جزئیات مصوبات جلسه شورای عالی محیط زیست در تاریخ ۹۹/۱۱/۶

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست ایران (IEW): جلسه شورای عالی محیط زیست عصر امروز دوشنبه ۹۹/۱۱/۶ به ریاست دکتر حسن روحانی رییس‌جمهور و با حضور عیسی کلانتری رییس سازمان حفاظت محیط زیست، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی، رضا اردکانیان وزیر نیرو و سایر اعضای این شورا در محل نهاد ریاست جمهوری برگزار شد.

در جریان این جلسه علاوه بر گزارشاتی در حوزه محیط زیست که توسط دستگاه‌های مربوطه به رییس جمهور ارائه شد، مصوباتی نیز مطرح و به تصویب شورا رسید.

ازجمله مهمترین مصوبات جلسه امروز شورای عالی محیط زیست، ارتقا سطح تعدادی از عرصه‌های طبیعی کشور به مناطق چهارگانه تحت مدیریت محیط زیست بود.

در این مصوبه مجموعا ۶۳۵ هزار هکتار از عرصه‌های طبیعی کشور (شامل مناطق آزاد و شکار ممنوع) به‌دلیل ارزش‌های گوناگون زیستگاهی به سطوح مختلف از مناطق چهارگانه تحت مدیریت محیط زیست ارتقا یافت.

جزئیات مصوبه درخصوص ارتقا سطح مناطق به‌شرح زیر می‌باشد:

۱) منطقه حفاظت شده انزان:

این منطقه به مساحت ۳۳ هزار هکتار واقع در استان اردبیل به‌دلیل اینکه کریدوری مابین مناطق سبلان، یاری‌قاری و سایر زیستگاه‌های شرقی استان آذربایجان شرقی و زیستگاه‌های شمالی استان زنجان می‌باشد، حائز اهمیت بوده و از منطقه‌ای آزاد به منطقه حفاظت شده ارتقا یافت.

۲) منطقه حفاظت شده پترگان:

این منطقه به مساحت ۱۲۷ هزار هکتار در استان خراسان جنوبی، عرصه ای بیابانی در شرق شهرستان زیرکوه و یکی از زیستگاه‌های ارزشمند آهوی گواتردار ایرانی بوده و به‌همین علت از شکارممنوع به حفاظت شده ارتقا یافت.

۳) منطقه حفاظت شده فیله خاصه:

این منطقه به مساحت ۵۱ هزار هکتار در استان زنجان، کریدوری حساس مابین مناطق سرخ‌آباد و کاغذکنان بوده و از دو بخش کوهستانی و دشتی تشکیل شده است. آهو‌های منطقه سرخ‌آباد به قسمت دشتی فیله خاصه مهاجرت می‌کنند، به‌همین دلیل این زیستگاه حساس از منطقه شکارممنوع به حفاظت شده ارتقا یافت.

۴) منطقه حفاظت شده طالو و شیربند:

این منطقه به مساحت ۹۰ هزار هکتار، اکوتونی ارزشمند و کریدوری حساس مابین زیستگاه‌های دشتی در شمال دامغان، تپه‌ماهورهای سمنان و جنگل‌های هیرکانی مازندران دارای تنوع زیستی غنی و متنوعی است و به‌همین دلیل از منطقه شکارممنوع به منطقه حفاظت شده ارتقا یافت.

۵) منطقه حفاظت شده امروله و دالاخانی:

این منطقه به مساحت۲۴ هزار هکتار در استان کرمانشاه مابین شهرستان‌های کنگاور و صحنه، به‌دلیل پوشش گیاهی انبوه، چشمه‌ها و رودهای متعدد و دشت لاله‌ واژگون و تنوع گونه های جانوری مورد توجه بوده و به‌همین دلیل از منطقه شکارممنوع به منطقه حفاظت شده ارتقا یافت.

۶) پناهگاه حیات وحش زله‌زرد:

این منطقه به مساحت ۴۰ هزار هکتار مابین شهرستان‌های گیلان غرب و قصر شیرین در استان کرمانشاه واقع شده و تنها زیستگاه گوسفند وحشی در استان کرمانشاه محسوب می‌شود. همچنین این منطقه جزو معدود زیستگاه‌های آهو در غرب کشور بوده و از تنوع زیستی بالایی برخوردار است. به‌همین دلیل این زیستگاه از منطقه شکارممنوع به پناهگاه حیات وحش ارتقا یافت.

