توضیحات سازمان محیط زیست پیرامون اعلام مشاهده ۱۸ توله یوز در سال جاری

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): سازمان حفاظت محیط زیست با انتشار مطلبی به نقل از مدیر پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، توضیحاتی را در مورد اطلاعات ارائه شده توسط رییس این سازمان در مورد ثبت تصویر ۱۸ توله یوزپلنگ جدید در سال جاری و اعلام نماینده مقیم سازمان ملل در مورد پرداخت دو میلیون دلار برای کمک به پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، منتشر نمود. (لینک مرتبط)

مدیر پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی اعلام ثبت تصویر ۱۸ توله یوزپلنگ جدید توسط رییس سازمان حفاظت محیط زیست را اشتباه لفظی خواند و این نوع اشتباهات را در مصاحبه ها کاملا رایج و طبیعی دانست.

هومن جوکار آمار ارائه شده (عدد ۱۸ توله) را مجموع مشاهدات مادر و توله یوزهای شناسایی شده از ابتدای سال جاری دانست و جدولی را در مورد مادر و توله های مشاهده شده به تفکیک زیستگاه ها منتشر نمود.

در این جوابیه هیچ مستنداتی در مورد یوزهای شناسایی شده ارائه نگردید و قسمتی از آمار اعلام شده نیز مشاهدات (غیر مستند) محیط بانان اعلام شده است.

متن کامل توضیحات سازمان حفاظت محیط زیست به شرح زیر می باشد:

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست (پام) ، هومن جوکار  در پاسخ به خبر برخی سایت ها و مطبوعات مبنی بر ارائه اطلاعات نادرست به رییس سازمان حفاظت محیط زیست و نماینده مقیم سازمان ملل در خصوص زادآوری و آخرین وضعیت یوزپلنگ آسیایی موارد زیر را اعلام کرد.

در مصاحبه های روز یکشنبه ۱۵ اذر ۹۴ سرکار خانم دکتر ابتکار و جناب آقای گری لوییس نماینده سازمان ملل دو موضوع با دقت کافی مطرح نشده که از نوع اشتباهات لفظی رایج در طبیعت این نوع مصاحبه های از پیش تعیین نشده است.

موضوع اول ارائه آمار توله یوزهای ثبت شده از ابتدای سال جاری ست. آمار موجود در این زمینه ۱۸ مادر و توله است که در متن مصاحبه به نقل از ریاست سازمان ۱۸ توله ذکر شده.

موضوع دوم اعلام عدد ۲ میلیون دلار بودجه پروژه از UNDP است که به نقل از آقای لوییس ذکر شده است. بودجه پروژه از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۶ برای مدت ۱۵ سال، یک میلیون و پانصد و پنجاه هزار دلار بوده است.

در مورد آمار تعداد یوزهای ثبت شده از ابتدای سال ۹۴ تاکید می شود دفتر پروژه تنها مرجعی است که کلیه مشاهدات را در مقیاس کشوری ثبت و در بانک اطلاعات ذخیره می کند. این اطلاعات به ۳ صورت دریافت می شود.

- تصاویر دوربین های تله ای که برای مانیتورینگ وضعیت یوز در مناطق استفاده می شود.

- مشاهدات محیط بانان و کارشناسان مناطق با تصویر، که در قالب فرم مشاهده به ضمیمه CD تصاویر در اختیار پروژه قرار می گیرد.

- مشاهدات مستقیم محیط بانان بدون تصویر که در قالب فرم مشاهدات پس از تأیید رد و آثار توسط رییس منطقه به اداره کل تحویل شده و با تایید اداره کل به دفتر پروژه ارسال می شود.

به استناد منابع موجود از ابتدای امسال ۱۸ مادر و توله مطابق جدول زیر ثبت شده است:

این پروژه آمادگی دارد با توجه به اصل پاسخگویی که از اصول سازمان محیط زیست و دولت تدبیر امید است مستندات لازم در همه زمینه های فنی و مالی را طی یک نشست تخصصی به عموم علاقه مندان ارایه نماید.

