رییس سازمان جنگل‌ها: با مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس درباره جنگل‌ها مخالفم

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی مصوب کرده که از ابتدای برنامه ششم توسعه، بهره‌برداری از جنگل‌های شمال کشور به یکباره ممنوع شود.

رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری ضمن اعلام مخالفت خود با این مصوبه گفت: تلاش می‌کنیم نظر کمیسیون تلفیق را اصلاح کنیم.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگل ها، خداکرم جلالی در مراسم یادبود و نکوداشت استاد کریم ساعی که در سالن مطهری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران برگزار شد، به تشریح برنامه‌های این سازمان در ارتباط با طرح تنفس جنگل پرداخت.

وی افزود: در خصوص بحث مدیریت جنگل‌های کشور و نحوه بهره‌برداری از آن، در ماده ۱۴۸ برنامه پنجم آمده که هر نوع بهره‌برداری از جنگل صرفا با تصویب هیات وزیران امکان‌پذیر است. به همین دلیل در ابتدای فعالیت دولت یازدهم در سال ۹۲ مصوبه‌ای داریم که برداشت از درختان شکسته، باد افتاده، آسیب دیده همچنین برداشت درختان حاصل از عملیات پرورشی مبنای حرکت باشد.

جلالی اضافه کرد: تلاش کردیم این سیاست را با کمک شورایعالی جنگل، معاونت جنگل و همه دست اندرکاران اجرایی کنیم. به همین دلیل در سال ابتدایی فعالیت دولت یازدهم میزان بهره‌برداری از جنگل‌های شمال را نسبت به سال قبل، ۳۴ درصد کاهش دادیم.

وی گفت: بحث توقف بهره‌برداری تجاری و صنعتی از سال‌های گذشته مطرح بوده‌است. مقام معظم رهبری نسبت به مسایل بهره‌برداری غیر مجاز تذکراتی داشته‌اند و رییس جمهور نیز در سفر به گیلان بحث تنفس جنگل را مطرح کرده‌اند.

رییس سازمان جنگل‌ها آسیب‌های وارده به جنگل که منجر به تخریب این اکوسیستم طبیعی می‌شود را شامل ۱۵ عامل دانست و افزود: بهره‌برداری فقط یکی از عواملی است که سبب تخریب جنگل می‌شود.

وی ادامه داد: توقف بهره‌برداری تجاری (تنفس جنگل) برای یک مدت محدود پنج یا ۱۰ ساله رخ می‌دهد و به هیچ وجه قصد رهاسازی مدیریت جنگل را نداریم. زیرا هرج و مرج در جنگل به‌وجود می‌آورد.

جلالی بیان کرد: در دوران توقف، هشت محور و حدود ۸۰ شاخص داریم که بر اساس آنها بهره‌برداری باید در چارچوب نزدیک به طبیعت انجام شود و این شیوه در جنگل‌های کشور استقرار یابد. برای این کار باید طرح تهیه شود و تمام جنگل‌های شمال اعم از بخش‌هایی که دارای طرح یا بدون طرح هستند را تحت پوشش برنامه‌های مدیریتی جنگل یعنی طرح‌های جنگلداری قرار دهیم.

وی ادامه داد: برای مدیریت تمام جنگل‌های هیرکانی، نیازمند اعتبار هستیم تا بتوانیم آن را ساماندهی کنیم. بر اساس مطالعات انجام شده، در جنگل‌های دارای طرح اگر مجری بر اساس اصول علمی و فنی پیش‌بینی شده در دفترچه طرح عمل کرده باشد، جنگل‌ها در راستای پایداری و جوانسازی مدیریت شده‌ است اما در نقاطی که فاقد طرح بوده‌ و مجری حضور ندارد، خسارات بیشتری به جنگل وارد شده‌ است.

رییس سازمان جنگل‌ها با اشاره به اینکه مخالفان تنفس نگران رها شدن جنگل‌ها هستند و بر این باورند که ممکن است جنگل‌های دارای طرح نیز به سرنوشت جنگل‌های بدون طرح دچار شود، برای بار چندم بر عدم رهاسازی جنگل‌ها تاکید کرد.

وی افزود: موافقان تنفس هم می‌گویند که در برخی جنگل‌های دارای طرح، وضعیت مناسب نیست و در برخی عرصه‌های جنگلی و اراضی در اختیار مجریان، توان جنگل بیش از این نیست و یک استراحت کوتاه می‌تواند برای جنگل‌ها مفید باشد.