۷) پناهگاه حیات وحش قراویز:

این منطقه به مساحت ۳/۵۰۰ هکتار تنها زیستگاه پُرجمعیت آهو در غرب کشور است که جمعیتی بزرگ از آهو را میزبانی می‌کند و به‌همین دلیل از منطقه شکار ممنوع به پناهگاه حیات وحش ارتقا یافت.

۸) پناهگاه حیات وحش هیرکانیا:

این منطقه به مساحت ۴۰ هزار هکتار در جنوب گرگان در استان گلستان و همجوار منطقه حفاظت شده جهان‌نما واقع شده است و دارای پوششی انبوه از جنگل‌های هیرکانی و زیستگاه گونه‌های ارزشمندی چون مرال، خرس قهوه‌ای، پلنگ می‌باشد و به‌همین دلیل از منطقه شکارممنوع به پناهگاه حیات وحش ارتقا یافت.

۹) منطقه حفاظت شده قالی‌کوه:

این منطقه به مساحت ۱۱۲ هزار  هکتار در استان لرستان کریدوری حساس مابین اشترانکوه و سایر زیستگاه‌های  این استان می‌باشد و به‌همین دلیل از منطقه شکارممنوع به منطقه حفاظت شده ارتقا یافت.

۱۰) منطقه حفاظت شده شاداب‌کوه:

این منطقه به مساحت ۲۵ هزار هکتار در استان لرستان واقع شده و زیستگاهی مهم برای گونه ارزشمند و اندمیک سمندر لرستانی محسوب می‌شود و به‌خاطر همین موضوع از منطقه شکارممنوع به منطقه حفاظت شده ارتقا یافت.

۱۱) منطقه حفاظت شده چنار:

این منطقه به مساحت ۱۹ هزار هکتار در استان مرکزی و هم‌مرز با منطقه حفاظت شده هفتاد‌قله واقع شده و از تنوع زیستی غنی برخوردار بوده و کریدوری مابین هفتادقله و سایر زیستگاه‌های این استان می‌باشد. به‌همین دلیل از منطقه آزاد به منطقه حفاظت شده ارتقا یافت.

۱۲) پناهگاه حیات وحش آریز:

این منطقه به مساحت ۹۹ هکتار در شهرستان بافق واقع شده و شبکه حفاظتی زیستگاه‌های یوزپلنگ در مناطق مرکزی کشور مابین استان‌های یزد، اصفهان و کرمان را شامل می‌شود و به‌همین دلیل از منطقه شکارممنوع به پناهگاه حیات وحش ارتقا یافت.

۱۳) منطقه حفاظت شده گدار:

این منطقه کوچک به مساحت ۲۷۰ هکتار در جنوب دریاچه ارومیه واقع شده و مجموعه‌ای از کانال‌های آب و رودخانه گدار را تشکیل می‌دهد که برای تامین آب دریاچه ارومیه حائز اهمیت هستند. این منطقه به‌منظور ممانعت از دست‌اندازی به منابع آبی و تامین پایدار آب دریاچه ارومیه به منطقه حفاظت شده ارتقا یافت.

۱۴) پارک ملی هفتادقله:

این منطقه در واقع محدوده امن منطقه حفاظت شده هفتادقله در استان مرکزی است که با مساحت ۱۲ هزار هکتار از حفاظت شده به پارک ملی ارتقا یافت.

قرق‌های اختصاصی و ضرر و زیان گونه‌های جانوری در دستور کار نبود

در این جلسه شورای عالی محیط زیست هیچ محدوده‌ای برای تصویب به‌عنوان قرق اختصاصی (شکارگاه خصوصی) در دستور کار قرار نگرفت.

همچنین هیچ مصوبه‌ای درخصوص افزایش ضرر و زیان گونه‌های جانوری یا اضافه شدن گونه‌ای جدید به لیست گونه‌های جانوری مشمول ضرر و زیان، در این جلسه مصوب نگردید.