۱٫ بودجه پروژه از اعتبارات بین المللی از سال ۱۳۸۰ تا سال ۱۳۹۵ به شرح زیر بوده که از وب سایت UNDP  قابل دریافت است.

که با نرخ تبدیل ارز رسمی محاسبه می شود.

تأکید می گردد که این مبلغ در طول ۱۵ سال در اختیار پروژه قرار گرفته ( تقریبا سالی ۱۰۰ هزار دلار) و  از ابتدای ورود سرکار خانم دکتر ابتکار مقارن با الحاقیه فاز ۲ پروژه ۳۰۰ هزار دلار در اختیار داشته که کلیه امور پروژه شامل: اقدامات حفاظتی، پایش و مانیتورینگ، آموزش و آگاه سازی و توسعه معیشت های پایدار در ۶  استان کشور و در ۱۰ منطقه بسیار وسیع صورت با این بودجه به اجرا در آمده. البته هزینه جاری حفاظت از این مناطق وسیع که رقم قابل توجهی نیز هست بوسیله سازمان حفاظت محیط زیست تأمین می شود.

کلیه حسابهای مالی پروژه به طور شفاف در جلسه پیشنهادی قابل ارائه است.

موضوع کاهش مشاهدات یوز در زیستگاههای استان یزد واقعیتی است که بارها توسط مدیر پروژه در یک سال اخیر با مطبوعات مطرح شده از مسائل اصلی مورد بررسی پروژه است که در این خصوص نظرات کارشناسان استانی با پروژه به اشتراک گذاشته شده و در کنار آن به منظور یافتن علل آن پروژه از متخصصین بین المللی در اسفند ماه دعوت کرده است که کلیه یافته ها را بررسی و به علت آن دست یابیم.

در حال حاضر علی رغم ثبات نسبی وضعیت در بعضی مناطق استان و بهبود قابل ملاحظه وضعیت در بعضی دیگر از مناطق استان آمار مشاهدات در مناطق گذشته کمتر شده و متقابلا در مناطق شمالی و بینابینی افزایش قابل توجهی داشته است که دلایل این تغییر الگو نا معلوم و به جد در دست بررسی است.

لازم به ذکر است در همین دوره زمانی زیستگاههای جدیدی مثل منطقه کمکی در بهاباد استان یزد، پارک ملی گلستان، بردسکن و درونه در استان خراسان رضوی و خوش ییلاق پس از دهها سال مشاهده یوز داشته اند.

این موضوع نیز می تواند در یک جلسه با جزییات اقدامات صورت گرفته و یافته های موجود ارائه شود.

+15
-114
  

19 دیدگاه

  1. تیزبین می‌گوید:

    فکرکنم به منطقه نای بندان بودجه کمی دادن.
    چون با وضعیت اون منطقه و کمی انسان ها در اون منطقه میتونه ذخیره گاه خوبی برای یوز باشه.

    پر طرفدار Thumb up 11 Thumb down 2

  2. کاشف می‌گوید:

    کلا مولفه هارو تغییر دادن تا بتونن یه جوری قضیه رو ماست مالی کنن

    ۱) توله تبدیل شد به مادر و توله

    ۲) تصاویر دوربین های تله ای تبدیل شد به مشاهده مستقیم محیط بانان (که سندیت نداره)

    اما بازهم آمار ارائه شده اشتباهه و عدد سازی شده

    نتیجه چندین ماه تلاش و دوربین گذاری توسط انجمن یوزپلنگ ایرانی نشان می دهد که در میاندشت سه خانواده حضور ندارد بلکه دو خانواده حضور دارند و در نای بندان نیز هیچ یوز ماده و توله ای ثبت نشده

    یعنی همین آمار ارائه شده مبنی بر وجود ۱۸ مادر و توله هم غیر واقعی و فریب افکار عمومی است

    پر طرفدار Thumb up 13 Thumb down 7

  3. kooshan می‌گوید:

    و نهایتأ اینکه توضیحاتی بضمیمه آمار و جداول ، از طرف “س.ح.م.ز” در این مورد منتشر شده که در پرتال این نهاد قابل دسترسی است و نظردهندگان محترم می توانند ضمن مراجعه ، دیدگاه یا انتقادات خود را بروز رسانی کنند .

