زمان برای کنترل بیماری شمشادها ازدست رفته /چاره ای جز قطع درختان آلوده نداریم

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: رئیس انجمن جنگل بانی ایران در این باره گفت: اگر در سال ۱۳۸۹ که نخستین نشانه های بیماری سوختگی شمشاد در جنگل های آستارا و تالش در استان گیلان دیده شد، اقدامات لازم انجام می شد، این بیماری تا این حد گسترش نمی یافت و تا استان گلستان پیش نمی رفت.

هادی کیادلیری در گفت و گو با ایرنا افزود: یکی از دلایل مهم ناکامی در برابر این بیماری، اقدام دیرهنگام بوده است که مکرر در مسائل مربوط به مقابله با آفات و بیماری های درختان جنگلی پیش می آید و آنقدر زمان را از دست می دهیم که کار از کار می گذرد.

وی تأکید کرد: در آن زمان اغلب توده های شمشاد در جنگل های هیرکانی سالم بود و با توجه به اینکه بیماری از غرب به شرق در حال گسترش بود، می توانستیم با قطع ارتباط، مانع پیشروی آن شویم.

کیادلیری اظهار داشت: برای مثال می شد با قطع درختان و سوزاندن آنها، کانون آلودگی را در همان منطقه نگه داشت و از بین برد و یا اینکه از مواد ضد عفونی کننده مانند آب اکسیژنه استفاده کرد.

رئیس دانشکده منابع طبیعی و کشاورزی دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات تصریح کرد: حالا که بیماری سوختگی شمشاد همه گیر شده و سرتاسر جنگل های شمال را دربرگرفته است، چاره ای جز قطع درختان آلوده نداریم.

این جنگل شناس گفت: در جنگل مانند زمین های کشاورزی از سموم شیمیایی استفاده نمی شود زیرا موجب تخریب شدید زیست محیطی می گردد.

کیادلیری با بیان اینکه اما در دو صورت می توانیم به طور محدود از بعضی سموم شیمیایی در جنگل استفاده کنیم، گفت: یکی اینکه مطمئن باشیم همه گونه های مورد نظر خواهند مرد و دیگر آنکه سلامت انسان ها در خطر باشد.

به گفته وی، هم اکنون توده های شمشاد در شمال کشور در سه حالت سالم و آلوده و خشک شده دیده می شود که هر کدام برنامه مدیریت خاص خود را دارد.

کیادلیری افزود: بخشی از درختان شمشاد توانستند در برابر این بیماری مقاومت کنند که باید با اجرای برنامه های پیشگیری، آنها را همچنان سالم نگه داریم.

رئیس انجمن جنگل بانی ایران گفت: در توده های آلوده، با توجه به این که بیماری سوختگی از پایین درختان به سمت بالا منتشر می شود، باید با اجرای عملیات تُنُک کردن شدید از پایین و قطع نهال ها، مانع آلودگی درختان مادری شد.

این متخصص علوم جنگل اظهار کرد: قطع نهال ها خطری برای ادامه حیات توده های شمشاد ندارد زیرا خوشبختانه شمشاد جزو درختانی است که بذر فراوانی تولید می کند.

کیادلیری تصریح کرد: اگر توده ای به طور کامل آلوده و خشک شده باشد باید آن را احیا کنیم و زادآوری شمشاد را دوباره برگردانیم زیرا مکان این توده، رویشگاه طبیعی شمشاد است و فقط یک حادثه موجب نابودی درختان شمشاد شده است نه آن که به فرض اقلیم تغییر کرده باشد.

رئیس دانشکده منابع طبیعی و کشاورزی دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات یادآور شد: البته همه اینها برمی گردد به این که ما چقدر ابزار اجرایی داشته باشیم که در واقع دست ما در اجرا باز نیست و امکانات و اعتبارات لازم وجود ندارد.

برنامه عمل مقابله با بیماری سوختگی شمشادهای شمال تدوین شد

معاون امور جنگل های سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در این باره گفت: برنامه عمل مقابله با بیماری سوختگی شمشادهای جنگل های هیرکانی تدوین شد.

بهزاد انگورج تقوی در گفت و گو با ایرنا افزود: این برنامه عمل مبتنی بر کنترل بیماری، جلوگیری از گسترش آن و به مرور از بین بردن آن است و به زودی برای تصویب به سازمان جنگل ها ارایه می شود.

