به مناسبت جشن تیرگان و روز ملی دماوند

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): فرهنگ ایرانی پر است از جشنها و آئین هایی که به مناسبت های گوناگون و در فصلهای مختلف سال برگزار می شده است، آنچه که در اغلب این جشن ها به چشم می خورد نوعی شادی درونی و نشاط گروهی است که با ذات ایرانیان قرین گشته است.

یکی از این آئین ها که البته امروزه به بوته فراموشی سپرده شده است جشن تیرگان می باشد که ایرانیان باستان آنرا در روز سیزدهم تیر به مناسبت تیراندازی آرش کرمانگیر پهلوان اسطوره ای ایران از بلندای قله دماوند برگزار میکردند.

ابوریحان بیرونی در کتاب آثار الباقیه راجع به جشن تیرگان چنین میگوید: هنگامی که افراسیاب پادشاه توران بر لشگر ایرانیان غلبه میکند، منوچهر (پادشاه ایران) به جنگلهای مازندران پناه میبرد. افراسیاب لشکر منوچهر را محاصره میکند و منوچهر به ناچار پیکی به نزد افراسیاب فرستاده و از او می خواهد که از کشور ایران به اندازه پرتاب یک تیر واگذارد و باقی را بگیرد.

افراسیاب با کمال میل این پیشنهاد را می پذیرد. منوچهر فکر می کند که چه کسی را برای پرتاب تیر انتخاب کند تا اینکه یکی از فرشتگان خداوند به نام اسفندارمذ (ایزدبانوی زمین) پیش منوچهر آمده و آرش را که مردی خدا پرست و دیندار بود و در یکی از غارهای کوه دماوند مشغول عبادت بود نامزد اینکار می کند.

آرش را حاضر میکنند و منوچهر تیر و کمان را به او داده و می گوید تو باید به فرمان خداوند این تیر را پرتاب کنی و کشور ما را از چنگال اهریمن (لشگر افراسیاب) رها سازی. آرش برهنه می شود و به بالای بلندترین نقطه کوه دماوند می رود و خطاب به مردم می گوید: ای مردم بدن من را ببینید که سالم است و در آن هیچ زخم و جراحتی وجود ندارد اما بدانید که چون تیر را از کمان رها کنم هم­ی نیرویم با تیر از بدن بیرون خواهد آمد.

آرش کمان را می گیرد و با تمام نیرو آنرا می کشد، او تیر را به جانب خاور (خراسان) رها می کند و خداوند به باد فرمان می دهد که تیرش را از کوه رویان بردارد و به شهر فرغانه (شهری در خاور افغانستان کنونی که فاصله آن تا جای پرتاب تیر هزار فرسنگ بود) ببرد.

تیر از بامداد تا نیمروز در آسمان می­رفت و نهایتا در کنار رود «جیهون» به درخت گردوئی برخورد می کند و این درخت گردو مرز بین ایران و توران می شود. افراسیاب ناگزیر لشکر خود را از ایران بیرون می برد و ایرانیان آزاد میشوند.

این ماجرا در روز سیزدهم تیر اتفاق افتاده بود و مردم همه ساله این روز را جشن می گرفتند که نام این جشن به نام جشن تیرگان معروف است.

کوه دماوند با ارتفاع ۵,۶۰۱ بلندترین قله کشور و بلندترین قله آتشفشانی در قاره آسیا محسوب می شود.

قله دماوند در فرهنگ کشور ایران مظهر پایداری و استواری است و یک نماد ملی محسوب می شود.

دماوند یک آتشفشان خفته است که امکان فعّال شدن مجدد آن وجود دارد. در برخی از سال‌ها از جمله سال ۱۳۸۶، دود و بخارهایی از قله دماوند خارج شد که برخی از شاهدان آن را گواهی بر فعّال شدن این آتشفشان پنداشتند. اما در حقیقت در سال‌های پر بارش، با نفوذ آب به درون قله و برخورد سنگ‌های داغ، جریانی از بخار آب از دهانه قله خارج می‌شود و چنین به نظر می‌رسد که فعالیت‌های آتشفشانی صورت گرفته‌است.

قطر دهانه این آتشفشان در حدود ۴۰۰ متر است که دریاچه‌ای از یخ آن را پوشانده‌است. همچنین نشانه‌هایی از وجود دهانه‌های قدیمی در پهلوهای جنوبی و شمالی کوه ملاحظه می‌شود.

کوه دماوند در سی‌ام تیرماه سال ۱۳۸۷ به عنوان نخستین میراث طبیعی ایران در فهرست آثار ملی ایران در سازمان میراث فرهنگی به ثبت رسیده و همچنین در تاریخ ۲۱ خرداد ۱۳۸۱ به عنوان اثر طبیعی ملی به فهرست مناطقه چهارگانه محیط زیست ایران افزوده شد.

چند سالی است که جشن روز ملی دماوند به دلیل ثبت این قله به عنوان میراث طبیعی در روز در سی‌ام تیرماه همزمان با جشن تیرگان (۱۳تیرماه) برگزار می شود.

جشن روز ملی دماوند، در واقع نماد اتحاد و همدلی کوهنوردان، فعالان محیط زیست و مردم علاقه‌مند به قلۀ سرفراز ایران دماوند است.