    پر طرفدار Thumb up 3 Thumb down 0

  4. وحید.ب می‌گوید:

    سازمان محیط زیست شما خوبی بابا
    بد بقیه هستن

    پر طرفدار Thumb up 12 Thumb down 4

  5. محمد عاشق حیات وحش می‌گوید:

    توضیحات به نظر من قانع کننده است ،دعا و اعتماد ما به شما بدرقه راهتان خواهد بود ، تلاش خودتون را به کار ببندید تا شرایط بهتر شود و تعداد توله ها افزایش یابد

    داغ Thumb up 11 Thumb down 11

  6. رشید می‌گوید:

    همیشه ودرهمه جا یکی هست که دروغ بعضی ها را شرح بده وبه قول معروف بقیه را بپیچونه!!!!!

    داغ Thumb up 5 Thumb down 4

  7. شاهین می‌گوید:

    به نظرم توضیحات جناب هومن جوکار مدیر پروژه یوزپلنگ قانع کننده بود و رفع ابهام صورت گرفته انجام شد!
    کاهش مشاهدات یوز به ویژه زادآوری یوزها در مناطق و زیستگاههای جنوبی هم قابل تامل و نگران کننده است امیدوارم فکری برای این موضوع انجام بشود و علل پدیده که به نظرم خشکسالی و تغییرات اقلیمی و کاهش طعمه از مهمترین عوامل می تواند باشد مورد بررسی و تحقیق قرار گیرد.

    داغ Thumb up 5 Thumb down 3

  8. فاتح می‌گوید:

    پارک ملی کویر هتوز یوزپلتگ داره یا دیگه نیست..لطفا کسی که میدونه جواب بده

    پر طرفدار Thumb up 5 Thumb down 1

    • گرگعلی می‌گوید:

      سلام جناب فاتح
      بزرگترین امید من همین سوال شماست ولی ظاهرا که چیزی نمونده
      به امید روزی که اخبار خوشحال کننده از این بهترین زیستگاه یوز بشنویم.

      پر طرفدار Thumb up 3 Thumb down 0

      • میثم می‌گوید:

        جناب گرگعلی من چند سال پیش پیشنهاد دادم که برای بقای نسل یوز در کویر، چند تا از یوزهای ماده توران زنده گیری شده و به کویر منتقل بشوند. ولی کو گوش شنوا ! کار انجمن یوز شده برگزاری نمایشگاه عکس و برگزاری تور و….
        در ۳ سال گذشته ۴ تا ماده یوز تو توران از بین رفتن. یوزها وقتی به سن بلوغ جنسی می رسند باید مهاجرت بکنند ولی الان کریدرهای مهاجرت تو ایران از بین رفتن. تنها راه حل این مشکل زنده گیری و انتقال هست.
        این کار با موفقیت در آفریقای جنوبی، هند، برزیل همین الان داره صورت می‌گیره. اگر این کار همین الان شروع نشه، این چند تا یوز باقی مانده هم از بین می روند.

        پر طرفدار Thumb up 5 Thumb down 0

  9. جمشید از خوی می‌گوید:

    دیده بان گرامی :
    یک پیشنهاد”
    بدلیل عدم مشاهده یوز ماده در دره انجیر یزد،امکان بدام انداختن و انتقال یوز های نر(۳ قلاده مشاهده شده) به پناهگاه میاندشت با توجه به وضعیت شکننده زاد آوری و فرصت محدود احیا این گونه وجود دارد؟
    (دیده بان :دره انجیر یزد صحیح است نه طبس )لطفا تصحیح کنید.
    با تشکر

    داغ Thumb up 4 Thumb down 2

    • DORNA می‌گوید:

      گربه سانان قلمرو مشخص خودشان را دارند و چنانچه به هر دلیل قلمروشان با دخالت انسان تغییر کند مرگشان حتمی ست مگر اینکه خودشان تغییر قلمرو دهند و به زیستگاه دیگری مهاجرت کنند…

      پر طرفدار Thumb up 5 Thumb down 2

  10. گرگعلی می‌گوید:

    با عرض خسته نباشید و تشکر به خدمت همه مسولان پروژه و البته محیط بانان مناطق یوز خیز کشور و دعای خیر ما و دوست داران محیط زیست بدرقه راهتان.