رییس سازمان جنگل‌ها از اساتید دانشگاه درخواست کرد که انرژی خود را صرف تدوین طرح برای کل منابع جنگلی کشور اعم از جنگل‌های هیرکانی و زاگرس کنند.

وی ادامه داد: در مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس یک عبارت غیر اجرایی بدون مشورت با سازمان جنگل‌ها گنجانده شده‌ است. مصوبه کمیسیون تلفیق، بهره‌برداری از جنگل‌های شمال را ممنوع اعلام کرده‌ است. به این کمیسیون اعلام کردیم که هشت میلیون متر مکعب بهره‌برداری از چوب درختان خشک جنگل‌های شمال، برای مصارف سوخت روستایی انجام می‌شود. البته باید تلاش کنیم که در این روستاها سوخت فسیلی را جایگزین کنیم اما با توجه به وضعیت موجود، اجرای این مصوبه ممکن نیست.

جلالی گفت: درحال پیگیری اصلاح مصوبه کمیسیون تلفیق هستیم زیرا در این مصوبه گفته شده که برداشت چوب از جنگل‌های دست کاشت امکان‌پذیر است. جنگل‌های دست کاشت برای سازمان جنگل‌ها حکم جنگل‌های طبیعی را دارد و تصور می‌کنیم مجاز بودن برداشت درختان جنگل‌های دست کاشت، کار مبارزه با قاچاق چوب را دشوار می‌کند.

رییس سازمان جنگل‌ها با اشاره به اینکه بهره‌برداری از جنگل به یکباره قطع نخواهد شد، ابلاغیه وزیر جهاد کشاورزی برای توقف بهره‌برداری از جنگل‌های شمال را بر مبنای کار کارشناسی انجام شده در این سازمان دانست.

وی افزود: ما تلاش می‌کنیم در یک دوره پنج ساله با اتمام قرار داد مجریان فعلی، صلاحیت آنها را بررسی کرده و با مجریان ذیصلاح قراردادهای حفاظتی منعقد کنیم تا جنگل به هیچ وجه رها نشود.

جلالی با پذیرش کوتاهی سازمان جنگل‌ها در مسئله واتاشان که منجر به قطع تعداد زیادی درخت در مدت کوتاه به دلیل اتمام قرارداد مجری طرح شده، عنوان کرد: مجری طرح واتاشان بر اساس گزارش‌های بازرسی اندکی سهل انگاری کرده و بخشی از مسایل پیش آمده نیز به دلیل اشتباهات سازمان است زیرا قبل از منقضی شدن قراردادها، پیش‌بینی‌های لازم را برای تداوم طرح انجام نداده‌است. قطعا این مسئله برای طرح‌های آینده تکرار نخواهد شد.

رییس سازمان جنگل‌ها بار دیگر اساتید دانشگاه‌ها را دعوت کرد تا وظیفه هدایت و راهبری دستگاه اجرایی را به عهده بگیرند. همچنین به صورت رسمی از اساتید تهران دعوت کرد که به این سازمان در اجرای طرح تنفس کمک کنند.

وی افزود: قصد داریم طی پنج سال بهره‌برداری از جنگل‌های شمال را متوقف کنیم. یعنی سالانه ۲۰ درصد از سطح طرح‌های جنگلداری را تغییر وضعیت دهیم تا با یک حرکت علمی و کار کارشناسی درست، به هدف نهایی خود دست یابیم.

واردات هر متر مکعب چوب به کشور، معادل ورود هزار متر مکعب آب مجازی است

جلالی با اشاره به پتانسیل‌های موجود در همسایگان شمالی ایران از جمله کشور روسیه در زمینه تولید چوب، یادآور شد: روسیه پنج برابر وسعت ایران جنگل دارد و واردات هر متر مکعب چوب به کشور، معادل ورود هزار متر مکعب آب مجازی است.

