پایگاه خبری دیدهبان محیط زیست ایران (IEW): اول خردادماه (۲۱ May) از سوی سازمان ملل متحد روز جهانی چای (International Tea Day) نامگذاری شده است.
اما چرا چای انقدر اهمیت دارد که سازمان ملل متحدد با تصویب در مجمع عمومی، یکروز را به این عنوان اختصاص داده است؟
روز جهانی چای بهمنظور اقدامات بینالمللی برای حمایت از تولید و مصرف پایدار چای و افزایش آگاهی نسبت به نقش صنعت چای در کاهش فقر، کاهش تغییرات اقلیمی، حفظ تنوع زیستی و ایجاد معیشت پایدار برای جوامع محلی نامگذاری شده است.
چای نمونهای نادر از وابستگی متقابل مابین تولید محصولات کشاورزی و تنوع زیستی است که خریک از آنها ارزشهای دیگری را تقویت میکنند.
چای و تغییرات آبوهوایی:
تولید چای و رشدونمو این گیاه نسبت به تغییر شرایط بسیار حساس است. چای فقط در شرایط کاملا تعریفشده آبوهوایی و اکولوژیک رشد میکند، از اینرو در تعداد معدودی از کشورها چای کشت میشود.
تغییر دما، الگوی بارندگی و بروز خشکسالی بر راندمان مزارع و کیفیت چای تاثیر بهسزایی دارد. بنابراین تغییرات شدید آبوهوایی مستقیما با تاثیر بر کیفیت و قیمت چای و نهایتا با کاهش درامد، تهدیدی جدی برای معیشت کشاورزان محسوب میشود.
بنابراین کشورهای بزرگ و عمدهی تولیدکننده چای (مانند هند، چین و ایران) میبایست در استراتژیهای ملی خود در زمینه توسعهی صنعت چای، سعی کنند چالشهای موجود در زمینه تغییرات آبوهوایی را کنترل نموده و انتشار گازهای گلخانهای را کاهش دهند.
چای و تنوع زیستی:
چای دومین نوشیدنی پُر مصرف جهان پس از آب محسوب میشود.کشتِ سنتی چای بهدلیل رویکردهای منحصربهفرد در زمینه تولید پایدار توسط سازمان خواروبارو کشاورزی ملل متحد(FAO) بهعنوان یکی از سیستمهای مهم میراث کشاورزی معرفی شده است.
کشتزارهای چای دارای ارزشهای اکواوژیکی بسیار خوبی هستند. بوتههای چای باعث تقویت خاک و حفظ آب میشوند.مزارع چای بهلحاظ تنوع زیستی غنی و زیستگاه مطلوبی با غذای فراوان برای پرندگان و سایر جانوران فراهم میکنند.
کشت چای معمولا در اراضی شیبداری صورت میگیرد که کشت سایر محصولات کشاورزی در این اراضی دشوار است. مزارع چای در این اراضی شیبدار از بروز خسارت توسط سیلابهای فصلی جلوگیری نموده و آبهای ناشی از سیلاب را در زمین ذخیره میکنند.
کشت و تولید چای معیشت پایداری را برای جوامع بومی فراهم کرده و از این طریق مانع دستاندازی آنها به طبیعت برای تامین منابع میشود.
کشت چای نمونهای نادر از وابستگی متقابل مابین تولید محصولات کشاورزی و تنوع زیستی است که هرکدام ارزش دیگری را تقویت میکند.


یک خبر خوب برای دوستان با ذکر منبع در انتها دارم:
یکی از دوربینهای مستقر در محدوده پارک ملی موفق به ثبت یک خانواده متشکل از سه فرد یوزپلنگ آسیایی شده که با احتساب ۵ فردی که در ۲۵ اردیبهشت ماه تصویربرداری شده بودند و نیز یک فرد یوزپلنگ نر که تصاویر آن در تعدادی از دوربینهای منطقه مشاهده میشود از ابتدای سال ۹۹ تاکنون حضور ۹ فرد مختلف از این گونه در ذخیره گاه زیستکره توران مستندسازی شده است.
منبع:
https://www.doe.ir/portal/home/?news/196210/963034/1144105/%D8%A7%D9%85%DB%8C%D8%AF%D9%87%D8%A7-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D8%AD%DB%8C%D8%A7%DB%8C-%DB%8C%D9%88%D8%B2-%D8%A2%D8%B3%DB%8C%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%A8%DB%8C%D8%B4%D8%AA%D8%B1-%D8%B4%D8%AF-%D8%AB%D8%A8%D8%AA-%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D9%88%DB%8C%D8%B1-%D8%AF%D9%88%D9%85%DB%8C%D9%86-%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%AF%D9%87-%DB%8C%D9%88%D8%B2%D9%BE%D9%84%D9%86%DA%AF%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A2%D8%B3%DB%8C%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%AA%D9%88%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D9%87-%D9%81%D8%A7%D8%B5%D9%84%D9%87-%DB%8C%DA%A9-%D9%87%D9%81%D8%AA%D9%87
موافقم / مخالفم
1
0