    دوستان عزیز لطفا کمی خوشبین باشید مناطق یوز خیز ده تا نیست بلکه:
    پهنه ای وسیع به مساحت بیش از ۱۰۰ هزار کیلومتر مربع و حالا فکرش رو کنید چند یوز می تواند در این پهنه باشد که ما از وجودشان خبر نداریم.
    مناطق بسیار گسترده و اطلاعات بسیار ناچیز و البته بیشتر این مناطق به علت بیابانی بودن از دست اندازی بشر دور مانده و مطمئن باشید با وضعیت موجود (مهاجرت از روستا ها به شهر ها) از این به بعد هم بکر و دست نخورده باقی می ماند و تنها با اندکی حفاظت از چهارپایان وحشی تا سالیان طولانی یوز در این مناطق به حیاتش ادامه خواهد داد چه ما عکس و آمار داشته باشیم و یا نه طبیعت به حرکتش ادامه می دهد.
    خداوند بزرگ همان طور که تا کنون این جاندار زیبا را در پهنه کویر مرکزی ایران حفظ کرده بعد از این نیز حفظ می کند انشالله…

    پر طرفدار Thumb up 5 Thumb down 0

  11. kooshan می‌گوید:

    همانطور که در خبر دیده بان برخی نظردهندگان بدرستی اشاره کرده بودند بحث اصلی بر سر عدد و رقم یوزپلنگهای دیده شده نیست که این بجای خود تا حدی که به روشن شدن اطلاعات و آماری مستند از وضعیت بقای این حیوان و پایش جمعیت فعلی آن و مسائل و مشکلات پیش رو در این زمینه کمک کند مهم بوده اما اولویت اصلی تثبیت بقای مطمئن این حیوان است که به بسیاری از مؤلفه ها مثل حفظ و امنیت زیستگاه‌ها ، طعمه کافی ، احداث آبشخورهای مورد نیاز ، پایش مستمر و منظم و دقیق و اطلاعات بروز شده از وضعیت جمعیتی و … وابسته و مرتبط است اینکه فرضأ در یک دوره زمانی چند تا دقیقأ یا تخمینأ دیده شده و حال “س.ح.م.ز ” صرفأ به اطلاعات درست یا نادرست احتمالی از این مشاهدات تکیه کرده و مسائل مهمتر را نادیده بگیرد یا علاقمندان هم با دیدن هر تصویر یا فیلم و اعلام هر عدد و رقم ندای شادی سر دهند بحثی فرعی است که نه بقای این حیوان را تضمین کرده و نه مشکلی اساسی را حل خواهد کرد ، آیا از بین رفتن یک خانواده ۳ نفره از این حیوان در اثر برخورد با خودروها در جاده کشیده شده در عمق و میانه پارک ملی گلستان حائز اهمیت بیشتری نیست در حالیکه هنوز دورنمای امیدبخشی برای حل این معضل در آینده نزدیک بچشم نمی خورد ؟ و آیا اهمیت حفظ و بقای یوزپلنگ در کشور ما که تنها بازمانده نسل آسیایی این حیوان است از نظرگاه رسمی و نیز در اذهان و افکار عمومی قابل قیاس مثلأ با وضعیت ببر بنگال در هند ، پاندا در چین ، ببر سیبری در روسیه ، و … هست ؟
    بنابراین بهتر است “س.ح.م.ز” ارزشی درحد آنچه در واقعیت امر وجود دارد برای این مشاهدات و ارقام قائل باشد و همچنین دوستداران حیات وحش به این تصاویر و اعداد بسنده نکرده و جدیتر و بطور اصولی رویدادها و اخبار پیرامون محیط زیست و حیات وحش را پی بگیرند که در این صورت موفقیتها و نتایج موقت و کوتاه مدت نیز امکان تحقق بیشتری خواهند داشت .