وی افزود: در برنامه ششم به دنبال ایجاد مشوق‌هایی برای تسهیل زراعت چوب و واردات آن به کشور هستیم. تلاش می‌کنیم در بنادری که از جنگل فاصله دارد، بر اساس نظر سازمان حفظ نباتات، قرنطینه مناسب برای واردات چوب و پوست کنی ایجاد کنیم. با توجه به اینکه بهره‌برداری از جنگل به تدریج متوقف می‌شود مشکلی برای صنعت هم پیش نخواهد آمد. در حال حاضر مجوزهای جدیدی که به صنایع داده می‌شود نیز با شرط واردات چوب به کشور بوده و باید این صنایع تمهیدات لازم را برای فعالیت خود داشته باشند.

رییس سازمان جنگل‌ها در ابتدای سخنان خود به کمبود منابع و اطلاعات در کشور اشاره کرد. زیرا وی برای پایان نامه دکترای خود که موضوع “برنامه‌ریزی تعاملی در منابع طبیعی” را پیگیری می‌کند، داده‌های لازم را به دست نیاورده‌ است.

این مقام مسئول تعامل با مردم را اقدامی بسیار پیچیده توصیف کرد و افزود: در رابطه با مسایل حوزه‌های مختلف منابع‌طبیعی نمی‌توان نسخه واحدی برای پیشگیری و مقابله مطرح کنیم.

جلالی گفت: سازمان جنگل‌ها برای فعالیت‌های خود پنج محور عمده را طراحی کرده‌ است. به گفته وی جامع‌نگری در حوضه‌های آبریز، اولین استراتژی این سازمان است زیرا عدم توجه همه جانبه به مسایل حوضه‌های آبریز سبب شده خسارات جبران ناپذیری به کشور وارد شود. تالاب‌های ایران خشک شده و به کانون گرد و غبار تبدیل شوند.

رییس سازمان جنگل‌ها اضافه کرد: اگرچه خشکسالی دلیل اصلی خشک شدن تالاب‌ها اعلام می‌شود اما باید گفت که کاهش ۲۰ درصدی بارش‌ها، منابع آبی کشور را کاهش داده اما ما مصارف خود را متناسب به این افت میزان بارندگی، کم نکرده‌ایم. به این ترتیب وضعیت فعلی برای تالاب‌های کشور رقم خورده‌ است.

وی افزود: در دریاچه ارومیه به دلیل انتزاعی عمل کردن دستگاه‌های مختلف اجرایی، برخی مشکلات کنونی به وجود آمده‌است. سدهایی زدیم که امروز به این نتیجه رسیدیم که باید تعدادی از آنها تعطیل شود. چاه‌هایی بیش از توان سرزمینی حفر کردیم در حالی که باید در یک حوضه آبریز با رعایت اولویت‌ها، یک مدیریت پایدار داشته باشیم.

جلالی عنوان کرد: ما در تمام استان‌ها تلاش می‌کنیم مدیریت جامع حوضه آبریز را به صورت پایلوت اجرایی کنیم.

رییس کمیته مدیریت جامع حوضه آبریز فرماندار و دبیر این کمیته مدیران کل منابع طبیعی استان‌های سراسر کشور هستند تا هماهنگی لازم بین دستگاه‌ها برای مدیریت منابع آب ایجاد شود.

به گفته رییس سازمان جنگل‌ها، حفاظت با استفاده از توان جوامع محلی، توسعه مشارکت مردمی در منابع طبیعی با تکیه بر مفاهیم اقتصاد سبز، مهار عوامل ناپایداری منابع طبیعی و مدیریت عرصه‌های جنگلی دیگر محورهای پیش‌بینی شده برای فعالیت‌های سازمان جنگل‌هاست.

وی ادامه داد: اعتبارات سازمان جنگل‌ها در بودجه ۹۶ بیش از ۱۰۰ درصد افزایش داشته، در فصل مقابله با بیابان‌زایی بیش از ۵۰۰ درصد و در آبخیزداری بالغ بر ۱۲۰ درصد افزایش اعتبار داشته‌ایم اما هنوز هم با توجه به وسعت سرزمینی، این اعتبارات برای انجام وظایف سازمان جنگل‌ها کافی نیست.

