هشدار دیده بان در مورد شیوع طاعون در پارک ملی لار همزمان با آغاز کوچ عشایر

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): شیوع بیمارى طاعون نشخوار کنندگان کوچک (ppr) در ماه هاى پایانى سال گذشته در بین حیات وحش پارک ملى خجیر مرگ بیش از هشتاد کل و بز وحشى را در این پارک به همراه داشت. حال بیم آن مى رود که این بیمارى مهلک همزمان با آغاز فصل کوچ و جابجایى عشایر استان تهران به پارک ملى لار منتقل شود.

کوچ تابستانه عشایر استان تهران همه ساله از پانزدهم فروردین ماه آغاز مى شود و تا پانزدهم خرداد ادامه مى یابد.

در طول این مدت تعداد زیادى دام اهلى از بخش هاى جنوبى و جنوب غربى استان تهران (پاکدشت و ورامین) حرکت نموده و با عبور از منطقه حفاظت شده جاجرود و پارک هاى ملى خجیر و سرخه حصار مسیر خود را به سمت دشت هاى شمالى استان از جمله پارک ملى لار طى مى کنند.

با توجه به اینکه این بیمارى صرفا از طریق دام اهلى به حیات وحش منتقل مى شود، کوچ عشایر و عبور دام هاى آنها از میان عرصه هاى طبیعى و زیستگاه هاى حیات وحش و استقرار آنها در پارک ملى لار خطر بسیار بزرگى را متوجه حیات وحش استان تهران خواهد کرد.

عشایر استان تهران حدود چهار ماه (از خرداد تا شهریور) در پارک ملى لار مستقر هستند. با توجه به اینکه در طول این مدت بسیاری از منابع آبى و مراتع دشت لار مابین دام هاى اهلى و حیات وحش مشترک است، احتمال انتقال ویروس (ppr) به کل و بزهاى این پارک بسیار زیاد خواهد بود.

بیمارى طاعون نشخوار کنندگان کوچک (ppr) تاثیر چندانى بر روى قوچ و میش و آهو ندارد اما بزهاى وحشى به شدت نسبت به این بیمارى آسیب پذیر هستند. گونه جانورى غالب در پارک ملى لار نیز کل و بز وحشى است که با جمعیتى بالغ بر هزار عدد در این منطقه زندگى مى کنند.

به اعتقاد کارشناسان و بر اساس تجربیات یک سال اخیر در هفتاد قله اراک، خرمنه سر طارم، طالقان، الموت قزوین و پارک ملى خجیر تهران، این بیمارى مابین ۵٠ تا ٩٠ درصد جمعیت کل و بز وحشى در یک منطقه را ازبین مى برد. بنابراین در صورت شیوع بیمارى طاعون نشخوار کنندگان کوچک (ppr) در پارک ملى لار صدها کل و بز وحشى تلف خواهند شد و فاجعه بزرگى براى محیط زیست کشور رقم خواهد خورد.

همچنین برخى از عشایر در زمان کوچ سعى مى کنند از میان مناطق مستعد و با صرف زمان طولانی عبور کنند تا دام هایشان بتوانند در طول مسیر بصورت غیر قانونى از مراتع و پوشش گیاهى منطقه حفاظت شده جاجرود تغذیه کنند که این امر ممکن است موجب شیوع بیمارى در بین حیات وحش این منطقه گردد.

بنابراین ضرورى است مسئولان استان تهران در این رابطه چاره اندیشى نموده و از بروز خسارت های جبران ناپذیر بعدى جلوگیرى کنند.

اداره امور عشایر: تغییر مسیر کوچ عشایر

در این رابطه می بایست اداره امور عشایر استان تهران با هماهنگی اداره کل حفاظت محیط زیست مسیر کوچ عشایر را تغییر داده و مسیر عبور آنان را از درون مناطقه حفاظت شده خارج و مسیر جایگزین دیگری را تعیین نمایند.

اداره منابع طبیعی: ممانعت از ورود و خروج دام قاچاق و خارج از ظرفیت

همچنین مسئولان منابع طبیعی استان تهران نیز می بایست نسبت به کنترل دقیق ورود و خروج ام اهلی به عرصه های طبیعی و زیستگاه های حیات وحش به خصوص پارک ملی لار اقدام نموده و از ورود دام قاچاق، خارج از ظرفیت و خارج از فصل به این مناطق جلوگیری نمایند.

اداره دامپزشکی: واکسیناسیون دام های اهلی عشایر

همچنین ضروری است اداره کل دامپزشکی استان تهران نیز نسبت به واکسیناسیون دام های اهلی عشایر اقدام نموده و کلیه دامهای اهلی عشایر استان را در مقابل بیماری های مشترک با انسان و حیات وحش به خصوص در مقابل ویروس طاعون نشخوار کنندگان کوچک (ppr) واکسینه نماید

بطور حتم وظیفه پیگیری، هماهنگی و نظارت بر اجرای صحیح موارد مذکور توسط دستگاه های فوق بر عهده محیط زیست استان تهران می باشد و این اداره کل می بایست با دقت و حساسیت بالایی از بروز تخلفات احتمالی توسط عشایر و یا کوتاهی دستگاه های اجرای در انجام وظایف در طول فصل کوچ عشایر ممانعت نموده و مهمترین وظیفه سازمانی خود که همانا حفاظت از حیات وحش به عنوان سرمایه های ملی و طبیعی است را به درستی به انجام برساند.