    پر طرفدار Thumb up 3 Thumb down 0

    • میثم می‌گوید:

      کوشان جان تو پارک ملی گلستان اصلا یوز نیست که بخواد بر اثر تصادف از بین بره!؟

      موافقم / مخالفم Thumb up 1 Thumb down 0

      • kooshan می‌گوید:

        با تشکر از یادآوری شما و عرض پوزش از علاقمندان گرامی ، خبر از بین رفتن یوز مادر و توله اش بر اثر برخورد با خودرو و سرنوشت نامعلوم توله دیگر مربوط به جاده میان گذر پارک ملی گلستان نبوده و از این قرار است :
        « پس از کشته شدن یک یوزپلنگ ماده در جاده سمنان – مشهد در حاشیه منطقه حفاظت شده توران بر اثر برخورد با خودروهای عبوری در تاریخ ۹۳/۹/۲۶ (چهارشنبه شب) یکی از توله های این یوز ماده نیز بامداد روز یکشنبه ۹۳/۹/۳۰ در همان نقطه بر اثر برخورد با خودروی دیگری تلف شد.»
        http://www.iew.ir/1393/10/03/32138
        که بهرحال نشان دهنده خطرات جاده های غیرایمن فعلی برای حیات وحش و بویژه یوزپلنگها ست.
        اما اینکه این حیوان در پارک ملی گلستان هم وجود دارد مطلع نیستم اما  خبر زیر سال گذشته در دیده بان اطلاع رسانی شده است: 
        « پس از گذشت سال ها از آخرین مشاهده یوزپلنگ آسیایی در پارک ملی گلستان، عصرروز دوشنبه ۱۳۹۳/۷/۲۱ یکی از محیط بانان موفق به مشاهده یک یوزپلنگ آسیایی در داخل پارک ملی گلستان گردید.»
        http://www.iew.ir/1393/07/21/29926

        پر طرفدار Thumb up 3 Thumb down 0

  12. جمشید از خوی می‌گوید:

    DORNA:
    کار بر گرامی:
    پس بچه علت ماده پلنگ های انتقال یافته از پرتغال و ایران و تر کمنستان! با زاد آوری در سوچی روسیه جولان میدهند.؟!!!

    پر طرفدار Thumb up 4 Thumb down 0

  13. مهدی می‌گوید:

    غالب زیستگاه هایی که بعنوان زیستگاه جدید معرفی شده‌اند محدوده ای هستند که در گذشته در زمره زیستگاه های یوز در ایران بوده اند هر چند، چند دهه است در خیلی از اونها یوز دیده نشده، در مورد زیستگاه های جدید با توجه به اینکه جمعیت در نظر گرفته می شود باید دید چه تعدادی و با چه مستنداتی مشاهده شده اند. بدون شک نمیشه به صرف مشاهده یه قلاده یوز طی چند دهه، زیستگاه از دست رفته رو زیستگاه جدید معرفی کرد. این صرفا تبلیغات صرفه. و هیچ کس در ایران نمی تونه و حق این رو هم نداره که خود و گروه خود را ناجی یوزپلنگ بدونه. حتا پروژه یوز. یوز ها غالبا در زیستگاه های چهار گانه سازمان محیط زیست دیده می شوند، اگر امار مشاهدات رفته بالا صرفا نمی تونه نشان دهنده افزایش جمعیت باشه، بلکه تنها تلاش ها برای مشاهده یوز در مناطق خاص بیشتر شده. زمانی میشه گفت ما در حفظ یوز دخیل بوده ایم که توانسته باشیم بر جمعیت قابل اتکای طعمه های اصلی یوز تاثیرگذار بوده باشیم، که اینگونه نبوده است. بنابراین اگر تا این لحظه یوزی در طبیعت ایران باقی مانده است صرفا بخاطر ویژگی های خاص این حیوان و نوع زیستگاهی است که این جانور در ان زندگی می کنه. همین. حتا بعضی انجمن ها به اسم یوزپلنگ از ارگانهای مختلف ملی و بین المللی پولهای هنگفت گرفته اند و تبلیغات کذب آنچنانی کرده اند و … ولی در واقع آنها هم در حفاظت از یوز هیچ تاثیری نداشته اند. اصل داستان یوزپلنگ در ایران منابع مالی حاصل از ان است.

    پر طرفدار Thumb up 4 Thumb down 0

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>