+3
-219
  

12 دیدگاه

  1. رضا1394 می‌گوید:

    ما به جز شمال جنگل انبوه واقعی دیگری در کشور نداریم و متاسفانه در سده اخیر نصف جنگل های شمال به ویژه جنگلهای پست و جلگه ای، مصرف و تغییر کاربری داده شده است (در حوالی سال ۱۳۲۰ حدود ۳.۴ میلیون هکتار بود و مساحت کنونی این جنگل ها حدود ۱.۹ میلیون هکتار است) و همچنین بسیاری از این جنگلها آسیب خورده و مخروبه می باشد و نمونه های آن به ویژه در گلستان مشهود است و همه ساله باعث سیل و خسارت می شود. بنا به اظهار کارشناسان جنگلهای بکر و طبیعی صرفا درخت نمی باشند، بلکه مجموعه ای از هزاران موجود زنده و میکرواگانسیم هستند که طی میلیونها سال یک سیستم پیچیده و پایدار به وجود آورده اند که با درختکاری قابل تجدید نمی باشند. جنگلهای هیرکانی در طی چند میلیون سال گذشته با تغیرات آب و هوایی گوناگون بدون هیچ کمک یا جوان سازی و غیره خود را حفظ کرده اند و الان هم اگر فقط از آنها حفاظت شود باقی می مانند. همچنین بنا به اظهار مسئولین فقط ده درصد مصرف چوب کشور از این جنگلها تامین می شود و مابقی وارد می شود و می توان با وارد کردن آن ده درصد این جنگلهای ارزشمند که مامن وحوش و پالاینده هوا و ضامن بقا در دیگر نواحی هست را برای همه نسلها حفظ کرد. و هرگونه بهره برداری مثلا چوبهای خشک باعث خشکاندن درختان توسط قاچاقچیان و بریدن آنها می شود.

    پر طرفدار Thumb up 6 Thumb down 0

  2. رضا1394 می‌گوید:

    فکر می کنم از فرصت فعلی که جنگلها در کانون توجه مجلس و دولت قرار گرفته و بودجه بیشتر به آنها داده شده بایستی در جهت حفظ این جنگلهای سرسبز و خرم استفاده کرد و به جای بهره برداری چوب که جنگلهای زیبای طبیعی و انبوه با درختان قطور چند ده متری را به علفزار یا بیشه هایی با درختان و درختچه های کم ارزشتر مانند ولیک و ازگیل و زازالک و تمشک و یا نهالکاری های یکنواخت مصنوعی تبدیل می کند، از گیرایی های گردشگری و ذخیره آب و حفظ چشمه ها و و جلوگیری از فرسایش و شستن خاک و زنبورداری و دیگر کاربری های مناسب بهره گرفت.

    پر طرفدار Thumb up 9 Thumb down 0

  3. سید احمد میرمجیدی می‌گوید:

    ایشون چه اسمون ریسمونی میبافه برای توجیه بهره برداری از جنگل!!!!

    بابا دست از سر کچل جنگلهای شمال بردارین دیگه

    وقتی هزینه برداشت از جنگل بیش از هزینه واردات چوب بشه دیگه لابی بازی واسه ادامه برداشت واسه چیه؟؟؟

    پر طرفدار Thumb up 11 Thumb down 0

  4. کفتار راه راه می‌گوید:

    جنگلها به ویژه جنگلهای پرباران دارای بیشترین تنوع زیستی و ژنتیکی می باشند. جنگلهای پر باران شمال کشور هم علاوه بر آب و هوای مناسب به دلیل قدمت چند میلیون ساله دارای صدها گونه درختی و گیاهی و جانوری می باشند که به تنهایی از کل جنگلهای قاره اروپا تنوع بیشتری دارند و در کل کشور بی نظیر می باشند.متاسفانه این تنوع بی نظیر کمی و کیفی همانند بسیاری از نقاط کره زمین در طول صد سال اخیر صدمات بسیاری دیده است. برای مثال فقط جنگلهایی بالا و میانی باقی مانده و جنگلهای پایین و پست که زیستگاه ببر مازندران بود از بین رفته است و بالطبع ببری هم وجود ندارد. در زاگرس هم با از بین رفتن جنگلها، شیر را از دست دادیم و در حال حاضر هم هیچ جایی در کشور نداریم که به صورت طبیعی و پایدار توان زندگی شیر و یا ببر را داشته باشد. فکر می کنم بشر حق نداشته باشد برای نسلهای بعدی تصمیم بگیرد و چیزی برای آنها باقی نگذارد مثل نسل قبلی که جنگلهای جلگه ای و ببر را برای ما نگذاشتند.