سایر مصبات جلسه امروز شواری عالی محیط زیست در زمینه محیط زیست انسانی به‌شرح زیر می‌باشد:

۱) تصویب ضوابط و روش‌های مدیریت پسماندهای صنعتی و معدنی و صنایع نفت و گاز و نیروگاه‌ها به استناد ماده ۱۱ قانون مدیریت پسماند.
۲) تصویب چگونگی واگذاری مدیریت اجرائی پسماندها به اشخاص حقیقی و حقوقی واجد صلاحیت و متقاضی سرمایه‌گذاری.
۳) تصویب ده طرح هادی برای ده روستا در مناطق محروم.

+4
0
  

2 دیدگاه

  1. شیر می‌گوید:

    خیلی وقته نبودید

    پر طرفدار Thumb up 11 Thumb down 1

  2. رضا1394 می‌گوید:

    با سلام فکر می کنم تا سال ۲۰۲۰ قرار بود ۱۷ درصد کشور تحت حفاظت قرار بگیرد که خیلی از آن عقب هستیم. در هر حال ارتقا مناطق اتفاق خوبی است ولی چند تابلوی محیط زیست دست و پایی ندارند که در برابر کلی متخلف و شکارچی که حتی با کلاش برای شکار می روند کاری کند و نیاز به پاسگاه و محیطبان و امکانات می باشد. همچنین لازم به ذکر است که منطقه حفاظت شده بدون داشتن زون امن یا محدوده امن تعلیف ممنوع کارایی چندانی ندارد و هرچه از حیات وحش کشور می بینیم مثلا همین هفتادقله که به پارک ملی ارتقا یافت مربوط به مناطق امن است. منطقه حفاظت شده توران که حتی ذخیره گاه زیست کره است و در سال ۵۱ تاسیس شده و درسال ۸۱ بخشی از محدوده امن آن پارک ملی شده، تا همین یک سال بیش از ۵۰ سامانه عرفی دامداری با ده ها هزار گوسفند و سگ فقط در محدوده امن تعلیف ممنوع!!!! داشت که صدمه بسیاری به یوزها زد و در نهایت با کمک مردم و محیط زیست فقط حدود نیمی از محدوده تعلیف ممنوع برای یوزها خریداری شد و حالا از باقی مناطق خبری نیست که آیا اصلا چنین محدوده ای دارند و یا واقعا در آنها تعلیف صورت نمی گیرد؟؟ گذشته از این متاسفانه اطلاعات کلی و بسیار اندکی از مناطق قبلی و جدید وجود دارد و نه محدوده امن آن مشخص است نه نقشه ای از آن وجود دارد. این در حالی است که اگر اطلاع رسانی خوبی درباره آنها انجام شود می تواند با حمایت علاقه مندان و رسانه ها باعث خنثی شدن فشارهای مختلف متصرفین و تهدیدات شود و حتی به بهبود وضع آنها کمک کند. برای مثال اگر کمپین یوز تا ابد برای تخلیه پارک ملی توران نبود هنوز هم گوسفندها در پارک ملی توران می چریدند. از دیگر کارها و حمایتهای مردم می توان به ساختن پاسگاه، آبشخور و حمایت در مقابل احداث جاده در جنگل ابر و پارک ملی کیاسر می توان اشاره کرد. همچنین بیشتر تمرکز ارتقا مناطق برای یوزها در استان یزد است که مدتها است جز دو یوز نر در آن چیزی دیده نشده در حالی که منطقه چاه شیرین دارای یک جفت یوز بود و ارزش بررسی را دارد. همچنین با توجه به سابقه زیست و مشاهده یوز و گور در مناطق حفاظت شده درونه و دشت لاغری یعنی ضلع شرقی منطقه حفاظت شده توران یعنی بخش پناهگاه حیات وحش آن، این منطقه استعداد و ارزش بررسی و دوربین گذاری دارد که با خروج دهها دامداری از آن واقعا به منطقه حفاظت شده ارتقا یابد والا روی کاغذ می توان هر ناحیه را بگوییم حفاظت شده است ولی چیزی که واقعا هست این نیست.

    پر طرفدار Thumb up 24 Thumb down 3

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>