مشاهده مجدد آهوی خون‌آشام در افغانستان پس از گذشت ۶۶ سال

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: کارشناسان حیات وحش موفق شدند یک گونه جانوری نادر به نام آهو خون آشام را که تصور می‌شد منقرض شده است در افغانستان مجددا مشاهده کنند.

به گزارش ایسنا، پیش از این تصور می‌شد که این جانور منقرض شده و آخرین مشاهده این آهو که از سوی یک تیم دانمارکی صورت گرفته بود به ۶۶ سال قبل (سال ۱۹۴۸ میلادی) باز می گردد.

شهرت این آهو به دلیل داشتن دندان‌های نیش شبیه به خون‌آشام‌ها در جنس نر است. این دندان‌ها در جنس و نر در فصل جفتگیری رشد می‌کنند. آهوهای نر از این دندان‌ها در واقع برای رقابت با سایرین در فصل جفتگیری استفاده می‌کند.

حال مجددا پس از گذشت حدود ۶۶ سال از آخرین مشاهده این آهوی زیبا در کشمیر و استان «نورستان» افغانستان مشاهده شده است.

به دلیل شکار غیرمجاز و نابودی زیستگاه، این جانور از سوی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN)‌ در فهرست قرمز گونه‌های در حال انقراض و سپس جزو گونه های منقرض شده قرار گرفت.

مشک این آهو بسیار با ارزش است به طوری که ارزش آن معادل قیمت طلا برآورد می‌شود. در بازار سیاه هر کیلوگرم مشک این آهو ۴۵ هزار دلار ارزش دارد.

«پیتر زالر» معاون برنامه آسیایی انجمن حفاظت از حیات وحش (WCS) می‌گوید: این جانور نادر همراه با گونه‌های شناخته شده دیگر حیات وحش نظیر پلنگ‌ها، ‌جزو میراث طبیعی کشور بحران زده افغانستان به شمار می‌رود.

+207
-12
  

50 دیدگاه

  1. مرد دو هزار چهره می‌گوید:

    یعنی ممکنه هنوز ببر مازندران هم وجود داشته باشه؟

    پر طرفدار Thumb up 92 Thumb down 27

    • یوز پلگ درز می‌گوید:

      هههههه یادمان باشد اینجا ایران است و ما هم ایرانی

      پر طرفدار Thumb up 50 Thumb down 18

    • امیر می‌گوید:

      در مستند ببر هیرکان که از صدا وسیما پخش میشد یک چوپان میگفت که ببر را دیده و راوی مستند وقتی بهش تصویر پلنگ را نشان داد وگفت که اطمینان داری که این نبوده چوپان با قطعیت میگفت که ببر را دیده است

      پر طرفدار Thumb up 53 Thumb down 15

    • پلنگ شهسوار می‌گوید:

      من چند روز پیش جنگل رفته بودم که یکی از جنگل های دست نخورده ایرانه که راهنمای ما میگفت اینجا بیشت از ۳۰ تا پلنگ زندگی میکنن اما خیلی کم دیده میشن میگفت محیط زیست هم از اینجا خبر نداره ….

      پر طرفدار Thumb up 36 Thumb down 11

      • مرد دو هزار چهره می‌گوید:

        محیط زیست از خیلی جاها بی خبره

        پر طرفدار Thumb up 41 Thumb down 9

      • سولماز می‌گوید:

        یکی از دوستان ما هم مطمئنه که یک ببر را دیده البته مربوط به حدود ۱۰ سال پیش بوده . یک نظامییه که خیلی از تعطیلاتشو بصورت تکی یا گروهی در جنگل و بیابون گذرانده . به نظر شما احتمال اینکه یک ببر از کشورهای شمالی بصورت تکی وارد مرزهای ایران شده باشه هست ؟ چند وقت قبل من از تلویزیون شنیدم که در مرزهای ایران با یکی از کشورهای غربی ردپای ببر دیده شده اما دیگه در ادامه حرفی زده نشد

        پر طرفدار Thumb up 34 Thumb down 8

        • افشین می‌گوید:

          منم یه چیزایی شنیدم حتی از محلی های مازندران و مخصوصا استان گلستان که میگفتند هنوز ببر در این مناطق زندگی میکنه و وجود داره ولی خودم احتمالش رو بسیار کم و حتی غیر ممکن میدونم به این دلیل که اولا دیگه تو جنگل های شمال جایی بکر و دست نخورده تقریبا وجود نداره و همه جا رو موجود دوپا غصبش کرده،ثانیا ببر محدوده و قلمرو وسیعی از ۶ تا ۶۰ کیلومتر مربع داره و همش در قلمرو خودش حرکت میکنه و زمان جفت یابی هم نعره هایی میزنه که از فاصله ۱ کیلومتری میشه شنید.درضمن از زمان شوروی مرز شمالی ایران کلا مسدوده و دو ردیف سیم خاردار نصب شده البته بعضی جاها برای عبور و مرور بعدا باز شده ولی کلا مرز انسداد فیزیکی شده بود و امکان حرکت گوشتخواران به ایران و بالعکس تقریبا ممکن نیست و اگر باشه حتی همسایه های شمالی ایران مثل آذربایجان و ارمنستان و ترکمنستان ببر ندارند که وارد ایران بشوند و ببر سیبری فقط در منطقه کوچکی بنام آمور روسیه در طبیعت وجود داره.

          پر طرفدار Thumb up 20 Thumb down 7

          • امیر می‌گوید:

            البته در مرز سرخس اینطور که میگویند گله های گورخر بین دو کشور مهاجرت میکنند گربه سانان هم میتوانن از مناطق صخره ای وصعب العبور رد شوند

            پر طرفدار Thumb up 15 Thumb down 11

        • kajal می‌گوید:

          امیدوارم ببر ایران یه گوشه دور ار آدما مشغول زاد و ولد باشه….

          پر طرفدار Thumb up 47 Thumb down 5

      • شاهین می‌گوید:

        خوب ااطلاع بدید جز مناطق حفاظت شده بشه

        پر طرفدار Thumb up 28 Thumb down 7

    • اهورا می‌گوید:

      از این خیال ها نکن ببر مازندران نیم سده است که نسلش چه در ایران در همه جای دیگه نابود شده و ما نباید دلخوش باشیم به ببر مازندران…
      واپسین ببر مازندران هم سال ۱۳۳۷ در پارک ملی گلستان بدست یک شکارچی ترکمن کشته شد!!!
      ما ۸ گربه سان دیگه در ایران داریم که شوربختانه همه ۸ گربه سان در خطر نابودی هستند.

      پر طرفدار Thumb up 23 Thumb down 18

      • ترکستانی می‌گوید:

        اخرین ببر تورانی به وسیله هوشنگ شادلو فرزند سهام الدوله یکی ازخوانین کرد خراسان کشته شده نظرات شما با عرض پوزش بی شرمانه است ندانسته یک قوم شریف رامتهم می کنید لطفا عذر خواهی کنید درپایداری این کشور همه نقش داریم لطفا نظر مرا حذف نکنید

        داغ Thumb up 14 Thumb down 18

        • امیر می‌گوید:

          البته شماهم همین کاررا دارید میکنید در سده های گذشته که حکام برای جنگ ویا کارهای دیگر از یک نقطه به نقطه دیگر کشور میرفتند تعداد زیادی خدم وحشم داشتند که الزاما از یک قوم مشخص نبودن واز اقوام مختلفی تشکیل شده بود مثل نادر شاه که سپاهش از ازبکها افغانها کر دها ترکمنها اقشار شهری و…. تشکیل شده بود واین سپاه عظیم برای تامین غذای خود در راههای طولانی به شکار یا ذخیره غذای رروستاها وشهرهای بین راه روی میاوردند نمونه دیگرش شاهزاده مسعود میرزا ضل سلطان حاکم مستبد اصفهان وپسر ناصر الدین شاه است که حاکم حداقل یک سوم ایران ان زمان بود و غذای سپاهش را از طریق شکار تامین میکرد

          داغ Thumb up 6 Thumb down 8

    • محمد23 می‌گوید:

      نه متاسفانه!

      آهوها جثه ی خیلی کوچک تری و محیط خیلی امن تری نسبت به یک ببر هیرکانی دارن ببری که از پهلوی به اینور دیده نشده

      داغ Thumb up 7 Thumb down 5

  2. سولماز می‌گوید:

    بسیار زیباست . امیدوارم تمام موجوداتی که روزی در لیست منقرض شده ها قرار دارند باز در گوشه ای از جهان دیده شوند

    پر طرفدار Thumb up 38 Thumb down 7

  3. درنا می‌گوید:

    چقدر زیباست،
    تا به حال یه همچین آهویی ندیده بودم
    با اینکه تقریبا می تونم ادعا کنم بخش بسیار بزرگی از مستندهای حیات وحش را دقیق و جز به جز دیده ام.
    نجات جان این حیوان از آشوبهای مرگ آور حدود ۶۰ سال گذشته افغانستان، بیشتر به یک معجزه می ماند خدا را شکر.
    امیدوارم پس از این هم محفوظ بماند، از چشمها و از آسیب ها، چون اگر دیده شود قطعا شکار می شود.