هم اکنون مشکلات متعددی کوه دماوند را تهدید می کند که مهمترین آنها عبارتند از:

- معدن‌کاوی در اطراف قله دماوند (چندین معدن فعال در کوه دماوند قرار دارند که به شدت در حال تخریب آن هستند)

- جاده‌کشی های متعدد در اطراف کوه

- چرای بیش از حد دام و نابودی پوشش گیاهی دماوند

- انباشت و دپوی زباله در نقاط مختلف

- ساخت‌وساز بی‌ضابطه و صرف اراضی ملی

- افزایش جمعیت انسانی و خودروها

- حضور بیش از اندازه و بی ضابطه گردشگران و صعودهای متعدد کوهنوردان بخصوص از یال جنوبی

نماد ملی کشور ایران در آستانه تخریب گسترده قرار دارد و اگر همین امروز مسئولان دستگاه های مختلف به فکر حفظ دماوند نباشند آسیب های جبران ناپذیری به این کوه اسطوره ای وارد می شود.

+24
0
  

10 دیدگاه

  1. رضا1394 می‌گوید:

    به خدا ما زمین و معدن در کشور کم نداریم که نیاز باشد قله دماوند را هم برای این جور کارها ویران کنیم.

    پر طرفدار Thumb up 25 Thumb down 0

  2. رضا1394 می‌گوید:

    پایگاه ملّی داده‌های علوم زمین ایران و وب‌گاه رصدخانهٔ زمین ناسا، ارتفاع قله دماوند را ۵٬۶۷۰ متر و درگاه ملّی آمار ایران، ارتفاع این کوه ۵٬۶۱۰ متر ذکر کردده اند. (منبع ویکی پدیا)

    پر طرفدار Thumb up 13 Thumb down 0

    • مجید NGO می‌گوید:

      طبق برخوردی که قاره ها با هم داشته اند و فشاری که هرلحظه در اثر این برخورد به وجود میارند: هرساله به ارتفاع کوه ها افزوده میشه و ممکنه این آمار صحیح باشه.

      موافقم / مخالفم Thumb up 2 Thumb down 2

  3. اهورا می‌گوید:

    دیده بان گرامی چکاد ( قله ) دماوند ۵۶۷۱ بلندا دارد
    و اینکه به امید روزی که جشن های ایرانی از جمله تیرگان مانند گذشته شکوهمند برگذار شود.

    پر طرفدار Thumb up 12 Thumb down 1

  4. شکارچی سینه سوخته می‌گوید:

    سپاس از دیده بان بخاطر مطرح کردن مشکلات دماوند سرفراز

    پر طرفدار Thumb up 7 Thumb down 1

  5. ساسان+ می‌گوید:

    با شادباش تیرگان به تمامی دوستداران محیط زیست و حیات وحش ایران.
    امیدوارم طبیعت ایران زمین هم به یاری خداوند از کمند بدی ها و آفت ها رهایی پیدا کنه.
    خواستم از دیده بان عزیز خواهش کنم لطفا یک گزارش جدید از آخرین وضعیت هیرکان و ورکان دو پلنگ کردکوی تهیه کنه و ما رو از آخرین وضعیتشون با خبر کنه.
    سپاس

    پر طرفدار Thumb up 7 Thumb down 1

  6. متاثف می‌گوید:

    کجا نابود نمیشه که این نشه…….؟.

    داغ Thumb up 4 Thumb down 2

  7. kooshan می‌گوید:

    گزارش خوبی بود و انتظار میرود هموطنان ساکن در مناطق و شهرهای بیشتر توسعه یافته کشور بویژه تهران بعلت وجود مقدمات و بستر لازم ، زحمات اصلی را در این زمینه و موارد مشابه بعهده بگیرند و توسط رسانه ها در سطح ملی جهت آگاهی سایر هموطنان نیز اطلاع رسانی شود و در نواحی کمتر توسعه یافته اگر در شرایط فعلی مناسبت های عمومی تر مثل «عید نوروز» و «چهارشنبه سوری» بطرز صحیح و اصولی انجام شود، راضی کننده است.
    پیرامون مشکلات موجود در «قله دماوند» همانطور که نظر دهنده محترمی اشاره کرده مشکلات و معضلات زیست محیطی امری عمومی و قابل انتظار است و خواه ناخواه شامل همه نقاط خواهد شد و استثنایی در این مورد وجود ندارد و طبیعی است کاهش تدریجی بسیاری مشکلات و اصلاح و رفع نواقص و کاستیها در هر زمینه از جمله محیط زیست و موارد ذکر شده در این گزارش نیاز به حرکت در مسیر پیشرفت و توسعه پایدار و نتایج حاصل از آن دارد که بعلت دارا بودن وجهه ملی طبعأ یکی از اولویتها در این راستا می تواند بهبود شرایط «قله دماوند» باشد.

    موافقم / مخالفم Thumb up 0 Thumb down 0

  8. علی نوایی می‌گوید:

    این قضیه دچد که فرمودین از دهانه خارج میشه هنوز هم هست. روستای مادری ما در بخش لاریجان شهرستان آمله و از اونجایی که قله دماوند هم جزو لاریجان آمل هست بخاطر همین از ابیشتر روستاهی لاریجان قله دماوند به خوبی و از نزدیک قابل دیدنه و این دود تقریبا میشه گفت همیشه از بالای قله بصورت ستون کوچک ابر نمایانه

    موافقم / مخالفم Thumb up 0 Thumb down 0

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>