وی با تاکید بر این که امکان مهار کردن بیماری سوختگی شمشاد جنگل ها وجود دارد اما عملیات سنگینی را می طلبد، اعتبار مورد نیاز برای اجرای برنامه عمل مقابله با این بیماری را ۳۰ میلیارد تومان عنوان کرد.

معاون سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری اظهار داشت: پروژه ای اضطراری با همکاری سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) درباره بیماری سوختگی شمشاد طراحی و نظرات کارشناسان این نهاد بین المللی اخذ شد و سپس برنامه عمل با نظرات این کارشناسان تطبیق داده شد.

وی در تشریح چگونگی اجرای برنامه عمل مقابله با بیماری سوختگی شمشاد در جنگل های شمال، گفت: آلودگی ها در ۲۰ هزار هکتار از جنگل ها وجود دارد که باید در عملیاتی سنگین کل نهال های شمشاد را از جنگل پاکسازی کرد.

انگورج تقوی تصریح کرد: برای این منظور باید کل درخت های آلوده برداشته شود و کف جنگل نیز به طور کامل جارو و پاکسازی شود تا آلودگی به طور کامل برداشته شده و از گسترش نیز آن جلوگیری شود.

معاون سازمان جنگل ها ادامه داد: به دلیل محدودیت هایی که برای اقداماتی نظیر سم پاشی داریم، باید روی فعل و انفعالات مکانیکی متمرکز شویم تا دامنه انتشار این بیماری را محدود کرده و سپس با ادامه اجرای برنامه در زمینه کنترل بیماری و مهار آن توفیقاتی به دست آوریم.

وی منشا این بیماری را وارداتی دانست و گفت: این بیماری از سمت کشورهای غربی به سمت شرق پیشرفت کرده و در اروپا و آمریکا نیز وجود داشته و بیشتر به همراه گل های زینتی نظیر شمشاد آمده است.

انگورج ادامه داد: این بیماری جنگلی در ایران از سمت غرب به شرق حرکت کرده و اکنون جبهه پیش رونده آن از جلگه ها به سمت ارتفاعات حرکت می کند.

بیماری بلایت یا سوختگی شمشاد (Boxwood blight) در ایران نخستین بار در سال ۱۳۸۹ در جنگل های آستارا و تالش دیده شد و در جنگل های هیرکانی از غرب به شرق گسترش یافت.

عامل این بیماری دو نوع قارچ به نام های علمی «سیلندروکلادیوم بُوکْسیکولا» (cylindrocladium buxicola) و «کالونکتریا پسودوناویکولاتا» (Calonectria pseudonaviculata) است که باعث چروکیدگی و ایجاد لکه های قهوه ای در برگ گیاه و مرگ سریع و گسترده بافت ها در بخش عمده یا همه قسمت های هوایی گیاه می شود.

شمشاد هیرکانی با نام علمی «بُوکسوس هیرکانا» (Buxus hyrcana) گونه ای بسیار ارزشمند و درختی همیشه سبز و بومی جنگل های هیرکانی در شمال ایران است که در فهرست گونه های گیاهی در خطر انقراض اتحادیه بین المللی حفظ طبیعت (IUCN) قرار دارد.

درخت شمشاد از گونه های ممنوع القطع و حمایت شده جنگل های شمال کشور به شمار می رود. قطع درختان شمشاد با قطر بیش از سه سانتیمتر مشمول مجازات های سنگینی از جمله حبس تا شش ماه و جرائم سنگین نقدی خواهد بود.

+207
-143
  

21 دیدگاه

  1. ببر مازندران می‌گوید:

    همیشه وقتی کار از کار میگذره یاده پیشگیری می افتیم

    پر طرفدار Thumb up 16 Thumb down 0

  2. فریر می‌گوید:

    برای مبارزه با این بیماری و بیماری بلوط های زاگرس در کنار موارد ذکر شده باید به فکر استفاده از روش های بیولوژیک و دائمی بود

    پر طرفدار Thumb up 8 Thumb down 0

    • کهمره سرخی نگین زاگرس می‌گوید:

      داداش چه اقدامی چه کاری؟
      محل زندگی من همجوار جنگل های بلوطه و از نزدیک دیدم چطور این بلوط ها دارن از بین میرن ضمن اینکه قاچاق زغال و چرای بی رویه دام باعث فرسایش زیاد از حد خاک و تصرف مناطق بکر و عدم بازفراوری تو جنگل ها شده
      از خود جنگل بانان شنیدم که گفت بعضی ها اون قدر گردنشون کلفته که منابع طبیعی توان ایستادن در برابرشون رو نداره
      به منابع طبیعی هم گفتم اما کاری اساسی صورت نگرفته
      به قول دوستمون نوش دارو بعد مرگ سهرابه
      خون دلش برای من و شماست

      پر طرفدار Thumb up 9 Thumb down 0

  3. Amir می‌گوید:

    نوش دارو پس از مرگ سهراب
    شمشاد انقد بی ارزش شده دیگه!!!!!!!!!
    تا حالا کجا بودید؟؟؟؟؟؟؟؟؟

    پر طرفدار Thumb up 5 Thumb down 1

  4. دوست می‌گوید:

    حیف… صد حیف…

    پر طرفدار Thumb up 4 Thumb down 1

  5. عاشق طبیعت می‌گوید:

    توی این کشوز بعد از فاجعه تازه از خواب خرگوشی بیدار میشن
    اون از دریاچه ارومیه و اتفاقات بد دیگر
    علت نبود نیروی متخصص در تمام امور این کشور نه فقط محیط زیست …

    پر طرفدار Thumb up 8 Thumb down 0

  6. با افتخار شکارچی می‌گوید:

    خوب حالا دیگه همه تا دیروز بودن کارشناس محیط زیست از امروز تا اطلاع ثانوی میشن کارشناس منابع طبیعی در امور جنگلها و مراتع
    اون از فضاحتهای سازمان محیط زیست و اینم از سازمان منابع طبیعی

    داغ Thumb up 9 Thumb down 11

    • فرداد می‌گوید:

      جناب شکارچی !
      اظهار نظر دوستان برای اظهار فضل نیست … به دلیل ناراحتی‌ و “دلسوزی‌”شان بابت این اتفاق تلخ است ….
      لطفا “درک” کنید …

      پر طرفدار Thumb up 11 Thumb down 6

      • پلنگ کوهستان می‌گوید:

        شکارچی که درکی ندارد که این موضوعات را از هم تشخیص دهد برای او فقط کشتن مفهوم دارد.

        موافقم / مخالفم Thumb up 2 Thumb down 1

  7. ارش می‌گوید:

    تاسف آور ……………………

    پر طرفدار Thumb up 5 Thumb down 0

  8. امیرعلی ( اون یکی ) می‌گوید:

    با این وضعیت تا چند سال دیگه همه صحرا نشین میشیم !!!

    پر طرفدار Thumb up 9 Thumb down 1

  9. reza می‌گوید:

    خوش بحال زمین خوارها

    موافقم / مخالفم Thumb up 2 Thumb down 3

  10. reza می‌گوید:

    اومدی درخت مریضی قطع کردی بعد چی ؟
    مریضی دیگه منتقل نمیشه؟
    روی همون درخت مریض از بین می ره؟
    مگه تو دنیا این کارو می کنن درمان می کنن نه کشتن حالا نرفتین از چندتا کارشنسان خارجی کمک بگیرین می گین باید قطع بشه.
    بعد هم زمین خوب برای ویلا و مسکن مهر و ……………………….آمادس.
    به فهم و شعور مردم ایران با این داستان ها توهین نکید

    پر طرفدار Thumb up 4 Thumb down 1

  11. کیمیا می‌گوید:

    وامصیبتا !!!!!!!!!!!!!!!!

    موافقم / مخالفم Thumb up 2 Thumb down 1

  12. ایران سبز می‌گوید:

    صحبت از پژمردن یک برگ نیست
    وای … جنگل را بیابان میکنند!!

    پر طرفدار Thumb up 5 Thumb down 0

  13. ولاغوز می‌گوید:

    واقعا سهل انگاریه مسولیین و بی اهمیت دونستن محیط زیست رو از دیدشون ثابت میکنه

    موافقم / مخالفم Thumb up 0 Thumb down 0

  14. زبیر بامدادی می‌گوید:

    همه را قطع کنید ویلا بسازید.مشکلی نداره که!!

    موافقم / مخالفم Thumb up 0 Thumb down 0

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>