رییس سازمان جنگل‌ها: تا پایان امسال کلیه قراردادهای بهره‌برداری از جنگل‌ها لغو می‌شود

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: تا پایان سال جاری کلیه قراردادهای بهره‌برداری از جنگل‌ها لغو می‌شود و جنگل‌ها بر اساس طرح‌های حفاظتی مدیریت خواهند شد.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگل ها، خداکرم جلالی صبح امروز (شنبه ۹۶/۸/۶) در مراسم افتتاحیه کارگاه ظرفیت‌سازی طراحی پروژه‌های مدیریت پایدار جنگل در ایران اظهار کرد: ایران با مساحتی بالغ بر ۱۶۵ میلیون هکتار، هفدهمین کشور پهناور دنیا است که بخش عمده خاک آن در سیطره مناطق خشک واقع شده است.

وی با اشاره به اینکه این مناطق خشک دارای محدودیت‌ها و شکنندگی اکوسیستمی بسیاری هستند، گفت: میانگین بارش بلندمدت کشور ما یک سوم میانگین جهانی است. همچنین میزان تبخیر در ایران سه برابر میانگین جهانی ارزیابی می‌شود.

رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور افزود: ایران موقعیت خاص جغرافیایی دارد زیرا از ۱۳ اقلیم جهانی، ۱۱ اقلیم را در خود جای داده است همچنین ۸۰۰۰ گونه گیاهی در کشور ما وجود دارد که از این تعداد ۲۰۰۰ گونه اندمیک و خاص ایران است. افزون بر این ۱۲۰۰ گونه جانوری در کشور ما یافت می‌شود.

به گفته جلالی ۸.۵ درصد مساحت ایران را جنگل، ۵۱ درصد را مرتع، ۱۹ درصد را بیابان، ۱۱ درصد را کشاورزی و بقیه را شهرها، روستاها و جاده‌ها تشکیل می‌دهند.

رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور در ادامه اظهار کرد: جنگل‌های ایران دارای ۵ منطقه پوششی شامل هیرکانی، ارسباران، زاگرسی، ایران – تورانی و خلیج فارس – عمانی است.

جلالی تاکید کرد: ۱۴.۳ میلیون هکتار از سطح جنگل‌های ایرانی، هیرکانی است که این نوع پوشش گیاهی به دوران سوم زمین‌شناسی تعلق دارد و از این جهت که بازمانده عصر یخبندان است مادر جنگل‌های پهن‌برگ به حساب می‌آید.

وی با اشاره به اینکه ایران یکی از اعضای سازمان ملل، متعهد به توافقنامه‌ها و کنوانسیون‌های بین‌المللی مثل تغییرات اقلیمی، تنوع زیستی و مقابله با بیابان‌زایی است، گفت: اقدامات موثر نیز توسط جمهوری اسلامی ایران برای حفظ جنگل‌ها صورت می‌گیرد که ارزیابی موقعیت‌ها کمی و کیفی جنگل‌ها به منظور اعمال ممنوعیت بهره‌برداری تجاری و صنعتی از جنگل‌ها تحت عنوان طرح تنفس جنگل‌ها انجام می‌شود.

علی‌رغم مشکلاتی که در بعد اشتغال و مباحث اجتماعی داشتیم طرح تنفس جنگل‌ها به عنوان یک اقدام کم نظیر اجرا شد. این طرح می‌تواند الگوی مناسبی برای سایر کشورها نیز باشد.

رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور افزود: تاکنون ۶۷ فقره طرح بهره‌برداری از جنگل‌ها متوقف و ۵۸۰ هزار هکتار از جنگل‌ها از گردونه بهره‌برداری خارج شده است.

جلالی با اشاره به اینکه در زمینه اصلاح قوانین و مقررات اقدامات مثبتی انجام شده است، گفت: اصلاح قوانین به منظور ارتقای اقدامات و جلوگیری از بهره‌برداری از جنگل‌های دست‌کاشت و تدوین برنامه اقدام ملی جنگل طی سال‌های گذشته انجام شد.

رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور تاکید کرد: راهبرد سازمان جنگل‌ها در افق ۲۰ ساله، توسعه جنگل‌های دست‌کاشت با رویکرد مشارکتی، توسعه زراعت چوب، جنگل‌کاری شهری، توسعه اقدامات آبخیزداری، توسعه جامعه‌نگری در اجرای طرح‌ها، تامین منابع آبی از طریق جلب مشارکت مردم، توسعه جنگل‌های مناطق خشک و گردشگری است.

جلالی با اشاره به اینکه سازمان جنگل‌ها جزو دستگاه‌های موفق در اجرای طرح‌های بین‌المللی بوده است، گفت: با همکاری وزارت خارجه، فائو و سایر دستگاه‌های مرتبط نسبت به تدوین ۱۰ پروژه بین‌المللی بزرگ مقیاس اقدام کردیم.

تخریب جنگل‌ها به سطح هشدار رسیده است

رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور تاکید کرد: علی‌رغم اقدامات سازنده طی دو دهه گذشته تخریب جنگل‌ها به سطح هشدار رسیده است.

وی در ادامه اظهار کرد: شاخص غلظت گازهای گلخانه ای به طور مستمر در حال افزایش است بنابراین نقش جنگل در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در معاهده تغییرات اقلیمی پاریس بسیار مهم در نظر گرفته شده به طوری که در ماده ۵ آن از اعضا خواسته شده است که اقدامات خود را جهت بهبود منابع جذب گازهای گلخانه ای از جمله جنگل‌ها انجام دهند.

