرات ناشی از تخریب زیستگاه و دخالت مستقیم انسان معمولا انقراض گونه ها را به همراه دارد.

تخریب زیستگاه که یکی از تهدیدهای اساسی تنوع زیستی است. هر ساله بخش وسیعی از زیستگاه انواع جانوران در استان کردستان به طرق مختلف تخریب میگردد. امروز در دشت های جیران دوزی، زرینه اوباتو و دزج قروه اثری از مراتع باقی نمانده است و بطور کامل تخریب و به اراضی کشاورزی تبدیل گردیده و بالطبع حیات جانوران هم در این مناطق به مخاطره جدی افتاده است.

عامل مهم دیگر ازبین رفتن گونه ها حضور دام های اهلی فراتر از توان و ظرفیت مراتع، تصرف چشمه ها و تغییر کاربری چشمه ها و انتقال آب این چشمه ها به اراضی کشاورزی و خارج کردن آنها از دسترس وحوش است.

شکار بی رویه و رویدادهای دیگر مانند خشکسالی و آتش سوزی که در چند سال اخیر تعداد آن در استان کردستان زیاد شده و بسیاری از مناطق جنگلی و مراتع را از بین برده و بهره گیری بی رویه از طبیعت باعث تشدید فشار و تهدید حیات وحش این استان شده اند.

قاچاق جانداران به منظور خرید و فروش در بازارهای داخلی و خارجی عامل مهم دیگری برای از بین رفتن گونه های جانوری نادر استان کردستان است که متاسفانه بدلیل شرایط نامناسب نگه داری اکثرا از بین میروند و در صورت کشف بازگشت آنها به طبیعت و زیستگاهشان بسیار سخت است.

عدم وجود آگاهی و آشنایی مردم و جوامع محلی با طبیعت و نحوه برخورد صحیح با حیات وحش و عدم آموزش در میان مردم یکی دیگر از عوامل اصلی از بین برنده گونه های جانوری است.

+340
-215
  

6 دیدگاه

  1. مصطفی می‌گوید:

    شناسایی گونه جدید خزندگان در پارک ملی نایبند
    گونه جدیدی از خزندگان متعلق به خانواده جکوها ، در پارک ملی دریایی نای بند شناسایی شد و به ثبت جهانی رسید.
    سید اصغر مطهری مدیر کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر دراین مورد گفت: در سال ۲۰۰۱ نیز دو گونه خزنده دیگر از این خانواده در پارک ملی نای بند شناسایی و ثبت شد که به افتخار نام کشورمان یکی به نام جکوی ایرانی و دیگری به افتخار دانشمند ایرانی دکتر بهرام کیابی اکولوژیست ایرانی، ‌جکوی کیابی نامگذاری و در نهایت جکوی کشف شده جدید به نام پارک ملی نای بند نامگذاری شده است.

    وی افزود: این گونه با نام علمی ثبت شده spTropiocolotes naybandensis در خلال شناسایی و جست وجوی خزندگان این پارک نمونه گیری شد که این نمونه با گونه های شناخته شده قبل مطابقت نداشت از این رو برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه منتقل و پس از انجام بررسی های طولانی در خارج از کشور به عنوان یک گونه جدید تایید و ثبت شد و نتیجه این تحقیق در یکی از مجلات معتبر بین المللی به چاپ رسید.

    جکو از گونه مارمولک های کوچک است که بیشتر در مناطق گرم و استوایی سراسر دنیا زندگی می کنند. تاکنون بیش از ۲۰۰۰ گونه متفاوت از جکو در جهان یافت شده است و این باور وجود دارد که گونه های بیشتری نیز برای کشف شدن وجود دارد. جکوها بسیار گوناگون هستند و رنگ های متفاوتی دارند.

    جکوها از نظر محیط زندگی بسیار متفاوت هستند و در جاهایی مانند صخره های صحرایی، کوه ها، جنگل ها، جنگل های بارانی، علفزار ها و حتی مناطق شهری نیز جکو یافت می شود.

    جکو طولی بین چند سانتی متر تا بیش از ۵۰ سانتی متر دارد. بزرگترین گونه جکو، جکو دلکورت است که اکنون گمان می رود منقرض شده است.این حیوان در نیوزلند مشاهده شده و طول آن حدود ۶۰ سانتی متر بوده است .

    جکوها خزندگانی گوشت خوار هستند. آنها بیشتر حشرات و کرم ها را می خورند ولی بعضی از گونه های بزرگ تر جکوها پرنده های کوچک، خزندگان و حتی پستاندارانی مانند موش ها را نیز می خورند.

    پر طرفدار Thumb up 14 Thumb down 1

  2. توحید می‌گوید:

    بدترین خبری که تا حالا خونده بودم.
    فقط میتونم بگم برای این دولت … و مردم بی فرهنگ متاسفم. حالم خیلی گرفته شد

    پر طرفدار Thumb up 19 Thumb down 5

    • آریان می‌گوید:

      ای کاش مشکامون دولت بود،اونوقت یکی دیگرو رئیس نمایشگاه میکردیم

      پر طرفدار Thumb up 9 Thumb down 3

    • کر بیجار می‌گوید:

      من خودم بچه بیجار هستم دیگه جایی برای زندگی آهو و میش مرغ نمونده تا اینکه کسی بخواد ببینتشون اما در مورد این موضوع که سلاح غیر مجاز در این منطقه زیاده حق با شماست اما آهویی نیست که کسی بخواد بهش شلیک کنه مگه تو جاده آهو و میش مرغ پیدا میشه و همه دشتهای ما جاده و شهر و تاسیسات شده

      پر طرفدار Thumb up 12 Thumb down 2

  3. مسعود ش می‌گوید:

    آهو و میش مرغ تو این استان منقرض شدن بعد بعضیا میان از شکار پایدار و چرای پایدار حمایت می کنن هر دو کار اندک جمعیت گیاهخوران منطقه رو کاهش میده و به دنبال اون گونه های گوشتخوار در حال انقراض رو منقرض می کنه مگه نمیگین فقط ۵ تا ۱۰ درصد از جمعیت حیات وحش باقیمونده مگه چند تا از شکارچیا مفهوم شکار پایدار رو درک میکنن دامدار هم به فکر افزایش دام و علوفه رایگان هست.

    پر طرفدار Thumb up 18 Thumb down 0

  4. مینا می‌گوید:

    حالا شما ها دارید سر چی کل کل میکنید بیاید یه راهی واسه کاهش شکار و بهبود شرایط زند
    گی گونه های در حال انقراض کنید

    پر طرفدار Thumb up 9 Thumb down 4

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>