    پر طرفدار Thumb up 44 Thumb down 7

    • امیر می‌گوید:

      بعضیها هم الکی و بیخودی منفی میدهند من هرچی فکر کردم چیزی که بشه بهش منفی داد تو متن نوشته درنا ندیدم

      پر طرفدار Thumb up 29 Thumb down 12

    • افشین می‌گوید:

      دقیقا همین نوع آهو در یکی از مستند هایdavid attenborough در کشور هندوستان به تصویر کشیده شده و من خودم دیدم و چند بار هم به عنوان مستند هند از ایران هم پخش شده.احتمالا این گونه در افغانستان منقرض شده بوده نه کل جهان چون من اطمینان کامل دارم تو مستند هند همین گونه رو نشون میداد.

      پر طرفدار Thumb up 19 Thumb down 9

    • ترکستانی می‌گوید:

      این گونه از آهو به آهوی ختن معروف است و در مستند زمین نیز این آهو را نشان داده در ادبیات فارسی نام آهوی ختن بارها برده شده است و حیوان قریبی برای ما ایرانیان نیست و مشک آهوی ختن نیز بهترین عطرها است پراکندگی این گونه از کره تا به سیبری و هند و افغانستان و پاکستان هست شاید در روزگاری نچندان دور در ایران نیز زیست می کرده و به چند زیرگونه تقسیم می شود بیشترین تعداد این حیوان در سیبری زیست می کند

      پر طرفدار Thumb up 12 Thumb down 9

  4. فرهاد می‌گوید:

    شکلش به خانواده گوزن سانان میخوره تا به خانواده آهوان در واقه همون شوکای خودمونه با دندونایه نیش بلند

    پر طرفدار Thumb up 16 Thumb down 10

  5. یوز پلگ درز می‌گوید:

    چه خوشگله با آهوهای ما متفاوته
    انشالله که منقرضش نکنن اگه هم افغان ها نتونستن منقرضش کنن یه خبر بدن اکیپ شکارچیای غیرمجاز کشور عزیزمون ایران برن دو ساعته نسلشو از رو زمین بردارن

    پر طرفدار Thumb up 44 Thumb down 7

  6. hamidreza می‌گوید:

    این خبرها رو میشنوم خیلی امیدوارم میشم که هنوز ببر مازندران وجود داشته باشه….این حیوون رو هم خدا کنه بلایی سرش نیارن..

    پر طرفدار Thumb up 28 Thumb down 5

  7. مجید (حیوانات نگینهای آفرینشند) می‌گوید:

    الان میرن سروقت بیچاره

    داغ Thumb up 11 Thumb down 17

  8. ایزدی می‌گوید:

    جانوری که ملاحظه میکنید آهوی ختن یا همان آهوی مشک است که تا سالهای گذشته در سر تا سر ترکستان و خراسان قدیم یافت می شده است و مردم از نافه آن ماده ای سیاه رنگ به نام مشک تهیه میکردند و به عنوان یک کالای صادراتی به همه دنیا روانه میشد ولیکن انسان طمع کار به قدری در شکار این جانور افراط ورزید که امروزه بجز در برخی از مناطق روسیه و چین و بخشی از کشمیر پاکستان جمعیت محدود آن در جای دیگر دیده نشده است کافیست انسان به این حیوان فرصت تکثیر و بازسازی قلمرو بدهد طولی نخواهد کشید که تمامی دشتهای تکلامکان و کوههای اورال و فلات تبت و پامیر و رشته کوه الله اکبر ایران مملو از این جانور زیبا خواهد شد

    پر طرفدار Thumb up 23 Thumb down 9

    • AHOO می‌گوید:

      به هیچ عنوان زیستگاه این گونه در ایران نبوده در هیچ دوره ای

      داغ Thumb up 16 Thumb down 16

      • M. Sohrabpour می‌گوید:

        مشگ آنست که خود ببوید نه آنکه عطار بگوید ، را شاعر ایرانى سروده است , احتمال وجود این حیوان بینظیر در گذشته نه چندان دور در ایران بسیار زیاد است.

