تولد بیش از ۸۰۰ لاک پشت عقابی در ساحل شیب‌ دراز قشم

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: مدیر محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم از تولد بیش از ۸۰۰ بچه لاک‌پشت عقابی از روز یکم تا پایان هفتم خرداد در ساحل روستای شیب‌دراز جزیره قشم خبر داد.

به گزارش ایسنا، سید محمدهاشم داخته با اعلام این خبر گفت: انتظار داریم که تا نیمه‌ تیرماه که پایان فصل خروج بچه لاک‌پشت‌ها از تخم است، بیش از ۵۰۰۰ بچه لاک‌پشت متولد و راهی دریا شوند.

داخته در تشریح چگونگی تولید مثل لاک‌پشت‌های عقابی، گفت: ۸۰ درصد از تخم‌های این لاک پشت‌ها نطفه‌دار و رسیده و ۲۰ درصد فاقد نطفه و نارس است و به طور طبیعی بین ۷۰ تا ۷۵ درصد از تخم‌های نطفه‌دار به بچه لاک‌پشت تبدیل می‌شوند.

وی گفت: در پروژه‌ای که مدیریت محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم از سال ۸۱ آغاز کرده، موفق شده‌ایم با مشارکت و همراهی مردم روستای شیب‌دراز و حمایت دفتر تسهیلات محیط زیست جهانی در امر محافظت شبانه‌روزی از محیط تخم‌گذاری لاک‌پشت‌ها و استفاده از امکاناتی نظیر سایه‌بان مشبک برای کاهش دمای خاک، میزان طبیعی تولد لاک پشت‌ها را به ۸۰ درصد افزایش دهیم.

مدیر محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم در اشاره به نتیجه این رشد، اضافه کرد: در طبیعت از هر ۱۰۰۰ بچه لاک پشت تنها یکی به ۳۵ سالگی، یعنی سن بلوغ و جفت‌گیری و تولید مثل می‌رسد اما با مراقبت‌های صورت گرفته، این رقم به ۱۰ در ۱۰۰۰ افزایش یافته است.

داخته با ابراز امیدواری نسبت به فراهم آمدن امکاناتی برای رصد لاک‌پشت‌ها در مسیر گذرشان به کرانه‌های شمالی و جنوبی خلیج‌فارس، گفت: در سال‌های اخیر با حمایت سفارت استرالیا از تعدادی «تگ» شماره‌گذاری برای شناسایی لاک‌پشت‌ها استفاده کرده‌ایم و به دلیل همین امکان، تعدادی از لاک‌پشت‌هایی که به تور صیادان اماراتی افتاده‌اند، نجات یافته‌اند.

وی تصریح کرد: اما اقدام دیگرمان شروع مذاکراتی با دفتر تسهیلات محیط زیست سازمان ملل بوده تا با استفاده از ردیاب‌های ماهواره‌ای، مسیر مهاجرت و چراگاه‌های این جانداران نادر دریایی را شناسایی کنیم.

وی با اظهار اینکه لاک‌پشت‌های دریایی نه تنها در خلیج‌فارس بلکه در آب‌های سراسر دنیا با خطر انقراض رو به رو هستند، گفت: در این میان لاک‌پشت عقابی به سبب جلای فلزی لاکش بیشتر شکار می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: لاک پشت های دریایی جزء رده خزندگان (Reptiles) هستند. موجوداتی با جثه ای بزرگ و با قدمت ۲۷۵ میلیون ساله که از عصر دایناسورها تاکنون زندگی می کنند. لاک پشت ها با مهاجرت های طولانی در اکثر سواحل اقیانوس ها و دریاها زندگی می کنند می کنند. از ۸ گونه لاک پشت دریایی شناسایی شده در جهان ۷ گونه آن در لیست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) ثبت گریده اند و از این میان ۵ گونه در آبهای خلیج فارس مشاهده شده اند که در صورت عدم اجرای برنامه های صحیح حفاظتی جهت حفظ زیستگاههای طبیعی آن، به شدت آسیب خواهند دید. این پنج گونه شامل گونه های زیر می باشد:

۱- لاک پشت دریایی سبز
۲- لاک پشت دریایی عقابی
۳- لاک پشت دریایی سرخ
۴- لاک پشت دریایی زیتونی
۵- لاک پشت دریایی چرمی

لاک پشت های دریایی معمولا در آبهای صاف و روشن ساحلی جزایر و سواحل زندگی می کنند. لانه سازی آنها بطور عمده از اسفند ماه تا اواخر اردیبهشت ماه بوده و این عمل معمولاً در طول شب صورت می گیرد. اصولا ماده ها سواحل شنی و ماسه ای را برای لانه سازی و تخم گذاری انتخاب می کنند و ممکن است در یک فصل تعداد ۲ تا ۳  لانه در ساحل ایجاد کنند. تعداد تخمها به طور متوسط به ۱۳۵ تا ۱۶۰ عدد می رسد. با توجه به بازماندگی کم تخم ها، حدود یک تا دو درصد از نوزادان به لاک پشت بالغ تبدیل شده و جهت زادآوری مجدد به زیستگاه خودشان باز میگردند. بدلیل نرخ زادآوری پایین، جبران تلفات ناشی از فعالیت های انسانی برای حفظ چرخه زیستی این گونه ها بسیار سخت است.

 

گرچه انواع متعددی از موجودات کفزی به عنوان غذای مصرفی لاک پشت های دریایی مشخص شده اما اسفنج ها بخش مهمی از غذای آنها را به خود اختصاص میدهند. لاک پشت های دریایی نقش بسیار مهمی در زنجیره زیستی دریایی دارند بطوری که با تغذیه از اسفنجها و جانداران دریایی باعث تعادل و حفظ زنجیره زیستی دریا می گردند.

مهمترین عوامل تهدید کننده نسل لاک پشتان دریایی عبارتند از: آلودگی های نفتی، تخلیه زباله در سواحل، صید غیر مجاز، فاضلاب های شهری، ساخت و ساز در سواحل، علاوه بر آن مواردی همچون تردد شناورها، انفجار جهت اکتشاف منابع، آلودگی حرارتی، به دام افتادن در تورهای صیادی، تخریب آبسنگ های مرجانی، پدیده ذوب شدن یخ های قطبی، فرسایش سواحل و مانورهای نظامی دریایی نیز به شکل های گوناگون عامل انقراض این موجودات می باشند. خوشبختانه مردم حاشیه خلیج فارس از این آبزی مهم بعنوان خوراکی استفاده نمی کنند

 

تنها دو گونه لاک پشت منقار عقابی و لاک پشت سبز جهت لانه گزینی و تخم گذاری به سواحل جنوبی ایران بخصوص جزایر خلیج فارس مراجعه میکنند.

این دو گونه از لاک پشت های دریایی در پارک ملی دیر – نخیلو و منطقه حفاظت شده مند، پارک ملی نای بند، پناهگاه حیات وحش خارک، پناهگاه حیات وحش هندورابی، پناهگاه حیات وحش شیدور، منطقه حفاظت شده جزایر فارور و جزایری مانند جزیره هرمز، لارک، قشم، کیش، نخیلو و ام الگرم و ابوموسی لانه گزینی و زادآوری میکنند و فصل تولید مثل آنها از فروردین ماه تا اواخر تیرماه می باشد.

+43
0
  

1 دیدگاه

  1. وحید می‌گوید:

    امیدوارم این گنجینه برای نسلهای بعدی باقی بمونه

    پر طرفدار Thumb up 15 Thumb down 0

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>