    پر طرفدار Thumb up 6 Thumb down 0

  5. پیمان می‌گوید:

    جنگل؟ منظورتون از جنگل چیه؟ به این ۴تا درخت که لبه جاده های مسیر جنگلی نگه داشتین اسمشو گذاشتین جنگل؟تورو خدا این ۴تا درختی هم که مونده رو بگیرین ببرین و بذار بچه ها تو جنگل گل کوچیک بازی کنن.

    پر طرفدار Thumb up 8 Thumb down 0

  6. ایزدی می‌گوید:

    گفتن این عبارات نشان دهنده این موضوع میباشد که دستهای مافیایی در کار است که اجازه نمی دهد کار به سامان بر سد و منافع سرشار تجار چوب و ذینفعان در حدی است که رییس سازمان که باید خود ایشان از پیشنهاد دهندگان طرح توفق بهره برداری از جنگل باشد با قاچاقچیان و سوداگران جنگل هم پیمان شود

    پر طرفدار Thumb up 9 Thumb down 0

  7. داریوش 2016 می‌گوید:

    مشکل در کشور اینه که تا با بحران مواجه نشیم کسی به فکر نیست با رها کردن منابع آبی و برداشت فاجعه بار از آبهای زیر زمینی کاری کردن که با فاجعه روبرو بشیم و تازه یادشون افتاده که منابع آبی نابود شده جنگلها هم همینطور چند دهه رها کردن بعضی مردم هم از این فرصت استفاده کردن و برای خودشون از طریق جنگل اشتغال ایجاد کردن حالا هم که میخوان جلوی بهره برداری از جنگلها رو بگیرن این خیل عظیم فرصت طلب بیکار میشن و کار دیگه ای هم بلد نیستن بکنن در صورتی که اگر از همون چند دهه پیش بهره برداری از جنگل را مدیریت میکردیم و نمیگذاشتیم موضوع تلنبار بشه با مشکل این سیل عظیم فرصت طلبی که بیکار میشن مواجه نبودیم

    پر طرفدار Thumb up 4 Thumb down 0

  8. reza می‌گوید:

    دلت نمیاد جنگل بمونه

    پر طرفدار Thumb up 6 Thumb down 0

  9. کفتار راه راه می‌گوید:

    درختان قطور مثلا با بیش از یک متر قطر چند صد سال عمر دارند و گذشته از فواید بیشمار دیگر به نوعی یادگار باستانی محسوب شده و از ابعاد مختلف (طبیعی و گردشگری) ارزش دارند و بهره بردای برای کسب درآمد بریدن و جایگزینی آنها با یک نهال درست نمی باشد.

    پر طرفدار Thumb up 5 Thumb down 0

  10. داریوش2016 می‌گوید:

    همون درختان خشک شده و افتاده هم باید در جنگل باشه کی میگه باید برداشتشون؟ یه نگاهی به گستردگی جنگلهای روسیه بکنید که سال به سال دارن با درختکاری گسترششون هم میدن و از خجالت آب بشید و انقدر بهزه برداری بهره برداری نکنین

    پر طرفدار Thumb up 6 Thumb down 0

    • ایزدی می‌گوید:

      در تایید فرمایش شما طبیعت به قدری حساب شده و درست عمل میکنه که درختان خشک و پوسیده هم محل زندگی لارو ها و تخم گداری حشراتی است که غذا موجودات جنگل را تهیه مکنند و بی ارزش و زیادی نیستند در ضمن لانه بیشتر جانوران و موریانه ها نیز در همین درختان خشک میباشد و عدم وجود این درختان موجب
      هجوم حشرات به تنه درختان زنده و سالم میشه

      پر طرفدار Thumb up 3 Thumb down 0

  11. پیمان می‌گوید:

    محل کارم تو مسیر جنگل تو یکی از شهرهای شمالی کشوره.جایی که یه زمانی جنگلش تو سطح کشور به بکر بودن زبانزد بود.الان همه روزه بالای ۴۰تا۵۰عدد کامیون میبینم که کارشون هرروز اینه که درختان جنگلی رو حمل میکنن.خدایا اینهمه درخت از کجا بریده میشه و میبرن.این درختها که باره این کامیون هان از کجا میاد؟اگه شماهم این درخت هارو ببینین اه از نهادتون بلند میشه

    موافقم / مخالفم Thumb up 2 Thumb down 0

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>