        پر طرفدار Thumb up 11 Thumb down 7

        • درنا می‌گوید:

          مرزهای ایران از زمان قاجاریه به بعد کوچک و تنگ شد تا چند سده پیش افغانستان ترکمنستان حتی زمانی تاجیکستان جزو مرزهای ایران بوده اند زیستگاه این حیوان هم احتمالا چین است چون در ادبیات هم مشک را مربوط به آهوی ختن می دانند و ختن نام ناحیه ای در چین قدیم بوده است…
          البته زمان هخامنشیان پاکستان، هند، ترکیه, عراق و بخشهایی از روسیه هم جزو مرزهای ایران بوده اند و بر اساس حجاری های موجود در طاق بستان و مناطق باستانی در جنگها از فیل های جنگی استفاده می شده، آیا در آن زمان فیل حیوان بومی ایران بوده یا از هند به اینجا منتقل شده است؟!
          اگر فیل ها وارداتی بوده اند و از هند یا مصر به ایران رسیده اند احتمال دارد آهوی ختن هم از چین به اینجا آمده باشد… چنانکه می گویند گربه ها، همین گربه های خیابانی ما اصالتا ایرانی بوده اند و از ایران به مصر و سپس به همه جهان رفته اند! با اینکه گربه ها باستانی ترین حیوانات ایران هستند عجیبه که حضور کمرنگی در اساطیر و ادبیات دارند!

          پر طرفدار Thumb up 17 Thumb down 6

          • امیر می‌گوید:

            در کتاب موش وگربه عبید زاکانی گربه یکی از کاراکتر های اصلی داستان است (مربوط به دوره تیموریان )

            داغ Thumb up 5 Thumb down 6

      • ترکستانی می‌گوید:

        بود درتاریخ جویینی به شکار این گونه دراسفراین اشاره شده است

        داغ Thumb up 3 Thumb down 5

  9. David Attenborough می‌گوید:

    ۶۶ سال تقریبا برابر با مدتی که آخرین ببر مازندران دیده شده ان شااله روزی خبر مشاهده ببر در ایران رابشنویم

    پر طرفدار Thumb up 23 Thumb down 5

  10. داریوش می‌گوید:

    پس آهوی مشک که میگن اینه

    داغ Thumb up 6 Thumb down 5

  11. شاهین می‌گوید:

    امیدواریم ببر شکوهمند هیرکانی هم هنوز وجود داشته باشه. جالبه من چند شب پیش خوابشو دیدم که در جنگل فکر میکنم گلستان بود ببر دیدیم!!!

    پر طرفدار Thumb up 28 Thumb down 9

    • امیر می‌گوید:

      جالبه به خواب ورویای ایشون هم منفی دادند

      پر طرفدار Thumb up 14 Thumb down 6

      • دوستدار محیط زیست می‌گوید:

        دیگه به خواب آدما هم منفی می دین. خواب خو دیگه دست خود آدم نیست. ای کسی که منفی می دی تو واقعا عاشق این هستی که ببر مازندرانی که منقرض شده به زندگی بر نگرده. حتما از همین راه کاسبی داری درسته؟ شاید داری از نبود ببر سود کسب می کنی؟ آره؟

        پر طرفدار Thumb up 12 Thumb down 6

  12. عاشق طبیعت می‌گوید:

    تو این دنیای نا شناس خیلی چیزها کشف نشده وچود داره

    پر طرفدار Thumb up 15 Thumb down 6

  13. مهدی فرقانی پور می‌گوید:

    با سلام
    دوستان عزیز این عکس آهو نیست از خانواده گوزنهاست یا water deer گوزن آبی است یا musk deer یا گوزن مشک که در ادبیات ما به غلط آهوی ختن نام گرفته است
    بنده در مستند ۵ قسمتی جبیران به این نکته اشاره داشتم. ضمنا بارها در شبکه دو راجع به گوزن آبی کره جنوبی مستند پخش کردیم.
    دکتر محمود رضا همامی در دانشگاه صنعتی اصفهان صاحبنظرند و همینطور دکتر محمود کرمی در دانشکده کشاورزی کرج

    پر طرفدار Thumb up 20 Thumb down 4

  14. علی000 می‌گوید:

    این مشک که میگن خوشبو هست در کدام قسمت اهو وجود داره؟
    دوستان مطلع بفرمایند

    داغ Thumb up 5 Thumb down 7

    • ایزدی می‌گوید:

      به دو صورت آن را به دست میاوردند یکی آنگه آهوی ماده پس از زایمان در قسمت ناف خود خون آبه ای دارد که به مرور خشک شده و حیوان با مالیدن شکم خود به سنگ آن را از خود جدا میسازد که با توجه به بوی بسیار زیاد و مطبوع که به اطراف منتشر میشود توسط افراد و چوپانها پیدا میشده است و طریق دیگر با شکار این حیوان و دریدن شکم آن به این ماده دسترسی پیدا میکردند .
      حضرت حافظ میفرماید : به بوی نافه ای کاخر صبا زان طره بگشاید …. ز تاب جعد مشکینش چه خون افتاد در دلها
      که اشاره به خون دل و استعاره از مشک آهوی ختن است و جالب است که در زبان فارسی مشکی به کسره به معنی ر نگ مشک است و مشکی به ضمه به معنی بوی آن میباشد

      پر طرفدار Thumb up 7 Thumb down 2

  15. احسان می‌گوید:

    چقدر جالب
    من فکر می کردم که این گوزن فقط در شبه جزیره کره زندگی می کنه

    پر طرفدار Thumb up 7 Thumb down 3

  16. حمید رضا می‌گوید:

    ببر مازندران بیشتر در نزدیکی بیشه ها زندگی میکرده مث شبه جزیزه میانکاله …بعید که بتونیم اونو تو جنگلهای شمال ببینیم چون به Hآب علاقه زیادی داره..البته خدا کنه بالاخره بتونیم صدای نعره اونو بشنویم

    پر طرفدار Thumb up 8 Thumb down 2

    • امیر می‌گوید:

      البته ببر موجود سازگاریه زیستگاهش در اسیا از کوههای مرتفع هیمالیا تا جنگلهای گرم ومرطوب وکم ارتفاع جنوب وشرق اسیا وهمینطور جنگلهای برف گیر کاج در سیبری واسیای مرکزی و استپهای نیمه خشک اطراف رودهای جیحون وسیحون تا جنگلهای خزری وبنابر این امیدواری به وجود میاید که شاید در مناطقی دیگر از ایران شاید یافت شود

      پر طرفدار Thumb up 5 Thumb down 2

  17. M. Sohrabpour می‌گوید:

    خون آشام اصطلاح غلطیست که با ذات گیاه خوارى مطلق این پستاندار بینظیر منافات دارد.

    پر طرفدار Thumb up 9 Thumb down 3

  18. sobhan می‌گوید:

    اگه کسی اطلاع دقیقی از ببر ایرانی داره و تحقیق کرده.بی زحمت بگه
    ممنون

    پر طرفدار Thumb up 7 Thumb down 3

  19. asal می‌گوید:

    افغانستان داری منابع طبیعی بسیاری است.و معدن های بسیاری از قبیل الماس.فیروزه.طلا.اورانیوم.وغیره…که به علت جنگهای پی در پی این معدن ها یا به دست استعمار گران بوده یا که سر بسته وبه صورت گمنام وجود داشته.وبیشتر این معادن استخراج نشده اند.از همه بازدید کنندگان این سایت میخواهم افغانستان را به دید یک کشور غنی ببینند.والبته مظلوم وجنگ دیده.من یک دختر متولد آمریکا اما افغان هستم

    پر طرفدار Thumb up 20 Thumb down 4

  20. امیررضا می‌گوید:

    من یکی از اهالی روستایی در مازندران هستم ۲سال پیش پسر خاله ام در حال صفر به مشهد مقدس بودند که در نیمه شب وقتی داشتن از جنگل گلستان عبور میکردند متوجه یک حیوانی بزرگ میشوند که میگفت حدود ۷متر با ماشین فاصله داشت و تقریبا اندازه یک گاو بود و بدنی راه راه و سر بزرگی داشت یک گزارش دیگر در ایران وقتی که راوی مستند پرسید کجا دیدی در نزدیکی یک برکه اب بود و چوپان هم ۳۰سال سابقه کار داشت و فرق بین پلنگ و ببر را خوب میدانست حتی برخی محققان ایرانی انقراض ببر ایرانی از نظر علمی اثبات نشده است امکان ۳۰درصد در جنگل شمال ایران و جنگل مرزی ایران ترکمنستان و مناطق جنگی دور افتاده افغانستان و جنگل های مرزی ترکیه و عراق بسیار مشکوک است محققان انتظار دارند که چند قلاده ببر هیرکان در این مناطق وجود داشته باشد به امید روزی که بافرهنگ سازی وحمایت از حیوانات در ایران شیر و ببر هیرکان ودیگر گونه های مهم کشوردر آرامش کامل زندگی کنند

    پر طرفدار Thumb up 6 Thumb down 1

  21. مهدی می‌گوید:

    امیدوارم که وجود ببر اصیل هیرکانی در جنگل های گلستان طبق گفته برخی محلی ها صحت داشته باشد

    پر طرفدار Thumb up 6 Thumb down 2

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>