مجددا تاکید می شود در صورت بروز هرگونه کوتاهی و شیوع بیماری طاعون نشخوار کنندگان کوچک (ppr) در بین حیات وحش پارک ملی لار که گونه غالب آن را کل و بز وحشی تشکیل می دهد، تلفات گسترده ای در بین حیات وحش این پارک رخ داده و فاجعه بزرگی را به همراه خواهد داشت.

+98
0
  

15 دیدگاه

  1. امیر امینی می‌گوید:

    دقت نظر شما ستودنی است. مطلب بسیار خوبی بود.

    پر طرفدار Thumb up 22 Thumb down 2

  2. من نمیدونم تو زمونه ای که کشورها دارن عزم میکنند برای سکونت در ماه و مریخ، زندگی عشایری دیگه چجور سبک زندگی هست؟!
    مگه هنوز در دوران غارنشینی هستیم؟!

    پر طرفدار Thumb up 23 Thumb down 4

  3. حسین شیوا می‌گوید:

    اولویت سازمان جلوگیر از شکار هست ، طاعون که خیلی مسئله مهمی نیست. به عبارت دیگه شکارچیها شکارنرن حالا کل و بز ها از طاعون مردن مهم نیست

    پر طرفدار Thumb up 26 Thumb down 5

  4. JOKER می‌گوید:

    به امید انجام راه کارهای علمی و عملی

    پر طرفدار Thumb up 9 Thumb down 2

  5. رضا1394 می‌گوید:

    منطقه حفاظت شده ورجین و همچنین قله های شمال منطقه حفاظت شده جاجرود (آراکوه) نیز زیستگاه کل و بز می باشد و در معرض خطر می باشند.

    پر طرفدار Thumb up 12 Thumb down 0

  6. رشید می‌گوید:

    همین که به فکر هستید سپاس
    مگر اینکه با همت شما بتوان از تلفات حتمی جلوگیری کرد و خواب مانده هارا یه تکانی داد

    پر طرفدار Thumb up 12 Thumb down 2

  7. محمد می‌گوید:

    عشایر بزرگترین نابودگر محیط زیست

    پر طرفدار Thumb up 19 Thumb down 2

  8. محمد می‌گوید:

    کدوم عشایر؟
    من با اطلاع عرض می کنم این هایی که دام میارن در لار از ثروتمندترین دامداران صنعتی و نیمه صنعتی ورامیت و پاکدشت هستند که برای رایگان درآمدن هزینه علوفه، سرمایه های ملی رو به تاراج می برن…

    پر طرفدار Thumb up 10 Thumb down 0

  9. خورشید می‌گوید:

    سپاس از دقت نظر و احساس مسئولیتتون دیده بان عزیز
    و امان از این سیستم کم بهره و زیانبار زندگی عشایری ….
    معلوم نیست این مرحله گذار کشور ما از غارنشینی به زندگی مدرن چند هزار سال دیگه قراره طول بکشه …. ؟!

    پر طرفدار Thumb up 7 Thumb down 1

  10. حمیدرضا احمدی می‌گوید:

    باید یکبار برای همیشه قید پنیر داغ زده گوسفندی و ماست مشک گوسفندی و قیماق و روغن و آغوز را زد.قبول دارم خیلی خوشمزه است ولی دوره اش گذشته!!!

    پر طرفدار Thumb up 4 Thumb down 1

  11. پرنده مهاجر می‌گوید:

    متشکرم از دلسوزی و دقت نظر و راهکارهای خوب شما

    اگر مالداران راست میگن همون خرداد ماه بار و بندیلشونو سوار کامیون کنن برن تو مرتع مورد نظر دیگه طی این همه مسیر تو زیستگاههای مختلف معنی نداره…

    پر طرفدار Thumb up 5 Thumb down 0

  12. پرنده مهاجر می‌گوید:

    نکنه چند ماه بعد خبر بیاد کل وبزهای پارک ملی لار در اثر شیوع طاعون تلف شدند

    پر طرفدار Thumb up 6 Thumb down 0

  13. شفایی می‌گوید:

    پارسال من چیزی شبیه این مطلب را بارها برا مدیران استان بویراحمد نوشتم چون نزدیک ٣۵٠٠ کل و بز در دنا هستند و تا الان بخیر گذشته

    موافقم / مخالفم Thumb up 2 Thumb down 0

  14. شاهین بحری می‌گوید:

    آقایووووون لطفا به داد برسید لطفا کمک بفرمایید

    موافقم / مخالفم Thumb up 2 Thumb down 0

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>