رئیس سازمان جنگل ها افزود: در توافق نامه پاریس از کشورها خواسته شده که به منظور مقابله با گرمایش جهانی به اقداماتی برای کنترل تخریب جنگل و اعمال مدیریت بهتر بر جنگل های موجود و احیای جنگل‌های مخروبه مبادرت کنند.

وی تاکید کرد: اگر این موارد به درستی اجرا شود، می توان میزان گازهای گلخانه‌ای را به مقدار قابل توجهی کاهش داد. همچنین این سند به منابع مالی برای حمایت از فعالیت‌های مرتبط با جنگل به ویژه با توجه به رویکردهای سازگاری مشترک برای مدیریت جامع و پایدار جنگل ها توجه شده است.

هدف ۱۵ نیز به موضوع حفظ، احیا، بازسازی و ترویج استفاده پایدار از اکوسیستم‌های خشک، مدیریت جنگل ها و مقابله با ببابان‌زایی پرداخته است.

جلالی در ادامه اظهار کرد: با توجه به اهمیت تامین منابع مالی برای تحقق مدیریت پایدار جنگل‌ها، مجمع جنگل ملل متحد در دوازدهمین اجلاس خود در سال ۲۰۱۵، راه‌اندازی شبکه جهانی تسهیل منابع مالی جنگل را مصوب کرد.

رئیس سازمان جنگل ها با بیان اینکه ایران از ظرفیت‌های بسیاری در زمینه مدیریت منابع مالی برخوردار است، گفت: دانش و تجارب کارشناسان سازمان جنگل‌ها، ظرفیت علمی دانشگاه‌ها، مراکز علمی و تحقیقاتی و مراکز دانش بنیان ظرفیت مناسبی برای ایران ایجاد کرده است. افزون بر این سازمان جنگل‌ها دارای دو مرکز آموزشی در تهران و شمال کشور است که می‌توان از این پتاسیل‌ها برای راه‌اندازی یک مرکز بین المللی استفاده کرد.

+2
0
  

4 دیدگاه

  1. رضا1394 می‌گوید:

    توقف بهره برداری از جنگلها اقدام بسیار خوبی و به موقعی بود. چه که در سالهای گذشته به علت بهره برداری های گوناگون مساحت و تراکم و کیفیت درختان جنگلهای کشور بسیار کاهش یافته است. تجربه های مشابه می گویند به علت نبود بودجه و گرم تر و خشکتر شدن هوا و دیگر مشکلات عملا امکان احیای طبیعت حتی با صرف هزینه های بسیار وجود ندارد. نمونه این مساله زوال جنگلهای بلوط یا سفره های زیر زمینی و وضع دریاچه ارومیه و دیگر دریاچه ها است که هر روز بدتر می شود وتلاشها نهایتا به تثبیت یا کمی بهتر شدن شرایط بی انجامد. و بسیاری از روشهای کسب پول مانند فروش تراکم توجیه اقتصادی ندارد واقتصادی نیست. و جای آن کارهای دیگر نظیر گردشگری (که صنعت برتر حال و خصوصا آینده خواهد بود) و زنبورداری را می توان جایگزین کرد. برای تامین چوب هم هزاران هکتار جنگل مخروبه وجود دارد که می تواند برای جنگل دستکاشت و زراعت چوب به کار رود.

    پر طرفدار Thumb up 25 Thumb down 2

  2. جمشید می‌گوید:

    از هر دو جغرافیای نوار باریک شمال که حرکت کنید،عمق و ابعاد فاجعه ایکه در این بخش رخ داده است،بی نیاز از هر شرح مختصر است و تنها دریای مازندران و رشته کوه های البرزباعث محدود شدن این تخریب و غارت بی سابقه بوده است.
    دست مریزاد به همه ذی مدخلان و ذی نفعان ذیربط…..!

    پر طرفدار Thumb up 17 Thumb down 2

  3. سهند می‌گوید:

    طرح جنگلداری رو متوقف میکنیم اما هیچ کنترلی به جنگل خواری و ویلاسازی نداریم. همیشه گفتم و باز هم میگم مشکل اصلی در ویلاسازی و چرای دام هست.

    پر طرفدار Thumb up 13 Thumb down 2

  4. nima می‌گوید:

    عجیب است که چرا سازمان جنگل ها اصل این طرح را رونمایی نمی کند؟
    همین مسئله باعث شده است که عده ی زیادی از کارشناسان مخالف طرح تنفس، همه جا بر علیه این طرح سخنرانی کنند!
    اگر طرح و برنامه ی مدونی وجود دارد که صرفا نمایشی و سیاسی نبوده و قابلیت اجرا دارد پس چرا کسی از متن و ماهیت و جزئیات آن اطلاعی ندارد!؟
    چرا نمی گویند که چگونه می توانند این همه جنگل با آن همه جاده های دسترسی درون آن و چهل و پنج هزار کیلومتر مرز مشترک با زمین های زراعی و روستایی را حفاظت کنند؟
    واقعا سازمان جنگل ها باید به این سوالات پاسخ روشنی بدهد!

    پر طرفدار Thumb up 8 Thumb down 1

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>